Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gest rar al palestinienilor, care protestează public față de Hamas. Acțiunea ar putea afecta gruparea

Palestinienii din Gaza au organizat un protest rar, public, împotriva Hamas și au cerut grupului militant să pună capăt războiului și să părăsească Fâșia Gaza. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului acuză Hamas de reprimarea violentă a disidenței, de înăbușirea protestelor în zonele pe care le controlează, precum și de încarcerarea și torturarea criticilor săi.

Palestinienii protestează public față de Hamas

Videoclipurile care circulă pe internet arată sute de persoane mărșăluind, marți, într-un protest la adresa războiului, în orașul nordic Beit Lahiya, care este parțial distrus. Deși protestele au început în nordul Fâșiei Gaza, potrivit utilizatorilor online, acestea au apărut apoi și în alte părți ale Fâșiei Gaza, în interval de câteva ore, iar demonstrațiile au avut loc apoi până în localitatea Khan Younis, aflată în sudul Fâșiei Gaza.

În unele clipuri video, sunt susținători ai Hamas care încearcă să disperseze mulțimea. În timp ce unii protestatari cer încetarea războiului cu Israel, alții acuză în mod deschis Hamas pentru declanșarea conflictului și cer grupului să părăsească Gaza, conform Euronews.com.

Cu toate că Hamas a câștigat cele mai multe locuri în alegerile legislative din 2006, nu a obținut o majoritate absolută a voturilor. De asemenea, Hamas s-a opus unui acord de împărțire a puterii cu Fatah, gruparea politică ce controla anterior Gaza. Hamas a preluat puterea în Gaza în 2007.

Protestele ar putea afecta Hamas. În Beit Lahiya, oamenii purtau pancarte pe care scria „Opriți războiul” și „Refuzăm să murim”, în timp ce alții scandau deschis „Afară cu Hamas”!.

„Ne-am săturat de bombardamente, ucideri și strămutări”, a declarat Ammar Hassan, unul dintre protestatari, citat de Euronews.com. El spune că demonstrația a început ca un miting împotriva războiului, cu doar câteva zeci de persoane, dar apoi a crescut la peste 2.000.

„Este singurul partid pe care îl putem influența. Protestele nu vor opri ocupația israeliană, dar pot afecta Hamas”, a spus Ammar Hassan.

„Protestul nu a este despre politică, ci e vorba despre viețile oamenilor. Vrem să oprim crimele și strămutările, indiferent de preț. Nu putem opri Israelul să ne ucidă, dar putem face presiuni asupra Hamas pentru a accepta concesii”, a declarat alt protestatar, Mohammed Abu Saker.

O declarație publicată de grupul Elders and Mukhtars of Beit Lahiya și-a exprimat sprijinul pentru protestele la adresa ofensivei Israelului și a blocadei acestuia, dar a susținut rezistența armată. Liderii locali au declarat că resping „orice încercare de exploatare a revendicărilor populare legitime de către o a cincea coloană”, cu referire la oponenții Hamas.

Protestele au izbucnit la o săptămână după ce Israelul a pus capăt încetării focului cu Hamas și a lansat un val surpriză de lovituri, care a ucis sute de persoane. Totodată, la începutul lunii martie, Israelul a oprit și livrările de alimente, combustibil, medicamente și ajutor umanitar către populația de aproximativ două milioane de persoane care se află în Gaza.

De cealaltă parte, Israelul a promis că va continua cu intensitate războiul până când Hamas va elibera toți cei 59 de ostatici pe care încă îi deține, dintre care 24 sunt considerați a fi încă în viață. De asemenea, Israelul cere ca Hamas să renunțe la putere în Gaza, să se dezarmeze și să își trimită liderii în exil.

Condițiile Hamas pentru eliberarea celor rămași captivi în schimbul prizonierilor palestinieni reprezintă o încetare durabilă a focului și retragerea completă a armatei israeliene din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE