Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata din spatele armatei. Cum reușesc ucrainenii să reziste asaltului: "Rușii nu pricep ce se petrece"

După un an și jumătate de la începutul războiului, pe care rușii îl voiau "rezolvat" în câteva săptămâni, ucrainenii rezistă și continuă să se reinventeze. Echipamentele moderne și tehnologia occidentală îi ajută enorm, însă armata rusă a dat și ea lovituri și a distrus multe dintre aceste echipamente.

Însă ucrainenii au și un așa-zis secret. O a doua armată, formată din tehnicieni, mecanici și ingineri se ocupă cu repararea echipamentelor militare distruse de ruși. Într-un război, o asemenea practică este ceva obișnuit, însă, spre deosebire de ruși, ucrainenii profită de o mult mai bună organizare, după metode moderne, iar specialiștii care se află pe front au fost pregătiți de instructori occidentali, la fel ca și militarii.

Ucrainenii au specialiști care repară pe loc echipamentele distruse

Pe lângă maniera diferită de abordare, aceștia profită și de fiabilitatea sporită a produselor occidentale care, chiar și în cazul în care sunt lovite de ruși, au mai mari șanse să reziste sau să poată fi reparate destul de ușor. De cealaltă parte, echipamentele rușilor sunt construite după metode învechite, iar loviturile date de ucraineni pot să le avarieze grav sau chiar să le distrugă iremediabil.

"Infanteria câștigă bătălii, logistica câștigă războaie", a fost declarația generalului John. Pershing, comandantul Forțelor Americane din Primul Război Mondial. Iar acest citat a fost amintit acum și de Valerii Șerșen, un șef al comunicațiilor din cadrul comandamentului de logistică ucrainean, citat de americanii de la New York Times.

Sub o coordonare foarte exactă, acești specialiști se aventurează pe câmpul de luptă, alături de soldați și recuperează tancurile, blindatele și celelalte echipamente avariate. Acestea sunt duse apoi în niște ateliere improvizate, bine camuflate prin păduri sau în diverse clădiri din apropierea frontului. Uneori, acestea sunt reparate chiar la fața locului de o echipă mobilă care este prezentă mai mereu exact acolo unde trebuie.

În acest fel, rușii sunt uimiți, după cum spun cei din cadrul acestei mici armate, care susțin că soldații Kremlinului nu-și dau seama cum de unele echipamente distruse de ei reapar atât de repede pe câmpul de luptă.

De ce echipamentele ucrainene "devin indestructibile"

Șef al acestei echipe de mentenanță este Serghei Ivanov, care a lucrat la departamentul tehnic de la Mitsubishi Motors înainte de război. După ce a luptat pe front, el a trecut ulterior la partea de întreținere a acestor echipamente NATO sofisticate. El susține că echipa sa face tot posibilul pentru a evita risipa și încearcă să repare totul, în loc să aștepte ca echipamentele să fie înlocuite cu produse trimise de Occident. Într-o singură lună, această echipă a reușit să repare peste 40 de piese de artilerie, care păreau imposibil de remediat.

"Încercăm să refolosim totul. Nu îl mai putem repara (n.r.: un vehicul american avariat), dar va deveni donator, cu piesele sale vom putea să reparăm șapte vehicule", a precizat unul dintre mecanici, citat de New York Times.

Pe lângă echipamentele de proveniență NATO, ucrainenii au și altele rusești, pe care le capturează, de multe ori, de la militarii ruși, chiar dacă sunt avariate. Șeful departamentului pentru armament și întreținere din cadrul Brigăzii 35 de infanteriști marini, cunoscut sub indicativul Hammer, a precizat că echipa sa a capturat peste 20 de astfel de vehicule rusești în ultimele șase săptămâni. Iar printre acestea se numără și un tanc T-72, cel mai modern din arsenalul armatei ruse.

"Fără vehiculele rusești capturate, nu am fi reușit să mergem mai departe. Rușii nu pricep ce se întâmplă. După câteva zile, iată din nou vehiculul pe câmpul de luptă! Astfel, devin indestructibile", a precizat Hammer.

Există însă și victime printre acești specialiști, iar unul dintre comendanții ucraineni a recunoscut că a pierdut cel puțin șase persoane din unitatea sa în ultimele luni.

Ucrainenii au început contraofensiva în primele zile ale lunii iunie, însă aceasta avansează lent, dar metodic, după cum precizează comandanții ucraineni, dar și analiștii militari americani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE