Cazul șoferului drogat care a provocat moartea a doi pietoni și a rănit alte trei persoane în stațiunea 2 mai a fost analizat de experți în direct la Euronews România. Cătălin Țone, fost șef al Serviciului Antidrog București, a precizat că tânărul de 19 ani a consumat un cocktail ”foarte periculos” de trei substanțe care provoacă ”distorsiuni auditive și vizuale puternice” și incapacitate de concentrare. Din acest motiv, consumatorii unor astfel de substanțe au o stare de confuzie și nu mai percep realitatea așa cum este.
De asemenea, expertul criminalist Tudorel Butoi a cerut ca școlile de șoferi să efectueze evaluări psihologice amănunțite pentru ca ”să nu li se dea permis tuturor instabililor, agresivilor, celor dominați de agresivitate instinctuală”.
Cătălin Țone, despre accidentul provocat de șoferul drogat în stațiunea 2 mai: Drogurile și cheia pentru o mașină puternică, formula către dezastru
În direct la Euronews România, expertul antidrog Cătălin Țone a amintit că în anul 2022, polițiștii au depistat în trafic ”nu mai puțin de 3.200 de persoane care conduceau sub influența drogurilor”, iar în acest moment nu există suficiente aparate pentru depistarea stupefiantelor la nivel național.
”Dacă vorbim despre evenimentul de la 2 mai - Vama Veche, lucrurile sunt foarte grave (...)
În primul rând, o încadrare juridică ce este una foarte dură. Vorbim despre conducere sub influența drogurilor, ucidere din culpă cu două victime, dar și vătămare corporală gravă cu trei victime, la care se adaugă fugă de la locul accidentului”, a afirmat fostul șef al Serviciului Antidrog București.
Șoferul drogat ar fi consumat un cocktail ”plus, plus, plus”
Cătălin Țone a precizat că, potrivit analizelor preliminare, tânărul a consumat trei tipuri de substanțe stupefiante, ceea ce reprezintă un cocktail ”foarte periculos”.
”Deocamdată avem pe analiza provizorie; cocaină, amfetamină și memfamfetamină. Sunt trei stimulente puternice ale sistemului nervos central. Este un tip de cocktail plus, plus, plus.
Până acum cocktailurile practicate erau până acum plus, minus, adică un stimulent, dar și un depresurizator la sistemului nervos central, așa se practica.
Pentru mine ca specialist, aceste trei plusuri înseamnă distorsiuni auditive și vizuale puternice, înseamnă tremur, incapacitate de concentrare, faptul că nu mai percepi realitatea așa cum este, confunzi obiectele. Nu mai știi exact care este direcția șoselei, confunzi comenzile mașinii.
Practic, organismul este încărcat de toți acești stimuli care înseamnă în același timp creșterea tensiunii arteriale, o stare de excitare permanentă care clar duce către necaz. Eu cred că acesta a fost mecanismul”, a spus Cătălin Țone.
Expert antidrog: O persoană se maturizează finalmente neuronal pe la 22-23 de ani
”Nu știu cine este băiatul ăsta, dar la 19 ani să ai Mercedes decapotabil, să ajungi acolo, să ai bani de benzină, să faci și accidentul ăsta, nu mi se pare deloc în regulă.
Dacă vorbim despre o greșeală parentală, dacă trebuie să analizăm si părinții, cred că și aici este o problemă. Haideți foarte bine să ne gândim ce se întâmplă când le dăm, mașină pe mână, pentru că, din punct de vedere psihologic, o persoană se maturizează finalmente neuronal pe la 22-23 de ani.
Dacă la 18 ani le punem în mână cheia unei mașini puternice, le dăm și bani și nici nu îi supraveghem, este formula către dezastru, către moarte”, a concluzionat Cătălin Țone.
Psihologul criminalist Tudorel Butoi: Când consumi droguri, ești un zombie
De asemenea, expertul criminalist Tudorel Butoi a vorbit despre efectele drogurilor care afectează ”senzația, percepția, acuitatea și coordonatoarea motrică.”
”În momentul în care ești sub dominanta efectelor drogurilor, nu mai ești tu, ești un zombie. Acest zombie face nenorocirile la care ne referim.
Trebuie, din punctul meu de vedere, apăsat mult de tot pe exigența școlilor care emit permise de conducere auto.
Să facă școală! Să se trezească dimineața, să facă trasee de noapte, să facă parcări și în această etapă să fie investigat psihologic de către psihologi de mare meserie și să nu li se dea permis tuturor instabililor, agresivilor, celor dominați de agresivitate instinctuală”, a concluzionat Tudorel Butoi, la Euronews România.
Un șofer drogat cu trei tipuri de substanțe, printre care și cocaină, a provocat sâmbătă un accident în care au murit doi pietoni și au fost rănite alte trei persoane. El a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, care se plimbau pe marginea drumului, la ieșire din stațiunea 2 Mai.
Victimele sunt doi tineri, un băiat de 21 de ani și o fată în vârstă de 20 de ani. Șoferul, care are 19 ani, a fugit de la locul accidentului. Polițiștii l-au prins la scurt timp în Vama Veche.
El conducea o mașină decapotabilă, de colecție. Polițiștii spun că a ieșit pozitiv la testul pentru droguri. Șoferul ar fi consumat înainte de a se urca la volan cocaină, amfetamină și metamfetamină, droguri de risc. El este acum cercetat pentru patru infracțiuni: ucidere și vătămare din culpă, părăsirea locului accidentului și conducere sub influența substanțelor interzise.