Aderarea Ucrainei la NATO a devenit un subiect arzător de discuție la scurt timp după ce trupele ruse au început invazia, în 2022. Între timp, această problemă a căpătat diverse abordări, iar Franța și Germania au puncte de vedere diferite privind modul de aderare a ucrainenilor.
Potrivit Bloomberg, francezii doresc ca pașii să fie mult mai concreți și rapizi, în timp ce nemții sunt mai precauți și susțin că nu poate fi vorba despre o aderare în plin război. Condițiile de securitate, precum și calendarul urmează să fie discutate, având în vedere că Ucraina nu are un orizont de timp concret.
Practic, garanțiile de securitate, prevăzute la articolul 5 din Tratatul NATO, reprezintă subiectul de discuție, având în vedere că există temeri potrivit cărora aliații ar putea fi atrași astfel în război, mai ales dacă ei ar urma să-i furnizeze Ucrainei, pe termen nelimitat, resurse pentru apărare. Fostul secretar al NATO, Fogh Rasmussen, a fost cel care a propus asta, alături de șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak.
"Noi dorim să conturăm clar o cale, în etape și progrese, în așa fel încât, atunci când va veni timpul, Ucraina să poată să ni se alăture, în condiții bune de securitate. Vor fi date concrete și va fi un calendar, dar eu nu sunt sigură, întrucât mai sunt multe chestiuni de discutat. Aderarea nu e ceva care să se întâmple astăzi. Noi trebuie să facem mai multe decât în 2008", a spus Catherine Colonna, ministrul francez de externe, citată de Bloomberg.
Anul 2008, la care se raportează Catherine Colonna, face referire la summitul NATO de la București, în care se preciza că ucrainenii ar urma să adere la NATO, însă fără date concrete.
Germania îndeamnă la prudență
Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut același lucru, cu o zi înainte, când părea să susțină propunerea lui Rasmussen.
De cealaltă parte, Germania îndeamnă la prudență.
"Este clar că nu se poate vorbi despre o aderare în mijlocul războiului", a precizat ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere, de mult timp, ca țara sa să să primească garanțiile de securitate necesare, plus pașii clari care trebuie urmați. Șeful statului ucrainean a accentuat acest aspect și joi, în Republica Moldova, la reuniunea comunității politice europene. El a vorbit despre o "coaliție a patrioților", cu referire la sistemul american Patriot, de apărare împotriva rachetelor.
Summitul NATO de la Vilnius, în perioada 11-12 iulie
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a arătat încrezător în ceea ce privește perspectivele aderării Ucrainei, dar și cu privire la un consens. În acest sens, în luna iulie, la summitul NATO de la Vilnius (Lituania), ar urma să fie creat un consiliu NATO-Ucraina, în care ucrainenii să poată lua parte mai direct la discuțiile punctuale în interiorul alianței.
Tot atunci se va discuta și un alt pachet de ajutor pentru Ucraina, pe termen lung, în valoare de 500 de milioane de euro pe an. Printre obiectivele pe termen lung, există și instruirea piloților ucraineni pe avioane F-16. Totodată, acești bani ar urma să ajute și la reconstruirea infrastructurii militare ucrainene. Rămâne însă la latitudinea aliaților dacă acest sprijin va putea fi unul pe termen lung.