Printre măsurile pe care Guvernul le va propune Comisiei Europene se numără și introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționale. Executivul de la București își dorește astfel să împiedice corporațiile să mai raporteze profit zero la finalul anului.
Taxa ar urma să fie inclusă în pachetul de măsuri fiscale prin care Coaliția PSD-PNL își propune să reducă deficitul bugetar. Și alte state europene, cum ar fi Bulgaria sau Spania, și-au propus să combată externalizarea profitului.
PSD și PNL vor să introducă o taxă de 1% din cifra de afaceri, dacă impozitul de 16% pe profit este mai mic de 1% din cifra de afaceri. Măsura ar urma să se aplice pentru companiile care au o cifră de afaceri de cel puțin 50 de milioane de euro.
Conform datelor, în acest moment activează în România mai mulți retaileri, bănci sau distribuitori de energie care nu plătesc impozit pe profit. Asta pentru că raportează profit zero.
Comisia Europeană va decide la finalul săptămânii dacă România poate introduce o astfel de măsură, în urma negocierilor care vor fi purtate cu miniștrii prezenți la Bruxelles.
Victor Negrescu, europarlamentar: „Sperăm ca dialogul să ne conducă la o soluționare a acestei situații. În așa fel încât să îndeplinim cerințele din PNRR și de partea cealaltă să-i protejăm pe români. Să nu avem schimbări de ordin fiscal care să-i afecteze foarte mult pe cei din mediul economic”.
Și Bulgaria se confruntă cu o situație similară. Deși multinaționalele aduc pe piață tehnologii de ultimă generație și know-how puternic, ele nu plătesc impozit pe venit.
Petar Vitanov, europarlamentar: „IMM-urile plătesc taxe mai mari decât multinaționalele. Firmele mari au instrumentele necesare pentru a nu plăti taxe. Asta este o problemă la nivel european. Trebuie să oprim această practică”.
Spania a introdus recent un supraimpozit pentru companiile energetice și băncile din țară. Guvernul de la Madrid estimează că astfel va încasa în plus 1,3 miliarde de euro în acest an.
Hana Jalloul Muro, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol: „Noi ne gândim că o colectare bună a taxelor ne permite să avem un bun sistem medical, accesibil pentru toți cetățenii. De asemenea, putem avea un sistem educațional de pe urma căruia să profite toată lumea. Cei care produc mulți bani ar trebui să plătească taxe. Cei mai vulnerabili pot beneficia de acest lucru”.
Analiștii economici sunt de părere că marile companii vor găsi metode prin care să evite plata unor taxe suplimentare.
Adrian Negrescu, consultant economic: „În fața acestei lipse de predictibilitate, firmele încearcă de pe acum să-și caute metode de scăpare. Optimizarea fiscală se află la ordinea zilei. Spargerea companiilor în cifre de afaceri mai mici de 50 milioane euro poate fi o soluție pentru a nu plăti, de exemplu, taxa de 1%”.
Există și specialiști care sunt de părere că o astfel de taxă ar putea afecta investițiile străine din România. Asta pentru că legea actuală împiedică transferul profitului dintr-o țară cu impozite mai mari într-una cu impozite foarte mici sau zero.
Gabriel Biriș, vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România: „E ca și cum faci o declarație de impotență, pentru că ANAF are toate instrumentele să controleze. Nu ne ajută la nimic, dar la nimic, să facem distincție între companiile cu capital românesc și companiile cu capital străin care investesc în România”.
Impozitul pe profit, în Europa
În țări din vestul Europei, impozitul pe venit depășește 25%. În Portugalia, procentajul ajunge chiar la 31,5%. Cifrele scad în partea de est a Europei. În Ungaria, de exemplu, impozitul pe profit este de 9%.
Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru întreg pachetul de măsuri fiscale, după ce Comisia Europeană va da un verdict final în privința țintei de deficit bugetar.