Kelemen Hunor a fost validat, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al UDMR pentru cel de-al patrulea mandat, în cadrul celui de-al XVI-lea Congres al Uniunii, care a avut loc la Timişoara.
Kelemen Hunor, reales președintele partidului UDMR
Din cei 835 de delegaţi prezenţi şi-au dat votul pentru realegerea lui Kelemen Hunor în funcţia de preşedinte 653 de delegaţi, şapte voturi au fost invalide iar restul nu au votat.
În cadrul programului cu care a câştigat noul mandat, Kelemen Hunor a comentat că mediul nostru social, politic şi economic este în continuă schimbare, iar maghiarii din Transilvania trebuie să găsească o cale în această lume aflată în schimbare şi unde nu este deja o cale, trebuie să construiască ei înşişi una, să aibă succes ca indivizi, comunitate, ca maghiari aici, pe pământul natal.
"Întotdeauna am spus că vrem să prosperăm pe pământul nostru natal ca şi comunitate maghiară, păstrând şi recreând identitatea noastră cu elementele sale, dar nu este suficient. (...) Trebuie să facem această ţară un loc în care merită să trăieşti. Pe lângă cadrul instituţional, de păstrarea identităţii şi a siguranţei din punct de vedere legal, trebuie să îmbunătăţim condiţiile privind calitatea vieţii, a serviciilor publice, trebuie să formăm ţara astfel încât maghiarii să rămână aici, iar acest lucru depinde mai ales de noi. În acest demers este nevoie de toată lumea", a spus liderul UDMR.
Kelemen Hunor a susţinut că trebuie create acele condiţii care asigură locuri de muncă şi un venit decent, grijă faţă de cei aflaţi în nevoie, dar şi siguranţă pentru generaţiile tinere într-o ţară bună, în care sunt rădăcinile, iar ramurile se îndreaptă spre viitor. Pentru UDMR, potrivit liderului său politic, mai presus de toate este faptul că nu reprezintă valori şi interese abstracte, ci este o forţă organizatoare a comunităţii, care vede în comunitate şi individul, dar nici pe individ nu-l vede niciodată detaşat de comunitate, ci ca o parte integrantă a acesteia.
El a subliniat importanţa câştigării alegerilor din 2024, care vine cu o miză unică şi reală, cu o mare oportunitate.
"Pentru noi, pentru Uniune, cel mai important este reprezentarea comunităţii noastre, sprijinirea maghiarilor din România, prosperitatea comunităţii noastre. Toate celelalte urmează după. Suntem în măsură să aplicăm acestea, dacă suntem acolo unde se iau deciziile. Aceasta presupune însă să primim din nou susţinerea comunităţii. Pe termen scurt, asta înseamnă că vrem să continuăm munca pe care am început-o. (...) Mă angajez să pun experienţa şi cunoştinţa mea acumulate în ultimii 26 de ani şi mai ales în ultimii 12 ani în slujba acestei comunităţi. Pentru aceasta vă cer sprijinul la congresul de astăzi", a afirmat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: O mare provocare este să păstrăm un singur tur la alegerile locale
Kelemen Hunor, a declarat vineri, la deschiderea Conferinţei Aleşilor Locali ai UDMR, că este o "mare provocare" păstrarea unui singur tur la alegerile locale şi le-a cerut primarilor şi membrilor din Guvern ai Uniunii să transmită cât mai multe mesaje alegătorilor cu privire la "rezultatele" obţinute la guvernare.
Kelemen Hunor a spus că anul electoral 2024 "este un an fără precedent, de foarte multă vreme cel puţin", pentru că "o dată la 20 de ani alegerile parlamentare şi prezidenţialele sunt în acelaşi timp", dar că de această dată vor exista şi alegerile europarlamentare şi cele locale.
"Pentru noi o mare provocare este să păstrăm un singur tur la alegerile locale, este foarte important să nu lăsăm pe ultima clipă demonstrarea rezultatelor noastre. Noi în lunile următoare, de fiecare dată, ori de câte ori avem ocazia - şi mai bine decât primarii nu poate nimeni să fie mai eficient, nici măcar miniştrii, nici măcar preşedintele Uniunii - este nevoie de miniştrii, de secretarii de stat, de toată lumea care face parte din guvernare, să faciliteze transferul mesajului.
