Audierile la TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep au ajuns în cea de-a doua zi, una în care au depus mărturie antrenorul Patrick Mouratoglou, fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou.
În așteptarea finalizării celor trei zile de audieri, un avocat specializat în drept sportiv, Sabin Gherdan, a explicat cazul, în direct la Euronews România.
Pașaportul biologic este cel mai problematic în cazul de dopaj al Simonei Halep
Sabin Gherdan, avocat specializat în drept sportiv: "Procesul Simonei Halep la TAS este diferit de orice litigiu de drept civil, în principal din perspectiva specialității dreptul sportului, cât și al faptului că procedurile în fața TAS sunt mult mai rapide. Astfel, audierile se desfășoară pe parcursul a trei zile, iar toate informațiile necesare sunt prezentate doar în cadrul acestor trei zile.
În acest litigiu avem parte de specialiști care sunt prezenți în fața completului de arbitraj, spre deosebire de un litigiu de drept civil din România, unde întreaga probațiune se poate realiza de la un termen la altul.
Prin urmare, în fața TAS, probațiunea este foarte complexă, mai ales în astfel de cauze, în care probațiunea din partea Simonei Halep va trebui să aibă în vedere toate aspectele care au făcut parte din dispozitivul hotărârii pe care a atacat-o. Trebuie să explice ce s-a întâmplat cu acea substanță care a ajuns în sângele ei, cât și cu privire la pașaportul biologic, aspect care, din punctul meu de vedere, este cel mai problematic.
Vă dau un exemplu dintr-o speță pe care am avut-o noi în România, în care am încercat să probăm faptul că, într-o anumită carne s-au aflat anumite substanțe. Și ne-am lovit de imposibilitatea de a expertiza, la un laborator din România, acea bucată de carne. Pentru că laboratoarele, când au aflat despre ce este vorba, au preferat să nu ne accepte expertiza. În concluzie, este vorba de o probațiune foarte dificilă."
În pașaportul biologic al Simonei Halep "au fost găsite nereguli", după cum susține ITIA, în acuzațiile pe care i le-a adus Simonei. Din august 2013 și până în martie 2023, Simonei Halep i s-au recoltat 56 de probe de sânge, dintre care șase au fost cu probleme. Este vorba de probele cu numărul 44 (8 martie 2022), 46 (27 aprilie 2022), 48 (22 septembrie 2022), 50 (13 decembrie 2022), 51 (23 decembrie 2022) și 52 (6 ianuarie 2023).
Cea mai blândă pedeapsă în astfel de cazuri, cu doamna Bennett președinte, a fost de doi ani
Un alt detaliu este cel legat de membrii completului de judecată. Cele trei persoane vor stabili pedespsa finală pe care o va primi Simona Halep. Totodată, avocatul Sabin Gherdan susține că decizia va veni destul de repede.
Sabin Gherdan, avocat specializat în drept sportiv: "Pot să vă spun că acest complet, în această speță, format din profesorul Ulrich Haas, doamna Annabelle Bennett și domnul Jeffrey Benz, este competitiv cu privire la acest gen de spețe în dopaj. În mod evident, modul în care Simona Halep și avocații ei vor dezvolta probațiunea, dacă vor putea să dovedească faptul că acea substanță a ajuns, în mod greșit, în corpul ei, ar putea beneficia de o sancțiune mai puțin severă.
Însă, din ce am observat, în toate spețele în care doamna Bennett a fost președinte de complet, cea mai bună decizie pe care a primit-o un sportiv a fost o sancțiune de de doi ani. Cu siguranță că asta nu înseamnă nimic, e o statistică regăsită pe site-ul TAS.
Este foarte greu să-mi dau cu părerea despre un eventual deznodământ, având în vedere că nu am toate datele, dar pot să vă confirm că aceste exonerări complete de sancțiune sunt foarte rare și mai ales că sunt foarte greu de probat. După cum se spune în aceste cazuri de doping, este vorba de o "probatio diabolica", adică trebuie să dovedești, mai presus de orice standarde, că respectiva substanță a ajuns în corpul tău fără să ai o anumită vină sau neglijență. Prin urmare, ne putem aștepta și la o exonerare totală a sancțiunii, însă șansele, statistic, sunt foarte mici.
Din punctul meu de vedere, s-a procedat cu celeritate. De obicei, având în vedere gradul de încărcare al TAS, spețele durează destul de mult, ani de zile. Însă eu, personal, îl cunosc pe Ulrich Haas, care este unul dintre arbitrii acestui complet și este un profesionist desăvârșit. Și având în vedere toată mediatizarea cazului, consider că vom avea parte de o hotărâre în termen destul de scurt, poate săptămâni sau câteva luni. Însă vom avea un termen destul de scurt, aceasta e părerea mea."