Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, a declarat, joi, în direct la Euronews România, că depunerea unui proiect în Senatul american pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii români reprezintă ”cel mai puternic semnal legislativ pe care România” îl primește din partea Washingtonului în privința acestui dosar și este încrezător că țara noastră va fi inclusă în programul ”Visa Waiver” chiar în anul 2024.
Ambasadorul României la Washington a vorbit despre proiectul de lege pe care doi senatori americani l-au depus în vederea includerii țării noastre în programul ”Visa Waiver”.
”Citim acest proiect de lege cu foarte multă încredere pentru că suntem avansați pe criteriile de securitate, pe aplicarea legii și pe schimbul de informații, dar și (...) în ceea ce privește scăderea ratei de refuz în privința numărului de vize.
Cred că acest proiect a fost depus la momentul oportun. Este, de fapt, cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. Este un semnal care vine din partea Legislativului american. Spune, cu alte cuvinte, Administrației să urgenteze acest dosar”, a declarat Andrei Muraru, la Euronews România.
Ambasadorul României în SUA a explicat că unul dintre criteriile pentru eliminarea vizelor este o rată de refuz de sub 3%, însă în acest moment aceasta este de ”12%”.
”Ne așteptăm ca anul viitor să fim simțitor sub 10%, să fim undeva la 7% și de acolo să începem să scădem posibil într-un an de zile.
Aș putea spune că 2024, maximum 2025, este o țintă rezonabilă pentru a intra în program (visa Waiver)”, a precizat Muraru.
De asemenea, Andrei Muraru a amintit despre exemplul Poloniei și Israelului, state care au beneficiat de sprijinul administrației americane în vederea eliminării vizelor.
”Avem două exemple foarte recente; Polonia și Israelul. Polonia a intrat în 2019 în program, iar Israelul chiar anul trecut a reușit, la sfârșitul lui septembrie să scadă sub 3%, după cum a anunțat Departamentul de Stat al SUA în luna februarie”, a mai spus Muraru.
Ambasadorul Andrei Muraru cere Guvernului numirea unui coordonator național pentru includerea în programul ”Visa Waiver”
De asemenea, ambasadorul României la Washington a explicat ce măsuri ar urma să fie aplicate în vederea eliminării vizelor pentru SUA.
”Avem câteva instrumente foarte concrete. În primul rând, o campanie de informare care să îi facă pe oameni să înțeleagă ce înseamnă această aplicație și care sunt riscurile de a face o aplicație care poate fi respinsă.
Apoi, o serie de măsuri care trebuie luate de către Ambasada Statelor Unite, la Consulatul SUA din București, pentru a filtra aceste aplicații împreună cu Departamentul Securității Interne, cu Departamentul de Stat lucrăm la această strategie.
Credem că anul acesta până în septembrie - anul fiscal american începe la 1 octombrie și se încheie la sfârșitul lui septembrie anul următor. Credem că până la sfârșitul lunii septembrie putem să încheiem și trebuie să încheiem cu toate măsurile care țin de securitate, de schimbul de informații, de pașapoarte.
Să rămânem pentru anul viitor pentru a scădea această rată de refuz ca să ne putem concentra mult mai bine. Cred că este o fereastră de oportunitate foarte bună. Doamna ambasadoare Kavalec este și ea foarte dedicată acestui subiect.
Administrația americană a înțeles că România a așteptat mult prea mult pentru a intra în acest program”, a mai precizat ambasadorul României în SUA.
Andrei Muraru: ”Niciodată România nu a fost atât de aproape de a intra în acest program”
”Guvernul României, în același timp, este de asemenea interesat să rezolve această problemă pentru că sunt lucruri care țin de Guvernul României, de exemplu, numirea unui coordonator național care este pur și simplu inevitabil în acest dosar.
Credem că suntem pe aceeași lungime de undă. Niciodată România nu a fost atât de aproape de a intra în acest program, niciodată României nu i s-a dedicat un proiect de lege în Congresul SUA și chiar dacă nu ar trece, până când România intră în program, este foarte important semnalul pe care-l transmit membrii Congresului către Guvernul SUA”, a mai precizat ambasadorul României la Washington.
În plus, Muraru a subliniat că senatorii americani care au inițiat proiectul legislativ pentru sprijinirea României au avut întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă.
”Am discutat înainte de această vizită și știm că, din întâlnirile pe care (senatorii americani n.red) le-au avut la București, că au fost foarte convinși, pe de o parte, de seriozitatea partenerului român. Au vizitat trupele american de la baza Mihail Kogălniceanu, s-au întâlnit cu prim-ministrul Ciucă.
Au văzut eforturile pe care România le face în privința Ucrainei și toate aceste lucru îți arată că ai un partener foarte serios și în același timp că ai o problemă pentru că este greu de înțeles cum România este atât de serioasă în această privință și cum nu poate să facă pași concreți în privința programului Visa Waiver.
În același timp, e clar că din partea Administrației americane trebuie mai mult suport pentru că nicio țară nu a făcut acești pași de una singură. Și Polonia și Israelul au fost sprijinite puternic de către Departamentul de Stat, de către Departamentul Securității Interne de la Washington, dar și de Ambasada SUA.
Credem că aceste lucruri se pot replica. Nu inventăm nimic în această direcție, ci pur și simplu aplicăm aceleași metode pe care le-au aplicat diplomații americani în cazul celor două state”, a concluzionat Andrei Muraru.