David Popovici a stabilit o performanță fără precedent în sportul românesc, iar media internațională îl numește fenomen. Specialiștii spun că un asemenea talent apare o dată la 100 de ani. Iată de unde a pornit acest puști minune.
Ajuns în țară și premiat de ministrul Sportului, sportivul a mulțumit oamenilor care îl susțin și a declarat că este mândru să reprezinte România în competiții.
”Sunt tot eu la fel de natural. Vreau să le mulțumesc celor care m-au susținut și mă susțin în continuare. Le mulțumesc oamenilor care m-au urmărit și au venit în persoană să mă vadă. Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături de mine.”, a declarat David Popovici.
David Popovici a vorbit și despre Campionatele Europene de natație organizate la Otopeni. Sportivul este nerăbdător să participe la europenele de juniori.
„Abia aștept să concurez la europenele de juniori. Vreau să mă simt cum s-au simțit sportivii maghiari acum. Vreau ca tribuna să fie cât mai gălăgioasă, să ne strige numele când avem o probă. Vrem să ne simțit cu adevărat speciali! Cu siguranță vor fi niște europene memorabile!
Nu știu dacă sportul va avea o imagine mai bună la noi în țară, dar sportul are nevoie de o mică resuscitare. În materie de ce o să-i cer, nu știu, voi vedea cum mă simt mâine. Dar abia aștept să văd cum am schimbat acest sport, sper să fi inspirat cât mai mulți oameni. Nu neapărat să se apuce de sport, dar să aibă o viață mai sănătoasă. Este unul dintre obiectivele mele”, a zis sportivul.
Parcursul lui David Popovici
David Popovici a câștigat medalia de aur la proba de 100 metri liber de la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta. Românul de 17 ani este, deja, dublu campion mondial. Singurul sportiv care a mai reușit să castige aurul în probele de 100 și 200 m liber la un Campionat Mondial a fost americanul Jim Montgomery, în 1973.
Popovici a plecat de pe culoarul 4 și a întors al doilea la 50 de metri. A sprintat formidabil pe ultimul bazin și a terminat cu 47,58. Pe doi a venit francezul Maxime Grousset, 47,64, iar pe 3, canadianul Joshua Edwards, 47,71.
La 10 ani, David reușea primul său record national. La 14 ani, la Naționalele de cadeți, din 15 probe posibile, ia 15 medalii. Iar din 2013 intră pe mâna mentorului și antrenorului său, Adrian Rădulescu, despre care spune că poate vorbi ore și ore întregi despre înot și despre tehnică.
David a ajuns al patrulea înotător din toate timpurile și doar 3 performeri au reușit timpi mai buni în istoria natației mondiale. Dar cu mai bine de un deceniu în urmă. L-a depășit până și pe idolul său Ian Thorpe, australianul cu 15 titluri mondiale și 5 titluri olimpice, cu care specialiștii îl aseamnă adesea, ca stil de înot.
În ultima vreme, David s-a concentrat pe cariera sa. Dar continuă să-și trăiască viața de om normal, iese cu prietena, ascultă Subcarpați și se implică în campanii umanitare. Se bucură de momentul de glorie și abia așteaptă să înoate în fața propriilor fani peste două săptămâni, la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni.