Președintele american Donald Trump a discutat luni cu omologul său rus Vladimir Putin despre oprirea războiului din Ucraina. După încheierea dialogului cu Putin, Trump l-a sunat pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
Putin, după conversația cu Donald Trump
„Colegii m-au rugat să spun câteva cuvinte despre rezultatele convorbirii telefonice cu Președintele Statelor Unite ale Americii.
Această discuție a avut într-adevăr loc și a durat mai mult de două ore. Vreau să subliniez că a fost una foarte substanțială și destul de sinceră. Și, în general, din punctul meu de vedere, foarte utilă în acest context.
În primul rând, i-am mulțumit Președintelui Statelor Unite pentru sprijinul acordat de SUA în reluarea negocierilor directe între Rusia și Ucraina cu privire la încheierea unui posibil acord de pace, cu privire la reluarea negocierilor care, după cum se știe, au fost întrerupte de partea ucraineană încă din 2022.
Președintele Statelor Unite și-a exprimat poziția cu privire la încetarea ostilităților, armistițiu, iar eu, la rândul meu, am subliniat că și Rusia pledează pentru o soluționare pașnică a crizei ucrainene. Trebuie doar să identificăm cele mai eficiente căi de a ajunge la pace.
Am convenit cu Președintele Statelor Unite că Rusia va propune și este pregătită să lucreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil viitor acord de pace, cu definirea unor poziții precum principiile reglementării, termenele posibile pentru semnarea acordului de pace și altele, inclusiv o posibilă încetare a focului pentru o anumită perioadă, în cazul în care se ajunge la acorduri corespunzătoare.
Apropo, contactele între participanții la întâlnirea și negocierile de la Istanbul au fost reluate, iar acest fapt oferă motive să credem că, în ansamblu, suntem pe calea cea bună.
Reiterez că discuția a fost foarte constructivă și o apreciez în mod pozitiv.
Desigur, este important ca atât partea rusă, cât și cea ucraineană să manifeste dorință maximă pentru pace și să găsească acele compromisuri care să fie acceptabile pentru toate părțile.
Totodată, vreau să subliniez că poziția Rusiei este, în general, clară. Principalul pentru noi este eliminarea cauzelor profunde ale acestei crize.
Dacă va fi nevoie de clarificări suplimentare, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov și consilierul meu, domnul Iuri Ușakov, vor oferi detalii despre discuțiile de astăzi cu Președintele Donald Trump, purtate prin telefon.”, a fost declarația lui Vladimir Putin, pentru presă.
„Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru încetarea focului” și pentru oprirea războiului, a anunțat președintele american Donald Trump, după discuția de două ore cu Vladimir Putin.
„Tocmai mi-am încheiat apelul de două ore cu președintele Vladimir Putin al Rusiei. Cred că a mers foarte bine. Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru încetarea focului şi, mai important, încheierea Războiului. Condiţiile pentru aceasta vor fi negociate între cele două părţi, pentru că ele cunosc detalii de o negociere pe care nimeni altcineva nu le-ar cunoaște”, a scris Donald Trump, pe Truth Social.
Trump: Rusia vrea să facă comerț amplu cu Statele Unite atunci când această „baie de sânge” catastrofală se încheie
„Tonul și spiritul conversației au fost excelente. Dacă ar fi fost altfel, aș spune asta acum. Rusia vrea să facă comerț amplu cu Statele Unite atunci când această „baie de sânge” catastrofală se încheie, și sunt de acord cu asta.
Există o oportunitate extraordinară pentru Rusia de a crea un număr mare de locuri de muncă și bogăție. Potențialul său este NELIMITAT”, a mai spus liderul de la Casa Albă.
Trump susține că Ucraina ar putea fi un „mare beneficiar” al reconstrucției
„De asemenea, Ucraina poate fi un mare beneficiar al Comerțului, în procesul de reconstrucție a țării. Negocierile dintre Rusia şi Ucraina vor începe imediat.
L-am informat atât de mult pe președintele Volodimiri Zelenski, despre Ucraina, pe Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, pe Președintele Emmanuel Macron, al Franței, pe Primul Ministru Giorgia Meloni, al Italiei, pe Cancelarul Friedrich Merz, al Germaniei și pe Președintele Alexander Stubb, al Finlandei, în timpul unei convorbiri, imediat după apelul cu președintele Putin. Vaticanul, reprezentat de Papa, a declarat că ar fi foarte interesat să găzduiască negocierile. Să înceapă procesul!”, a concluzionat el.
Putin anunță Rusia și Ucraina vor trebui să găsească compromisuri pentru oprirea războiului
Moscova este pregătită să colaboreze pentru a pune capăt luptelor din Ucraina, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, după o convorbire telefonică de două ore cu președintele american Donald Trump.
Putin a declarat că Rusia și Ucraina vor trebui să găsească compromisuri care să convină tuturor părților, potrivit AP.
Președintele rus a descris apelul ca fiind „foarte informativ” și "util", potrivit agențiilor de știri rusești.
„În general, suntem pe drumul cel bun”, a adăugat liderul de la Kremlin.
După discuția cu Trump, Vladimir Putin a dat de înțeles că o încetare a focului este posibilă dacă se ajunge la „acorduri relevante”.
