Filipine şi SUA au efectuat miercuri ultimul lor exerciţiu în cadrul celor mai mari manevre militare comune ale lor în Marea Chinei de Sud, informează miercuri AFP.
În cadrul acestui exerciţiu, o salvă de rachete a fost trasă în direcţia unei nave de război reprezentând inamicul, o premieră în aceste ape contestate revendicate aproape în totalitate de Beijing.
Exerciţiul cu muniţii reale a început cu o serie de tiruri cu sistemul de rachete de precizie american HIMARS asupra unei corvete dezafectate a marinei filipineze, ancorată la circa 22 de kilometri de coastă, având obiectivul de a o scufunda.
Aceste exerciţii anuale, numite „Balikatan” („Umăr la umăr” în filipineză), sunt menite să consolideze capacitatea militară a Manilei şi să permită SUA să-şi afirme prezenţa în regiune, unde China se impune din ce în ce mai mult.
Un număr dublu de militari au fost mobilizați față de anul trecut
Circa 18.000 de soldaţi, de două ori mai mulţi ca anul trecut, au fost mobilizaţi timp de două săptămâni. Printre ei, circa 12.200 de militari americani, 5.400 de filipinezi şi puţin peste o sută de australieni.
Este pentru prima dată când aceste exerciţii au loc sub mandatul preşedintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr, care caută să îmbunătăţească relaţiile ţării sale cu Washingtonul, deteriorate în timpul predecesorului său Rodrigo Duterte.
În ultimele luni, Manila şi Washington şi-au reluat patrulele maritime comune în Marea Chinei de Sud şi au încheiat un acord menit să sporească prezenţa militară americană în Filipine.
În virtutea acestui acord, trupele americane vor fi autorizate să utilizeze patru baze militare filipineze suplimentare, printre care o bază navală situată nu departe de Taiwan.
Învecinarea cu Taiwanul ar putea face din Filipine un partener-cheie al SUA în cazul în care China ar invada insula democratică, pe care o consideră ca făcând parte din teritoriul său.