Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul reuniunii extraordinare a Formatului B9 de la Varșovia că România s-a angajat alături de aliații din NATO să susțină în continuare Ucraina, pentru a avea certitudinea că acesta este ultimul război de agresiune al Rusiei. Totodată, președintele României a subliniat că sprijină cu tărie parcursul euroatlantic al Kievului.
"Este extrem de relevant faptul că ne întâlnim, din nou, în Formatul București 9 – pe care l-am lansat cu mândrie în 2015, alături de Președintele Duda – acum când ne apropiem de marcarea unui an de la revenirea războiului în Europa. Acest război a adus doar suferință și deznădejde, crime și strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent și nesiguranță.
Noi, liderii de pe Flancul Estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câștiga acest război", a declarat președintele Klaus Iohannis, în urma reuniunii de la Varșovia.
Potrivit acestuia, România va sprijini în continuare Ucraina, alături de partenerii săi din NATO. De asemenea, președintele României a subliniat necesitatea ca SUA trebuie să pregătească o Strategie pentru Marea Neagră.
"Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv și o amploare transatlantice și salut prezența astăzi a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care reconfirmă substanța Formatului București 9 și angajamentul Administrației SUA față de securitatea Flancului Estic. Acest angajament este extrem de solid și vizionar: o prezență militară americană crescută – care trebuie să continue – și pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră. Salut, de asemenea, participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru coordonarea deschisă și oportună", a precizat șeful statului.
Potrivit lui Klaus Iohannis, acțiunile Rusiei se înscriu în grila agresiunilor menite să distrugă securitatea euro-atlantică și sistemul internațional bazat pe reguli - un comportament pe care comunitatea internațională l-a putut deja observa în Moldova, Georgia și Ucraina.
"Acum aproape un an, Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană și euroatlantică și sistemul internațional bazat pe reguli. Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.
Astăzi, acești parteneri beneficiază de sprijinul Aliaților pentru reziliența pe termen lung, care le este necesară pentru obținerea unei păci durabile, stabilitate și prosperitate. De asemenea, sprijinim cu tărie perspectiva euroatlantică a Ucrainei.
Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta. NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina și cetățenii săi. B9 este mai puternic ca oricând. Aștept cu nerăbdare să continuăm să ne coordonăm în pregătirea unui Summit NATO de succes la Vilnius", a conchis Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis participă alături de omologul polonez, Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9), avându-i ca invitaţi pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda discuţiilor a vizat continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.
Au fost abordate, de asemenea, modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenţie specială a fost acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate.