Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avion cumpărat sau închiriat pentru președinte? România a avut o aeronavă prezidențială până în 2012

Fostul președinte Klaus Iohannis a cheltuit aproape 23 de milioane de euro pentru zborurile private din timpul mandatului. E mult? E puțin? Ar fi fost mai bine ca statul român să cumpere un avion oficial? Acestea sunt întrebările momentului, iar Euronews România încearcă să vă ofere câteva răspunsuri.

Klaus Iohannis a avut 193 de deplasări externe, cu avionul, în cei peste 10 ani de mandat. Administrația Prezidențială a cheltuit aproape 114 milioane de lei pentru aceste zboruri private., adică echivalentul a aproape 23 de milioane de euro.

Klaus Iohannis, fost președinte: „Am venit într-o deplasare externă, așa cum au fost și multe altele, în interesul României. (Reporter: De ce cu un avion de lux?) Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică.”

Cea mai scumpă deplasare a președintelui Iohannis a fost cea din America de Sud: doar cheltuielile cu avionul au fost de 1,5 milioane de euro. Iohannis a vizitat în acel turneu Brazilia, Argentina și Chile.

Cel mai scurt zbor a fost cel până la Sofia, pentru care Administrația Prezidențială a cheltuit aproape 50.000 de euro. Un bilet de linie, până în capitala Bulgariei, costă 270 de euro la TAROM.

La încoronarea Regelui Charles al III-lea, majoritatea invitaților au ținut cont de recomandarea autorităților britanice și au venit cu zboruri de linie la Londra.

De exemplu, Maia Sandu a cheltuit doar 400 de euro pentru a ajunge în capitala Angliei. Șefa Comisiei Europene a plătit aproape 700 de euro pentru deplasare, în timp ce președinții din Estonia, Finlanda și Letonia au achiziționat bilete cu prețuri cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro. Klaus Iohannis a fost singurul oficial care a mers la Londra cu un avion privat, iar cursa a costat 150.000 de euro.

Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews România: „Este important de menționat că aceste costuri se referă exclusiv la zboruri și nu includ cazările sau alte cheltuieli ale fostului șef de stat.”

Gabriel Bobon, fondator Boarding Pass: „Costul este exorbitant. Pe piața liberă erau disponibile avioane, același tip de avion sau chiar mai mic la un cost mai redus, în jurul sumei de 50.000 de euro. Pot exista și avioane mai mici decât cel cu care domnul Iohannis a călătorit în cei 10 ani, preponderent”

Klaus Iohannis a surprins în noiembrie 2023, când a plecat într-un turneu african. Deplasarea a costat 700 de mii de euro și a vizat relansarea relaţiilor României cu continentul african, unde de peste 30 de ani nu mai ajunsese niciun șef de stat român.

Cât de rentabil e ca România să cumpere un avion prezidențial?

Ar fi fost mai bine pentru România să cumpere un avion prezidențial, în condițiile în care cu 23 de milioane de euro - cât au costat în total deplasările președintelui Iohannis - ar fi putut fi achiziționat un avion second-hand?

Gabriel Bobon, fondator Boarding Pass: „Opțiunea de a închiria avioane private este mult mai convenabilă din punct de vedere economic. Deoarece o achiziție de avion privat se ridică și ea la câteva zeci de milioane de euro. Însă nu se oprește totul la acest cost de achiziție. Pentru operare există alte costuri: echipajul, parcările, combustibilul și periodic costurile cu reparațiile și întreținerea.”

Specialiștii spun că închirierea este ineficientă din punct de vedere economic pentru zboruri pe distanțe mici, așa cum s-a văzut și în cazul deplasărilor europene ale președintelui Iohannis.

Gabriel Bobon, fondator Boarding Pass: „Problema e la zborurile din Europa, pentru care s-a folosit un avion, din punctul meu de vedere, mult prea mare și costurile au fost uriașe.”

România a avut până în 2012 un avion prezidențial, un Boeing 707, pe care l-au folosit Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu. Aeronava, care nu mai respecta normele europene pentru nivelul de zgomot, a fost vândută în Statele Unite, pentru două milioane de dolari, unde e folosită acum de armata americană pe post de cisternă.

În ceea ce îl privește pe președintele interimar, Ilie Bolojan, acesta a călătorit până acum doar cu avioane de linie. Și a economisit, de exemplu, peste 650.000 de lei la prima participare la Consiliul European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE