După 20 de ani, România a obținut o nouă medalie de aur la Campionatele Europene de Atletism. La Munchen, Bianca Ghelber a devenit campioană europeană la aruncarea ciocanului, la 24 de ani după ce antrenoarea ei, Mihaela Melinte, reușea o performanță similară în aceeași probă.
Bianca a condus competiția de la prima aruncare, pentru ca la ultima încercare să reușească 72,72 de metri, performanță cu care a urcat pe prima poziție.
Bianca Ghelber și antrenoarea acesteia, Mihaela Melinte, au vorbit în direct pentru Euronews România despre rezultatul de la Europene și despre starea sportului românesc, punctând nevoia de investiții în bazele sportive, pentru a aduce aurul mai des, nu doar la câteva decenii.
”(Aurul european – n.red.) nu era un obiectiv, dar era un vis. Acum este un vis împlinit. În spatele medaliei au fost muncă multă și sacrificii.”, spune Bianca Ghelber despre reușita de la Europene.
Cât de greu se face performanță în acest sport
Sportiva a mai precizat că se antrenează 2-3 ore, de două ori pe zi, timp de 6 zile pe săptămână și că se bazează pe sprijinul partenerului de viață.
”Mă ajută foarte mult soțul, care stă cu fetița acasă. Eu sunt plecată de la 1 mai în cantonament. Campionatul European a fost ultimul concurs”, a mai adăugat aceasta. Iar despre prezența fetiței la competiție, sportiva a precizat că aceasta i-a dat ”încredere și putere”.
În ceea ce privește femeile care vor să facă performanță sportivă, Bianca spune că acestea trebuie să ”aibă încredere în ele, să fie puternice, căci, cu dorință, orice în viață se poate reuși”.
”A fost divin! Atât pot să zic”, a completat aceasta, cu privire la momentul în care a obținut performanța ce i-a adus aurul.
Despre contribuția statului la succes, aceasta arată că sportivii trebuie să primească mai mult sprijin din partea statului, pentru a putea atinge performanțele atleților occidentali.
”Oricând e loc de mai bine, dacă ar putea veni mai mulți sponsori, să avem mai multă susținere, ar fi perfect. Să avem o pregătire cum trebuie, ca la carte. Să avem maseuri, doctori, psiholog și materiale de antrenament, ciocane și tot ce ne trebuie. Sunt foarte mulți factori ce ne-ar ajuta. Lipsuri sunt. E loc de mai bine” a conchis sportiva.
Despre medalia de aur, obținută după mai bine de două decenii, antrenoarea Mihaela Melinte spune că raritatea performanțelor este cauzată de lipsa bazelor sportive și a investiției financiare în atleți.
"Acum 24 de ani, luam eu această medalie. Înseamnă enorm, e munca mea de când m-am lăsat de sport până acum. Tot ce am făcut, am făcut cu folos", spune antrenoarea Mihaela Melinte, cea care a obținut o performanță similară acum mai bine de două decenii.
Medaliile cer baze sportive impecabile
"Haideți să vedem cum se antrenează sportivii. Ce condiții au, cât sunt susținuți financiar, amterial. Nu avem baze sportive unde să ne antrenăm. Noroc că în Bacău avem o sală de atletism, mai aveam un teren unde puteam să ne facem aruncările. Ajung acasă nici nu știu unde o să pot să fac (antrenamentele - n.red.).
Eu mă antrenez pentru olimpiadă, în 2024. Ca să poți să iei medalii, trebuie să ai o bază sportivă impecabilă.
Sportivul să nu ajungă la antrenament să spună «cercul mi-e bușit, nu am cușcă de aruncări».
La materiale stăm foarte bine, COSR-ul ne-a susținut cu acestea foarte bine. Chiar pot să îmi fac pregătirea, dar baze de antrenament nu avem.
Mai este ceva la Poiana Brașov, Snagov care trebuie făcut. Ne mai trebuie și o cușcă. Dacă ne aude domnul ministru, ne trebuie cușcă de aruncări la Snagov. Iar acum, folosim niște copaci de jur împrejur la Snagov. Ne rugăm la Doamne-Doamne să nu se rupă ciocanul, să nu fie nimeni în stadion și să facem aruncări.
Un sportiv care se antrenează fără cușcă ajunge la competiție și se trezește cu o cușcă (...) și un pic dacă greșește nu iese ciocanul din cușcă. Fără cușcă, ieșea", a explicat Mihaela Melinte, antrenoarea Biancăi Ghelber.
În ceea ce privește rezultatele excepționale recente ale sportivilor români, antrenoarea spune că talentul și munca au o contribuție esențială.