Magistrații rămân în continuare cei mai speciali dintre pensionarii speciali. Cu salarii mărite anul acesta, cea mai mare bază de calcul și amânarea cu aproape 40 de ani a intrării în rândul pensionarilor normali. Noua lege a pensiilor speciale a trecut de Parlament.
Majoritatea parlamentară PSD-PNL, sprijinită și de voturile minorităților UDMR și AUR au adoptat aproape fără modificări de substanță forma venită de la Guvern, care deja a trecut de Senat o formă care face din magistrați principala categorie privilegiată dintre toți beneficiarii de pensii speciale.
Magistrații vor avea, în continuare, cea mai mare rată de calcul, 80% din veniturile obținute din ultimele 48 de luni de activitate, care înseamnă indemnizații, plus sporuri nepermanente obținute în această perioadă de 4 ani.
În general, în magistratură, cele mai mari venituri sunt pe final de carieră. Drept urmare, în cazul magistraților, aceste beneficii ar putea rămâne tot acolo, în jurul sumei de 20 de mii de lei.
Magistrații se vor pensiona la 60 de ani, începând cu 2062
Mai mult, comparativ cu alte categorii de pensionari, cei din magistratură vor ajunge la vârsta normală de pensionare de 60 de ani, abia în 2062, printr-un mecanism eșalonat care adaugă 4 luni la fiecare an care va trece până în acea perioadă, comparativ cu celelalte categorii care tot pe baza aceluiași mecanism de calcul eșalonat vor ajunge la vârsta de pensionare de 60 de ani, în 2030.
Magistrații pot obține o pensie majorată cu 1%, dacă au 25 de ani de vechime și preferă să rămână activi în magistratură. Fiecare an peste această perioadă de 25 se recompensează cu un procent la pensia specială pe care ar putea să o obțină la final.
Ei sunt singura categorie de pensionari speciali care pot să beneficieze la această calculare a vechimii și de vechimea în alte funcții asimilate, cum ar fi cea de avocat.
Acest lucru nu înseamnă, însă, o economie substanțială, cum au cerut reprezentații Comisiei Europene și așa cum și țara noastră s-a angajat prin PNRR.