Puțini ucraineni au mai rămas în zonele din estul țării, iar cei care nu au fugit de război se luptă să supraviețuiască. La fel este și situația personalului unei ferme zootehnice, aflată în Donbas, pe teritoriul controlat încă de Kiev.
Înainte de începerea invaziei, ferma producea 11 tone de lapte zilnic. Acum, abia reușește să mai adune două tone.
Războiul nu a cruțat nici muncitorii, nici animalele din grajduri. Ferma are 3200 de hectare, suficient și pentru cultivarea cerealelor sau a nutrețului, și pentru pășunat. Numai că riscurile încep să fie prea mari. O combină a lovit două mine plantate de soldații ruși. Serviciile de urgență au căutat prin zonă și au mai găsit încă 19 mine pe câmp. Și nici animalele nu o duc mai bine. Sunt speriate de bombardamentele continue și aproape că nu mai dau lapte.
"Îmi pare rău pentru vaci. Îmi doresc ca totul să fie mai bine, la fel ca înainte și toți oamenii să aibă locurile lor de muncă. Trăiesc de pe o zi pe alta. Nu pot să plec, pentru că aici locuiesc mama și bunica mea", spune Halyna Borysenko, angajată a fermei de vaci de lapte.
Și banii sunt tot mai puțini. Orașele din apropiere, distruse de atacurile Rusiei și ale separatiștilor, se golesc încet încet, așa că scade proporțional și cererea de lapte proaspăt și produse lactate.
"Este atât de zgomotos, de periculos aici. Este război și îl poți auzi mai ales noaptea. Sunt chiar și avioane care zboară pe deasupra. Munca este totul (pentru noi - n.red.). Dacă nu ar exista agricultură, nu ar exista muncă. Nu există transport public sau autobuze în zonă, pur și simplu nu poți pleca să cauți un nou loc de muncă, chiar dacă vrei. Iar viitorul? Sper să câștigăm și că totul va fi bine", a adăugat Oleksandr Piatachenko, și el angajat al fermei.
Ferma a fost înființată în 2003, iar până la începerea războiului a tot crescut. Numai că, odată cu invadarea Ucrainei, oamenilor din zonă le merge tot mai greu. Proprietarul fermei chiar a renunțat la o parte din animale – a vândut iepurii și porcii pe care îi creștea.
"Pe 22 aprilie, o altă fermă de vaci din Oleksandrivka a fost bombardată. 38 de animale au murit atunci, iar conducerea noastră a decis să reducă numărul de vaci. În acea zi, o parte din echipamentele noastre agricole au fost, de asemenea, distruse. Dacă va fi o nouă escaladare a războiului în regiune, vom fi obligați să evacuăm, să ne vindem vacile și să închidem ferma", a declarat Ihor Kriuchenko, inginer zootehnist.
Viitorul nu arată bine pentru fermele ucrainene din apropierea frontului. De la începutul războiului, 800 dintre ele au rămas fără animale și fără utilaje și echipamente. Iar producția de lapte în fermele din regiune a scăzut cu mai mult de jumătate de la începutul războiului.