Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a României și de patru ori cea mai bună handbalistă a lumii, a anunțat joi seara că se va retrage din sport, la finalul actualului sezon competițional, relatează Eurosport.
În vârstă de 36 de ani, Neagu va spune adio sportului de performanță în doar câteva luni, la încheierea sezonului competițional 2024-2025.
”Am un mesaj important pentru iubitorii handbalului și mai ales pentru oamenii care m-au susținut și m-au urmărit de-a lungul carierei mele. Am decis ca la finalul acestui sezon competițional să mă retrag din activitatea de handbalistă.
Am decis lucrul acesta de ceva timp, nu a fost o decizie peste noapte, m-am tot gândit care ar fi momentul potrivit. Niciodată nu-i momentul potrivit când iubești ceea ce faci, dar am hotărât până la urmă că acesta va fi ultimul meu sezon pe terenul de handbal”, a anunțat Cristina Neagu, potrivit Știrile Protv.
Cristina Neagu, carieră de 25 de ani în handbal
Cristina Neagu ar fi vrut să joace alături de echipa națională a României la Jocurile Olimpice, însă tricolorele nu s-au calificat nici măcar la turneul preolimpic iarna trecută.
La acel moment, Neagu a decis să retragă de la echipa națională, însă acum fostul căpitan al primei reprezentative și-a anunțat definitiv retragerea din sport.
După 25 de ani de handbal, Cristina Neagu își va încheia cariera vara viitoare. Neagu a anunțat că până la finalul sezonului va organiza o caravană în toată țara prin care iubitorii handbalului să poată să o mai vadă încă o dată jucând.
Performanțele Cristinei Neagu în handbal
Cristina Georgiana Neagu s-a născut la 26 august 1988, în Bucureşti, potrivit Eurohandball.com. Şi-a început ascensiunea în lumea handbalului la Clubul Sportiv Şcolar nr. 5 Bucureşti, în 2000, la vârsta de 12 ani, sub îndrumarea antrenoarei Maria Covaci. În 2006 s-a transferat la Rulmentul Braşov, fiind selecţionată apoi la naţionalele de juniori şi tineret.
În 2005 a cucerit cu echipa României medalia de argint la Campionatul European de junioare (Austria), fiind desemnată cea mai valoroasă jucătoare a turneului final, notează Agerpres.
La Mondialele de tineret din Canada, în 2006, a fost aleasă din nou cea mai bună jucătoare, câştigând bronzul cu naţionala de tineret. La Campionatul European de junioare din Turcia de la Izmir (2007) a obţinut, cu echipa, medalia de bronz. Cu naţionala de senioare a participat la Campionatul Mondial din Franţa (2007), ocupând locul 4.
A luat parte la Jocurile Olimpice de la Beijing, unde România a terminat pe locul 7, iar apoi la Campionatul European unde echipa a obţinut locul 5. În 2009, Cristina Neagu şi naţionala României s-au clasat doar pe locul 8 la Campionatul Mondial din China.
Neagu, lidera naționalei și cea mai bună marcatoare
La şase luni după ce a jucat finala Cupei Cupelor cu Rulmentul, Cristina Neagu a semnat pentru echipa Oltchim Râmnicu Vâlcea, în ianuarie 2009, ajungând cu echipa vâlceană în finala Ligii Campionilor în 2010.
A fost lidera naţionalei României la Campionatul European din Danemarca şi Norvegia (2010), unde echipa pregătită de antrenorul Radu Voina a obţinut medalia de bronz. Neagu a ocupat primul loc în două clasamente statistice ale Euro-2010 de handbal feminin, fiind cea mai bună marcatoare a competiţiei, cu 53 de goluri, din 105 şuturi (50 la sută, medie de 6,6 goluri pe meci), dar şi cea mai bună pasatoare a întrecerilor continentale, cu 36 de pase decisive şi o medie de 4,5 asemenea reuşite pe meci. A fost aleasă cel mai bun inter stânga în echipa ideală a CE 2010.
A fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună debutantă a anului 2009, World's best Rookie of the Year 2009, acordat în premieră de Federaţia Internaţională de Handbal (IHF). A fost desemnată cea mai bună handbalistă a anului 2010 de către Federaţia română de specialitate şi cea mai bună jucătoare de handbal din lume, în ancheta Federaţiei Internaţionale de Handbal.
În vara anului 2013 echipa Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a desfiinţat, iar Cristina Neagu a semnat cu Buducnost Podgorica din Muntenegru, menţionează site-ul sportivei.
La Campionatul European din 2014, cu toate că echipa de handbal a României a reuşit doar o clasare pe locul 9, Cristina Neagu a fost aleasă cel mai bun inter stânga al turneului.
A câştigat în 2015 cu Buducnost Podgorica prima Ligă a Campionilor din carieră, la cea de-a treia finală jucată; primele două finale le-a jucat în 2010 cu Oltchim Râmnicu Vâlcea şi în 2014 cu Buducnost Podgorica. A fost desemnată cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor cu 102 goluri. În tricoul echipei Buducnost Podgorica a obţinut trei cupe şi patru titluri de campioană. În cadrul Turneului Carpaţi din acelaşi an a fost desemnată cea mai bună marcatoare cu 13 reuşite.
Tot în 2015, a câştigat medalia de bronz la Campionatul mondial de handbal alături de echipa naţională a României, unde a fost desemnată cel mai bun inter stânga de la turneu precum şi cea mai bună marcatoare a competiţiei cu 63 de reuşite.
Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din lume în 2015
A fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii în 2015 de Federaţia internaţională de handbal.
Federaţia română de handbal o desemnează în 2016, din nou, cea mai bună handbalistă româncă. A fost cel mai bun inter stânga al Campionatului european găzduit de Suedia în perioada 4-18 decembrie 2016. Federaţia internaţională de handbal o desemnează cea mai bună jucătoare a lumii pe anul 2016. A fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii şi în 2018, devenind prima handbalistă din istorie câştigătoare de patru ori a acestui trofeu.
În iulie 2017 semnează cu echipa CSM Bucureşti, cu care câştigă Liga Naţională (2018 şi 2021), Cupa României (2018, 2019, 2022) şi Supercupa României (2017 şi 2019). În Supercupă a mai fost finalistă în 2018, 2020 şi 2021. În Liga Campionilor EHF ajunge de încă două ori în semifinale cu echipa de club (2017 şi 2018).
În dreptul Cristinei Neagu s-a adunat şi alte performanţe: de cinci ori desemnată Interul stânga al echipei ideale din Liga Campionilor; de cinci ori a fost Cea mai bună jucătoare de handbal din România; de trei ori a fost Interul stânga al echipei ideale la Campionatul European; două medalii de bronz cu echipa naţională la Campionatul Mondial şi la cel European; Cea mai bună jucătoare (MVP) la Campionatul Mondial; de două ori a fost Cea mai bună jucătoare (MVP) la Cupa Mondială.
Mai are în palmares un trofeu al Ligii Campionilor EHF, şase Ligi Naţionale, patru titluri de golgheter în Liga Campionilor, Campionatul Mondial şi Campionatul European.