Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va exista „un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice” și a pledat în favoarea continuării demersurilor diplomatice întrucât votul statului austriac împotriva aderării României la spațiul Schengen nu a fost unul „antiromânesc”.
Klaus Iohannis a făcut declarații, miercuri, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Șeful statului a respins varianta boicotării Austriei, după ce s-a împotrivit aderării României la spațiul Schengen.
„Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie - cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”, a afirmat Iohannis.
Iohannis: „Nu au fost din capul locului condiții pentru România puse de Austria”
Întrebat dacă se așteaptă la alte condiții politice, președintele a explicat că Austria nu a pus condiții României, ci le-a adresat Comisiei Europene pentru a combate migrația ilegală.
„Nu au fost din capul locului condiții pentru România puse de Austria. Condițiile pus de Austria s-au adresat Comisiei și felul în care CE poate să îngrădească migrația ilegală.
Argumentul Austriei nu a fost unul construit împotriva României sau Bulgariei. S-au folosit de această etapă pentru a arăta că au prea mulți migranți și în această situație ei nu consideră că trebuie lărgit spațiul Schengen.
Argumentul lor nu a fost unul antiromânesc sau antibulgăresc, a fost un argument legat de migrația ilegală”, a precizat Iohannis.
Aderarea României la Schengen, cu o decalare de calendar față de Bulgaria. „România să intre prima și Bulgaria ulterior”
De asemenea, Klaus Iohannis a afirmat că nu a susținut varianta decuplării de Bulgaria în vederea accederii la spațiul Schengen, ci mai degrabă o decalare de calendar.
„Procedurile la Bruxelles sunt foarte complexe. Ceea ce a prezentat ministrul de Interne a fost pregătit împreună cu echipa mea și nu conținea o decuplare. Conținea o decalare, adică România să intre prima și Bulgaria ulterior, dar votul să fie comun, dar termene de intrare efectivă și condițiile de verificare să fie oarecum adaptate la fiecare țară”, a spus șeful statului.
Întrebat dacă mai este în plan o decalare de calendar, Iohannis a spus că urmează să poarte discuții în acest sens.
„Asta voi afla și vom afla din foarte multe discuții și negocieri cu toți cei implicați. Trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Acest vot negativ are un impact puternic peste tot în Uniune, noi lucrăm pe unitate, pe solidaritate. Nu dorim să ajungem la conflicte între noi.
Cred că soluția diplomatică este singura fezabilă, dar vom avea nevoie de ceva timp”, a concluzionat Klaus Iohannis.