Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis contestația formulată de cele trei partide, astfel că Alianța Dreapta Unită a fost validată.
Alianța Dreapta Unită, validată de ÎCCJ
ÎCCJ a validat Alianţa Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, după ce BEC a decis să respinsă protocolul de constituire.
ICCJ dezbate, marți, contestația depusă de Dreapta Unită la decizia BEC de respingere a protocolului alianței
BEC a motivat respingerea protocolului prin faptul că, în Registrul partidelor politice, Cristian Diaconescu este cel care apare ca preşedinte al PMP, în timp ce protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca.
Dreapta Unită a contestat decizia BEC de respingere a protocolului alianței. „Votul din BEC, la solicitarea PSD”, acuză USR
Alianţa Dreapta Unită a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge protocolul alianţei. Biroul Electoral Central a respins, duminică, înregistrarea Alianței Dreapta Unită, formată de USR, PMP, Forţa Dreptei.
„Suntem într-o situaţie critică, iar astăzi pe umerii judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stă viitorul democraţiei. Votul din BEC, la solicitarea PSD, este antidemocratic şi vizează excluderea Opoziţiei de pe buletinul de vot”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă, într-un comunicat transmis, luni, Agerpres.
Conform prevederilor legale, ICCJ trebuie să se pronunţe în termen de 24 ore.
„USR a mai trecut printr-o situaţie similară în 2019, când PSD-ul lui Liviu Dragnea a încercat scoaterea USR de pe buletinul de vot”, se mai menţionează în comunicat.
Știrea inițială:
Alianţa USR - PMP - Forţa Dreptei, respinsă de Biroul Electoral Central. ”Asemenea atacuri barbare întâlnim doar în regimul Putin”
Biroul Electoral Central a respins înregistrarea Alianței Dreapta Unită, formată de USR, PMP, Forţa Dreptei. În consecință, reprezentanții Alianței susțin că vor contesta la Înalta Curte de Casație și Justiție respingerea protocolului, o decizie pe care o consideră abuzivă și ”luată la solicitarea PSD și votată și de PNL”.
”Alianța Dreapta Unită consideră abuzivă decizia de astăzi a Biroului Electoral Central luată la solicitarea PSD și votată și de PNL. Este doar o încercare de a împiedica cele trei partide - USR, PMP și Forța Dreptei - să participe în alegeri ca o alianță puternică de dreapta”, au transmis reprezentanții Alianței Dreapta Unită.
Drulă, după respingerea Alianţei USR - PMP - Forţa Dreptei: ”PSD-PNL vor să ne scoată de pe buletinul de vot”
Liderii USR, PMP, Forţa Dreptei au anunțat că vor contesta la ÎCCJ decizia Biroului Electoral Central, despre care susțin că a fost luată la solicitarea PSD.
”Le este frică de Dreapta Unită. PSD-PNL vor să ne scoată de pe buletinul de vot pentru că le este frică de votul românilor. Vom merge la Înalta Curte de Casație și Justiție și ne vom lupta pentru drepturile noastre și pentru viitorul pe care îl merită România. Vom continua să luptăm pentru o Românie fără corupție, fără abuzuri și fără frică. Lupta pentru o Românie Modernă este mai puternică ca niciodată”, a anunțat președintele USR, Cătălin Drulă.
Eugen Tomac: ”PSD dorește să elimine opoziția din alegeri”
În pofida pretextului invocat de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul București. Pe 2 februarie 2024, același Tribunal București a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare.
"PSD vrea doar concurenți controlați, unii pe listă cu ei, iar alții care cântă la aceleași tribune unde partidul stat este în tot și în toate. Ne-au tăiat abuziv finanțarea, ne-au scos din secțiile de vot, ne-au amenințat și cerut să nu candidăm, iar acum, în semn de disperare, au hotărât să interzică “Dreapta Unită”. Asemenea atacuri barbare întâlnim doar în regimul Putin și Lukasenko. Partidul stat atacă într-un mod sălbatic opoziția democratică din România. PSD dorește să elimine opoziția din alegeri prin îngrădirea dreptului sacru în democrație de a alege și a fi ales. Nu vom ceda, suntem hotărâți să mergem mai departe, luptăm pentru românii care nu vor ca România să rămână o țară la cheremul baronilor roșii", a declarat Eugen Tomac, preşedintele PMP.
Reprezentanții USR au amintit că s-au confruntat cu un obstacol asemănător în 2019, când BEC a încercat să oprească participarea USR-PLUS în alegeri pe motiv că Dan Barna nu era trecut președinte de partid în Registrul Partidelor Politice. ”ICCJ a dat atunci un verdict corect, anume că Registrul Partidelor Politice nu produce efecte juridice peste congresul statutar al unui partid”, se arată în comunicatul Alianței Dreptei Unite.