Guvernul a aprobat, miercuri, normele de aplicare a Legii pensiilor în baza cărora se va face recalcularea. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensiile românilor vor crește ”în mod echitabil”.
”Am aprobat normele de aplicare a legii pensiilor pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public. Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi.
Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil și de această dată pe merit. Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate.
", a afirmat Marcel Ciolacu.
De asemenea, ministrul Muncii a explicat că vor fi corectate inechitățile prin aplicarea formulei de recalculare a pensiilor.
”Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.
În schimb, creșterea pensiilor și a salariilor de la 1 ianuarie are un efect de bumerang asupra românilor cu venituri mici. Sute de mii de gospodării sunt pe punctul de a rămâne fără ajutoarele de încălzire și suplimentul pentru energie.
Deficitul de la bugetul de pensii va crește accelerat în următorii ani, ceea ce va face ca plata pensiilor să devină misiune imposibilă, avertizează experții în domeniu. Acest fenomen a fost provocat de majorarea pensiilor cu un procent mai mare decât creșterea salariilor. În contextul în care angajatorii se plâng că nu există suficientă forță de muncă, iar pentru plata unei pensii, uneori este nevoie de contribuția a doi salariați.
Pentru plata pensiilor, Executivul este dependent de contribuțiile pe care le plătesc angajații. Fiecare angajat cu contract de muncă dă puțin peste 20% din salariu pentru sistemul public de pensii. Acum pensia medie a depășit salariul minim net. Adică, un salariat plătit cu minimul pe economie nu poate asigura o pensie medie. Iar riscul de sărăcie al salariaților a ajuns aproape dublu față de media UE.