Postul de televiziune Al Jazeera din Qatar a denunţat joi decizia Autorităţii Palestiniene de a-i suspenda difuzarea şi activităţile în Teritoriile Palestiniene, spunând că este o „încercare de a masca realitatea" în Cisiordania ocupată, informează AFP.
Autoritatea Palestiniană a anunţat decizia miercuri seara, acuzând postul de televiziune de „incitare la răzvrătire" şi "amestec" în afacerile sale interne.
„Comitetul ministerial competent, compus din Ministerele Culturii, Internelor şi Comunicaţiilor, a decis să suspende difuzarea şi să îngheţe toate activităţile Al Jazeera şi ale biroului său din Palestina" şi să "suspende activitatea tuturor jurnaliştilor, angajaţilor, echipelor şi canalelor afiliate până când statutul său juridic este rectificat", conform agenţiei oficiale de ştiri WAFA.
„Decizia vine ca răspuns la insistenţa Al Jazeera de a difuza conţinut şi reportaje caracterizate prin dezinformare, incitare la răzvrătire şi interferenţă în afacerile interne palestiniene", a adăugat agenţia.
Un angajat al Al Jazeera din Cisiordania ocupată a confirmat pentru AFP că biroul din Ramallah al postului a fost informat miercuri despre suspendarea sa.
Al Jazeera a difuzat miercuri seara imagini care arată ofiţeri de poliţie ai Autorităţii Palestiniene aducându-le jurnaliştilor la Ramallah un document oficial al instanţei, datat 1 ianuarie 2025.
Postul de televiziune din Qatar a denunţat suspendarea joi, spunând că decizia survine într-un moment „în care Autoritatea Palestiniană încearcă să descurajeze Al Jazeera să acopere escaladarea evenimentelor din Teritoriile Palestiniene ocupate" şi după "o campanie de intimidare" împotriva jurnaliştilor săi.
Autoritatea Palestiniană are autoritate administrativă parțială în Cisiordania
Autoritatea Palestiniană, prezidată de Mahmoud Abbas, are autoritate administrativă parţială în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel din 1967.
Forţele sale de securitate sunt implicate de câteva săptămâni în ciocniri la Jenin, în nordul Cisiordaniei, cu facţiuni armate, care au făcut deja circa zece morţi.
Aceste grupuri, ai căror membri aparţin în majoritate mişcării islamiste Hamas şi Jihadului Islamic, se consideră mai eficiente în lupta împotriva Israelului decât Autoritatea Palestiniană.
Al Jazeera, care apără neutralitatea activităţii sale, a declarat joi că suspendarea activităţilor sale constituie "o încercare de a masca realitatea de pe teren în teritoriile ocupate, în special în oraşe precum Jenin şi tabăra sa de refugiaţi".
Hamas, un mare rival al Fatah al lui Mahmoud Abbas, a descris suspendarea Al Jazeera ca fiind o "încălcare flagrantă a libertăţii presei" şi un "act represiv menit să reducă la tăcere vocile disidente".
„Această decizie continuă o serie de măsuri arbitrare luate de Autoritate pentru a împiedica drepturile şi libertăţile publice şi pentru a-şi consolida controlul asupra poporului palestinian", a adăugat mişcarea, cerând Autorităţii Palestiniene să "revină imediat asupra deciziei sale".
Jihadul Islamic, un alt grup armat palestinian, a protestat, de asemenea, împotriva interzicerii Al Jazeera.
„Condamnăm decizia autorităţilor de a închide biroul Al Jazeera din Palestina, într-un moment în care poporul nostru şi cauza noastră trebuie urgent să-şi facă cunoscută suferinţa în faţa lumii", a declarat organizaţia care a participat la atacul din 7 octombrie 2023 din Israel.
Israelul a decis deja în luna mai să interzică Al Jazeera să emită în ţară şi i-a închis birourile, rezultatul unui conflict de lungă durată între canalul de televiziune şi guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care a escaladat în timpul războiului în desfăşurare de aproape 15 luni în Fâşia Gaza.
Armata israeliană i-a acuzat în mod repetat pe jurnaliştii Al Jazeera că sunt "agenţi terorişti" în Gaza afiliaţi Hamas, ce a efectuat un atac fără precedent pe 7 octombrie 2023 în Israel, care a declanşat războiul.