Austria se opune categoric aderării terestre a României la Schengen. Ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, a declarat marți că vina nu aparține țării noastre sau Bulgariei, ci este vorba de disfuncționalitatea întregului sistem Schengen. Declarațiile au fost făcute chiar în prezența ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu.
Austria evaluează Air Schengen, la două zile după ce România se află de două zile în spațiul de liberă circulație cu granițele aeriene. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat rezultatele pe aeroportul din Viena, alături de omologul său, Gerhard Karner.
Întrebat de jurnalista Euronews România, Maria Moiș, ce mai e nevoie ca România să intre în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a reamintit de ce Guvernul de la Viena s-a opus extinderii spațiului de liberă circulație.
”În momentul de față ar fi greșit să stabilim o dată concretă în acest sens. Noi am vorbit despre colaborarea noastră în ceea ce privește lupta pentru frontiere externe sigure în spațiul Schengen, pentru un sistem care să funcționeze din punct de vedere tehnic și din punct de vedere juridic. Nu am reproșat nimic în mod direct, Bulgariei și României. Acum un an și jumătate am spus că un sistem care nu funcționează nu poate fi extins. De aceea am luat atunci acea decizie.”, a afirmat Gerhard Karner.
- Schengen doar "pe hârtie"? Românii sunt controlați, în continuare, pe aeroporturi. Europarlamentar: "E o cacealma"
- VIDEO. România a intrat oficial în Air Schengen. Primii călători în țara noastră, fără control de frontieră, au sosit, ușor ironic, cu un zbor din Austria
- Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Aderarea deplină la Schengen a României și Bulgariei, o prioritate
Cătălin Predoiu, despre aderarea la Schengen: ”România are îndeplinite criteriile de 12 ani. Decizia e politică”
La rândul său, Cătălin Predoiu a subliniat că ”istoria spațiului Schengen cuprinde mai multe exemple în care statele au intrat pe rând cu frontierele”.
”Dacă nu mă înșel, chiar și Austria e în această situație. Până acum, istoria Schengen nu cuprinde niciun exemplu în care un stat să fi intrat doar cu o frontieră și să fi rămăs fără celelalte frontiere intrate în spațiul Schengen. (...) Ca și celelate state, vom face acest drum până la capăt”, a afirmat ministrul de Interne.
- Austria a intrat în spațiul Schengen la 1 decembrie 1997.
”Altfel, România are îndeplinite criteriile de 12 ani, dar tratatele sunt clare: decizia e politică.
Politica e întotdeauna racordată la realitate. Realitatea nu e întotdeauna foarte facil de gestionat.
Ce e important însă e că ne înțelegem bine și lucrăm bine cu Ministerele noastre și vrem să lucrăm bine în continuare pe toate temele pe care le avem cu Comisia Europeană și ceilalți colegi”, a concluzionat Cătălin Predoiu.