Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat joi că a oferit tot sprijinul pe care l-a promis Moscovei în contextul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, pentru care autorităţile de la Minsk au pus la dispoziţie teritoriul ţării pentru trupele şi logistica rusă, transmite EFE, citată de Agerpres.
„Tot ceea ce am promis, tot ceea ce are nevoie Rusia în această perioadă complexă, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru noi, pentru Rusia şi Belarus, facem”, i-a transmis Lukaşenko ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-o reuniune desfăşurată la Minsk, potrivit agenţiei oficiale locale BELTA.
Lukaşenko a subliniat că cea mai mare preocupare a sa este securitatea Belarus, în primul rând, şi a Rusiei.
„Dumneavoastră ştiţi care sunt intenţiile vecinilor noştri occidentali. Ei încearcă să folosească şi Ucraina împotriva Belarus”, a susţinut Lukaşenko în faţa şefului diplomaţiei ruse.
În acelaşi timp, Lukaşenko a afirmat că-l „bucură şi surprinde în mod plăcut” faptul că Ucraina nu dă curs acestor abordări.
Autorităţile de la Kiev au acuzat Belarusul că este complice la agresiunea Rusiei
Ucraina „nu provoacă Belarusul, în pofida faptului că vecinii noştri occidentali o împing în mod activ să o facă. Şi dumneavoastră ştiţi acest lucru”, a adăugat şeful statului belarus.
Lukaşenko i-a mai transmis lui Lavrov că, în contactele pe care le-a avut cu Occidentul, Belarusul a spus că „Rusia nu a fost nicicând împotriva păcii”.
„Să ajungem la o înţelegere. Suntem dispuşi să participăm. Nu trebuie să vă îndoiţi. Dacă putem face ceva, şi ştiţi că putem, spuneţi-ne sincer. Vom lucra împreună, cot la cot”, i-a transmis Lukaşenko interlocutorului său.
Autorităţile de la Kiev au acuzat Belarusul că este complice la agresiunea Rusiei, dat fiind că la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, trupele ruse au pătruns în Ucraina inclusiv de pe teritoriul belarus.
În prezent, comandamentul militar ucrainean exclude o nouă ofensivă a Rusiei dinspre teritoriul belarus, în pofida faptului că Moscova menţine acolo un contingent de circa 10.000 de militari şi armament greu, între care tancuri, artilerie de calibru mare, rachete şi avioane.