Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carlos Alcaraz, campion la Roland Garros 2024, după o finală spectaculosă cu Alexander Zverev. Noua gardă preia ștafeta de la 'Big 3'

Dacă, în ultimele două decenii, titlurile la Roland Garros au fost împărțite între cei din 'Big 3' (Federer, Nadal, Djokovic), acum a venit cu adevărat schimbul de generații, pentru că marea finală s-a disputat între Alexander Zverev și Carlos Alcaraz.

Pe istoricul 'Philippe Chatrier', asul de pe zgura pariziană a fost Alcaraz, care s-a impus cu 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2, după 4 ore și 20 de minute de spectacol pur.

Carlos Alcaraz - Alexander Zverev 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2, în finala de la Roland Garros

Zverev a punctat la capitolul unde este printre cei mai buni din lume, la seriviciu, cu 8 ași, față de doar 3 ai spaniolului. Alcaraz a avut însă procentaj mai bun pe al doilea serviciu (49% față de 33%), dar mai ales la breakurile reușite: 17 față de doar 7 ale germanului. De asemenea, loviturile direct câștigătoare au fost mai multe de partea lui Alcaraz, iar spaniolul a gestionat mai bine și jocul la fileu și a avut un retur mult mai eficient.

  • Alcaraz nu mai câștigase vreun trofeu la Roland Garros.

La doar 21 de ani, spaniolul din Murcia avea deja în palmares două titluri de Grand Slam înainte de openul parizian: US Open 2022 și Wimbledon 2023. Acum, l-a reușit pe al treilea.

Germanul Zverev, ajuns la 29 de ani, a reușit, în sfârșit, să depășească pragul semifinalelor turneului parizian și să ajungă în ultimul act. El avea 12 victorii la rând până la finală. Până acum, el mai jucase o finală de grand slam, cea de la US Open 2020, pierdută în fața lui Dominic Thiem. Zverev a venit la Roland Garros după ce câștigase turneul de la Roma, tot pe zgură, acolo unde l-a eliminat pe marele Rafa Nadal.

  • Ultimul german care a triumfat la Roland Garros a fost Henner Henkel, în 1937.

Pentru Alcaraz, Roland Garros a reprezentat un vis încă din copilărie.

"Când eram copil, obișnuiam să fug de la școală pentru a urmări meciurile de la Roland Garros la televizor. Este un turneu special, în care jucătorii spanioli au obținut multe succese, nu doar Rafa. Vreau să-mi las și eu amprenta", spunea Alcaraz înainte de această finală.

Odată cu acest meci, Alcaraz a egalat scorul meciurilor directe cu Zverev, 5-5. În 2024, cei doi s-au mai întâlnit de două ori: Zverev a câștigat în sferturi la Australian Open, iar Alcaraz l-a învins pe neamț în sferturile de la Indian Wells.

  • Câștigătorul de la Roland Garros primește un cec de 2,4 milioane de euro și 2.000 de puncte ATP, iar învinsul încasează 1,2 milioane de euro și 1.300 de puncte WTA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE