Plățile pentru cheltuielile de cazare aferente persoanelor care au găzduit refugiați din Ucraina, în primele 3 luni ale anului 2023, vor fi efectuate în cel mai scurt timp, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la briefingul de presă al Guvernului.
”Prim-ministrul a anunțat decizia executivului de a prezenta public faptul că în cel mai scurt timp vor fi efectuate plățile pentru cheltuielile de cazare aferente persoanelor care au găzduit refugiați din Ucraina, în primele 3 luni ale anului: ianuarie, februarie și martie, anul curent”, a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Dan Cărbunaru le-a mulțumit tuturor celor care au ales ca alături de instituțiile publice să își ofere sprijinul pentru refugiații ucraineni.
”Sunt peste sunt peste 4 milioane care au trecut prin România de la debutul agresiunii militare ruse din Ucraina și aproape 100 de mii care se află încă pe teritoriul României. Mulți dintre ei au beneficiat de sprijinul concret pe care cetățenii români au înțeles să îl ofere, oameni care şi-au deschis ușile caselor pentru a-i primi pe semenii lor aflați în această perioadă complicată generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat Dan Cărbunaru.
Potrivit purtătorului de cuvânt, ”Guvernul va rămâne alături de cetățeni, sprijinind efortul pe care aceștia au înțeles să-l facă în deschiderea manifestată față de cei care nu aveau un acoperiș deasupra capului”.
Proprietarii care au avut în chirie refugiați ucraineni nu au mai primit bani de la stat de aproape 4 luni. După ce a plătit sute de milioane de euro din fondul de rezervă, Guvernul a rămas fără fonduri necesare pentru cei care au fugit de război.
Proprietarii locuințelor în care erau găzduiți refugiații au fost puși în urmă cu câteva luni în fața unei situații complicate: fie să le spună ucrainenilor să plece, fie să îi ajute pe aceștia, fără să le ceară bani.
Noi reguli pentru refugiați
De la 1 mai, refugiații ucraineni trebuie să se supună unor noi reguli, așadar, printr-o ordonanță de urgență, guvernul a decis ca o familie de ucraineni să primească 2 mii de lei pe lună, pentru cazare, iar o persoană singură 750 de lei pe lună pentru acoperirea cheltuielilor de cazare. Dacă vorbim despre mâncare, atunci, fiecare persoană va primi 600 de lei pe lună.
Până să se aplice aceste reguli, a existat programul 50/20, atunci când refugiații primeau câte 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru hrană.
Statul român a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program aproximativ 106 milioane de euro, astfel încât aveau o cheltuială zilnică de 350 mii de euro pentru ajutorul către refugiații ucraineni.