„Rusia și Ucraina trebuie să găsească compromisuri care să convină ambelor părți”, a spus el. Liderul de la Kremlin indică, de asemenea, că Moscova este gata să lucreze cu Kievul la un memorandum privind un viitor acord de pace.
Trump și Putin au început discuțiile
Conversația telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin a început în jurul orei 17:40. Găsirea unei soluții pentru încheierea războiului se numără, cel mai probabil, printre principalele subiecte abordate de cei doi președinți, relatează AP.
Când a mai discutat Donald Trump cu Vladimir Putin
După revenirea la Casa Albă în ianuarie 2025, Donald Trump a avut prima convorbire telefonică anunțată cu Vladimir Putin, la data de 12 februarie. La acel moment, Trump a afirmat că atât Putin, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-au exprimat dorința de pace în convorbiri telefonice separate. De altfel, liderul de la Washington a ordonat oficiali americani de rang înalt să înceapă discuțiile privind încheierea războiului din Ucraina.
Trump și Putin au discutat cu nou la 18 martie. Kremlinul a anunțat că cei doi lideri au vorbit timp de aproximativ două ore, una dintre cele mai lungi convorbiri ale lui Putin, potrivit Reuters. Putin a fost de acord să înceteze temporar atacarea instalațiilor energetice ucrainene, însă a refuzat să aprobe o încetare completă a focului de 30 de zile. În schimb, Trump își punea speranța să fie primul pas spre un acord de pace permanent. Ulterior, Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui moratoriu privind atacarea instalațiilor energetice.
Trump și Putin discută mai des decât se anunță oficial?
Kremlinul a anunțat în martie că este posibil să fi existat mai multe discuții între Trump și Putin decât convorbirile telefonice anunțate public în ultimele luni.
Înainte de contactele cu Trump, Putin a vorbit ultima dată cu un președinte american în funcție în februarie 2022, când el și Joe Biden au vorbit cu puțin timp înainte ca liderul rus să ordone intrarea a zeci de mii de trupe în Ucraina.
De altfel, jurnalistul Bob Woodward de la Washington Post a relatat în cartea sa „War” din 2024 că Trump a avut conversații directe de până la șapte ori cu Putin după ce a părăsit Casa Albă în 2021.
Întrebat dacă acest lucru ar fi adevărat, Trump a afirmat în 2024, într-un interviu acordat Bloomberg: „Dacă am făcut-o, este un lucru inteligent”.
În schimb, Kremlinul a negat relatările lui Woodward.
Reuters, The Washington Post și Axios au transmis că Trump și Putin au vorbit la începutul lunii noiembrie. Kremlinul a negat, de asemenea, aceste rapoarte.
Trump și Putin ar folosi translatori în timpul discuțiilor
Conversațiile dintre Donald Trump și Vladimir Putin au loc pe linii criptate. La discuții participă traducători, notează Reuters. Putin știe engleză, însă vorbește în rusă atunci când negociază. Până în prezent, nu au folosit videoconferințe.
Bombardamente ale Rusiei înainte de convorbirea Trump - Putin
Rusia a continuat valul de atacuri cu drone kamikaze asupra Ucrainei, chiar înainte de discuția telefonică dintre președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin.
112 drone au intrat în spațiul aerian al Ucrainei pe parcursul nopții, după ce duminică dimineață armata rusă a desfășurat cel mai mare bombardament de acest fel de la începutul războiului, când au fost lansate peste 270 de aparate de atac aerian fără pilot.
Publicația The Times scrie că prin aceste atacuri, „Vladimir Putin a testat hotărârea președintelui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina”. Explozii puternice, urmate de incendii, au fost în regiunile Sumî și Herson. Cel puțin, un om a murit, potrivit autorităților ucrainene.
Rusia susține că dispune de suficiente resurse pentru a continua războiul din Ucraina până când vor fi atinse toate obiectivele importante pentru Moscova. Este mesajul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, transmis înainte de discuțiile cu președintele american, programate pentru astăzi.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Avem suficiente forțe și resurse pentru a duce la un final logic ceea ce am început în 2022, cu rezultatele de care Rusia are nevoie. Este vorba de eliminarea cauzelor care au provocat această criză (războiul din Ucraina), crearea condițiilor pentru o pace durabilă pe termen lung și asigurarea securității statului rus, asigurarea intereselor oamenilor noști din acele teritorii despre care vorbim mereu, acolo unde trăiesc oameni care consideră că limba rusă este limba lor maternă și consideră că Rusia este patria lor.”
Președintele rus spune că protejarea intereselor cetățenilor din Ucraina care consideră Rusia patria lor, este un obiectiv major. Pe cealaltă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit duminică, la Roma, cu vicepreședintele SUA, JD Vance.
A fost prima întrevedere dintre cei doi oficiali, după cearta din Biroul Oval din Casa Albă, de la sfârșitul lunii februarie. La discuții au participat, de asemenea, șefii externelor din cele două state, Marco Rubio și Andrii Sibiha. În timpul întrevederii, liderul ucrainean a insistat pe importanța sporirii presiunilor asupra Rusiei pentru a o determina să pună capăt războiului. Discuțiile au avut loc după negocierile de săptămâna trecută de la Istanbul dintre Rusia și Ucraina, primele din din ultimi trei ani.
Părțile nu au reușit însă să ajungă la un armistițiu, dar au convenit asupra unui schimb de 1.000 de prizonieri de fiecare parte.