Anul 2023 s-a încheiat, iar țările din toată lumea au trecut în 2024, prin diverse momente festive. Bucureștiul s-a remarcat prin focuri de artificii și concerte în mai multe locuri. Au fost însă și locuri în care această sărbătoare nu a fost permisă.
Revelion 2024. Kiribati, prima țară care a trecut în noul an
Evident, primele țări care au "schimbat anul" au fost cele din emisfera estică. Prima țară care a intrat în 2024 a fost Kiribati, micuțul stat insular din Oceanul Pacific.
Insulele Chatham, din Noua Zeelandă, au sărbătorit Anul Nou la doar 15 minute după Kiribati. Aceste insule sunt mai neobișnuite prin faptul că, începând cu 1868, și-au standardizat fusul orar la 12 ore și 45 de minute înainte de ora meridianului Greenwich.
În Pakistan, sărbătorirea Revelionului a fost interzisă
În Pakistan, țară majoritar musulmană, guvernul a interzis toate sărbătorile de Revelion, în semn de solidaritate cu poporul palestinian, din cauza războiului cu Israel. Într-un mesaj televizat, prim-ministrul interimar Anwaar-ul-Haq Kakar i-a îndemnat pe pakistanezi "să dea dovadă de solidaritate cu oamenii asupriți din Gaza", începând noul an cu simplitate. În mod normal, capitala Islamabad se remarca prin focuri spectaculoase de artificii.
Cel mai mare oraș din Australia, Sydney, care s-a autoproclamat „capitala lumii de Anul Nou”, a beneficiat de un uriaș foc de artificii deasupra Podului Harbour. Spectacolul pirotehnic a avut 8 tone de artificii.
În Noua Zeelandă, artificiile au luminat Sky Tower din Auckland, împreună cu un spectacol de lumini laser și animație sincronizată cu alte spectacole.
În India, spectacolul a fost la el acasă, iar orașe precum Bombay sau Calcutta au lansat focuri grandioase de artificii.
În Bangladesh, deși oamenii s-au bucurat pentru trecerea în 2024, conform calendarului, anul nou este sărbătorit pe 14 aprilie, odată cu startul festivalului Pohela Boishakh.
Emiratele Arabe Unite au încercat să doboare două recorduri mondiale
A fost sărbătoare și în Thailanda, iar de-a lungul râului Chao Phraya au fost aprinse focuri de artificii care s-au reflectat în apă. În această țară, conform calendarului budist, începe anul 2567.
În Taiwan, aproximativ 16.000 de focuri de artificii au fost declanșate pe cladirea emblematică a țării, Taipei 101, care are 509 metri înălțime.
În capitala Coreei de Sud, Seul, începutul anului a fost marcat prin tradiția clopotului uriaș Bosingak, bătut de exact 33 de ori. Zeci de mii de oameni s-au adunat la eveniment.
În Japonia au sunat clopotele multor temple. La Templul Tsukiji, din Tokyo, vizitatorii au primit gratuit lapte fierbinte și supă de porumb, în timp ce stăteau la coadă pentru a bate la un clopot mare, iar în fața altarului templului a avut loc un concert de orgă.
A fost spectacol total și în Dubai. O mulțime de oameni s-a adunat lângă cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, unde focurile de artificii și jocurile de lasere au fost extrem de spectaculoase.
În Ras Al Khaimah, din Emiratele Arabe Unite, autoritățile au încercat să doboare două recorduri mondiale. Expoziția a inclus peste 1.000 de drone și un "covor de pirotehnică acvatică" de-a lungul a 4,5 kilometri la malul mării, de la insula Al Marjan până la satul Al Hamra. Recordurile pe care orașul a încercat să le bată sunt cel mai lung "ecran de dronă în linie dreaptă" și cel mai lung lanț de artificii acvatice plutitoare. Este al cincilea an consecutiv în care orașul a încercat să stabilească noi recorduri mondiale în ajunul Anului Nou. Rămâne de văzut dacă va fi omologat.
Anul Nou a fost sărbătorit și la Paris, unde președintele Emmanuel Macron a avut un discurs prin care a însemnat la unitate în 2024, an în care Franța va găzdui Jourile Olimpice. Macron a promis o „rearmare” civică și economică a țării. El a spus că alegătorii vor trebui să aleagă între „continuarea Europei sau blocarea ei”, la alegerile pentru parlamentul UE din iunie.
Și Ucraina a sărbătorit trecerea în noul an. Măcinați de războiul cu Rusia, ucrainenii au primit un mesaj ferm de la președintele Zelenski, care i-a îndemat să-și moldeleze anul conform propriilor idei.
The Ukrainian New Year is not only a time for greetings, but also for action.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 31, 2023
Not only for wishes, but also for doing everything possible to make them come true.
We, the Ukrainians, understand better than anybody else that a better future does not come by itself, but only… pic.twitter.com/CCqjmmuViO
Și președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs prin care cerea unitate și perseverență în rândul populației. El a făcut, doar în trecere, o referire la război, fără a menționa numele Ucrainei, iar pe soldați i-a numit eroi. În Piața Roșie din Moscova nu au existat focuri de artificii.