Președintele american Joe Biden se pregătea vineri să semneze un ordin executiv prin care Statele Unite pot adopta așa numite sancțiuni ”secundare” împotriva instituțiilor financiare din lumea întreagă care ar susține războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a anunțat Casa Albă.
Consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, susține că măsura are scopul de a ”strânge şi mai tare şurubul asupra maşinăriei de război a Rusiei şi a celor care îi permit să funcţioneze”.
"Transmitem un mesaj fără ambiguitate: oricine sprijină efortul de război ilegal al Rusiei riscă să piardă accesul la sistemul financiar american", a explicat Jake Sullivan, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.
Casa Albă: ”Să ţintim materialele de care Rusia are absolut nevoie pentru a produce arme”
În acest mod, Statele Unite vor să îngreuneze mecanismele la care recurge Rusia pentru a ocoli sancţiunile şi embargourile impuse de Occident de la invadarea Ucrainei.
"Ceea ce vrem să facem este să ţintim materialele de care Rusia are absolut nevoie pentru a produce arme. (...) Pentru a obţine aceste materiale, (ruşii) trebuie să treacă prin sistemul financiar, ceea ce îl face un potenţial punct nevralgic, iar acest instrument vizează acest punct nevralgic", a precizat joi un oficial de rang înalt de la Casa Albă, conform sursei citate.
Statele Unite sunt principalul susținător al Ucrainei, iar mesajul disuasiv pe care-l transmit survine într-un moment în care Congresul american întâmpină dificultăți în a ajunge la un acord pentru continuarea sprijinului militar pentru Kiev.
"Aproape orice bancă din lume, dacă va avea posibilitatea de a alege între a continua să vândă o cantitate mică de bunuri către complexul militar-industrial rus sau a fi conectată la sistemul financiar american, va alege să fie conectată la sistemul financiar american", potrivit aceluiaşi înalt oficial.
În acest condiții, Washingtonul mizează pe băncile occidentale pentru a-și descuraja partenerii din ţări terţe să mai facă afaceri în continuare cu Moscova.
Statele Unite îşi vor extinde şi măsurile de embargo împotriva Rusiei, pentru a le aplica şi produselor fabricate din materii prime ruseşti (în special diamante sau fructe de mare), dar procesate şi exportate de alte ţări.
Occidentalii au luat deja numeroase măsuri de îngheţare a activelor împotriva entităţilor, personalităţilor şi companiilor ruse şi totodată au impus numeroase interdicţii privind importul de materii prime sau mărfuri ruseşti, cu scopul de a opri maşina de război a Moscovei şi a-i submina economia.
Rusia vinde hidrocarburi pentru a-și susține economia afectată de sancțiuni
La aproape doi ani de la declanșarea războiului din Ucraina, economia Rusiei pare să reziste, în pofida avalanşei de sancţiuni, amintește AFP.
Rusia vine în continuare hidrocarburi, în special Chinei şi Indiei, iar, potrivit unor specialiști, a pus în aplicare mecanisme pentru a eluda plafonarea preţului de vânzare a petrolului său decisă de Occident.
Conform FMI, Rusia ar trebui să înregistreze o creştere de puţin peste 2% anul acesta şi puţin peste 1% anul viitor.
Următoarea etapă majoră în acţiunea financiară împotriva Moscovei, pentru Statele Unite şi aliaţii lor, ar putea fi confiscarea fondurilor ruseşti depuse în băncile occidentale - şi deja îngheţate - pentru a finanţa Ucraina.
Înaltul oficial american citat a indicat doar că în prezent există "discuţii active" între occidentali cu privire la aceste active ruseşti.