China a anunţat marţi că va relua din 8 ianuarie emiterea de paşapoarte pentru cetăţenii chinezi care călătoresc în străinătate în scop turistic sau pentru a vizita prieteni ori membri de familie, urmând de asemenea să acorde din nou unele vize de tranzit pentru călătorii internaţionali, potrivit unui anunţ al Administraţiei naţionale pentru imigraţie, citat de agenţia EFE, citată de Agerpres.
Anunţul nu conţine însă nicio referire le emiterea de vize turistice pentru cetăţenii străini care doresc să viziteze China. Cu privire la acest punct, purtătorul de cuvânt al MAE chinez a declarat că guvernul de la Beijing va continua să ajusteze „dinamic” politica de vize „pentru străini” în funcţie de situaţia pandemică legată de COVID-19.
În urma protestelor împotriva politicii zero-COVID, guvernul chinez a relaxat luna trecută restricţiile antiepidemice. Printre măsurile de relaxare se numără şi reducerea carantinei după intrarea în ţară la cinci zile într-un hotel stabilit de autorităţi, plus alte trei zile la domiciliu, o diminuare semnificativă a perioadei de carantină faţă de cea de 21 sau chiar 28 de zile cerută anterior în numeroase oraşe chineze. Carantina pentru călătoriile internaţionale va fi în cele din urmă eliminată tot din 8 ianuarie.
China se confruntă cu o explozie a cazurilor de COVID-19
China se confruntă cu o explozie a cazurilor de COVID-19 după relaxarea restricţiilor determinată de protestele împotriva măsurilor antiepidemice care durează de trei ani şi au provocat o stare de saturaţie în rândul populaţiei.
La aproape o săptămână după izbucnirea în China a protestelor împotriva politicii zero-COVID, preşedintele chinez Xi Jinping a apreciat la începutul lui decembrie că varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite „mai multă flexibilitate”. Presa oficială a început apoi să minimalizeze riscul reprezentat de această variantă, publicând articole şi interviuri ale unor specialişti care susţin această abordare.
Autorităţile chineze nu mai publică în prezent date despre numărul îmbolnăvirilor şi au schimbat metodologia de contabilizare a deceselor, astfel că numai decesele provocate de o insuficienţă respiratorie cauzată de COVID-19 sunt considerate decese asociate acestei boli.