Primarii sunt cel mai aproape, în legătura cea mai strânsă cu alegătorii noştri. În lunile următoare, trebuie să vorbim despre rezultatele noastre, despre rezultatele pe care le-am dobândit, că am guvernat pentru comunitate, că tot ceea ce am făcut, am făcut aşa cum am ştiut noi mai bine, că am reuşit să îmbunătăţim nivelul de trai, că am reuşit să redăm speranţa că se poate trăi în această ţară.
Aceasta va fi sarcina noastră şi a voastră cea mai importantă, pentru că altfel la anul nu vom avea succes. Nu vom avea succes ca şi Uniune, şi dacă Uniunea nu are succes, atunci nici comunitatea nu va avea succes, deci cele două sunt legate între ele, succesul depinde de succesul amândurora", s-a adresat liderul UDMR participanţilor la Conferinţa Aleşilor Locali.
Reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România se reunesc în congres, vineri şi sâmbătă, la Timişoara.
Actualul lider al formaţiunii, vicepremierul Kelemen Hunor, candidează pentru un nou mandat pe patru ani de preşedinte al UDMR.
Reuniunea UDMR a debutat, la ora 13,00, cu Conferinţa Aleşilor Locali ai Uniunii Democrate Maghiare din România. Lucrările Congresului UDMR sunt programate să înceapă la ora 16,00.
"Mandatul preşedintelui este de patru ani şi acum avem şi alegeri pentru această funcţie. Şi eu am spus că, după 12 ani de zile în funcţia de preşedinte al Uniunii şi după 26 de ani de politică, am experienţa necesară, am forţa necesară să candidez pentru acest nou mandat. Vreau să fiu părtaş eu, personal, apoi Uniunea Democrată Maghiară din România la tot ceea ce se întâmplă în ţara noastră, fiindcă urmează acest deceniu extrem de important, când se va schimba faţa şi şansa României.
Este o posibilitate, o şansă mare, avem bani pentru a dezvolta România din surse europene, din bugetul Uniunii Europene, PNRR-ul plus fondurile de coeziune. Avem investiţii, putem crea locuri de muncă, putem creşte economia, deci vom avea bugetul naţional pentru investiţii publice şi vreau să particip şi să pun şi eu umărul la tot ce se va întâmpla. Cam atâta pot să vă spun înainte de Congres", a declarat recent, într-un interviu pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii.
Potrivit acestuia, în cadrul congresului va fi adoptat şi un document strategic, "care va arăta priorităţile României, priorităţile comunităţii maghiare pentru următorii ani şi asta se va referi la toate domeniile importante: economice, sociale, politice şi legate de drepturile minorităţilor naţionale".
Cum se va desfășura evenimentul
Reuniunea UDMR va debuta vineri, la ora 13,00, cu Conferinţa Aleşilor Locali ai Uniunii Democrate Maghiare din România.
Lucrările Congresului UDMR sunt programate să înceapă la ora 16,00, iar în deschiderea reuniunii vor vorbi şi premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu.
Sâmbătă este programat discursul program al candidatului la funcţia de preşedinte al UDMR şi votul propriu-zis.
Kelemen Hunor a subliniat că au fost multe argumente ca reuniunea UDMR să se desfăşoare la Timişoara.
"Timişoara, în acest an, este Capitala Culturală Europeană, este un oraş important pentru comunitatea noastră, cu toate că e o comunitate mică. Nu am organizat niciodată la Timişoara un congres - şi este un alt argument. Şi mai este un argument: Timişoara a intrat în istorie, va rămâne în istorie, va rămâne oraşul de unde a plecat Revoluţia din decembrie 1989. Şi asta, bineînţeles, are o semnificaţie aparte şi pentru noi, dar şi pentru România.
Deci au fost multe argumente ca să mergem în acest an la Timişoara. Nu neg că şi infrastructura oraşului şi posibilitatea de a ajunge la Timişoara au contat, dar până la urmă faptul că este simbolul Revoluţiei din 1989, Capitala Culturală Europeană şi un centru cultural-istoric şi pentru comunitatea maghiară, dar pentru aproape toate minorităţile etnice din România", a precizat, în interviul pentru AGERPRES, Kelemen Hunor.