A murit Mihai Leu. Primul campion mondial din istoria boxului profesionist românesc avea cancer

Mihai Leu s-a stins din viață, după o luptă de peste un deceniu cu un cancer de colon. Fostul mare campion mondial la box avea 56 de ani și era internat la spitalul Fundeni, acolo unde a ajuns din ce în ce mai des în ultimii ani. Ultima dată, Leu a a fost dus de urgență la spital pe 21 iunie și a fost în comă indusă în ultimele cinci zile.

El a trecut prin câteva intervenții chirurgicale în ultimii ani, însă ultimele complicații au făcut ca organismul lui să nu mai reziste.

A murit Mihai Leu

Postarea de pe pagina de Facebook a lui Mihai Leu:

„Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât în ringul de box, cât și pe circuitele de motorsport, Mihai a fost mult mai mult decât un sportiv excepțional, a fost un simbol de voință, curaj și pasiune.

Pentru fani, Mihai a fost și va rămâne un model. Un om care a inspirat prin fiecare luptă, prin fiecare cursă și prin demnitatea cu care și-a trăit viața. Pentru noi, pentru familie, un prieten, un soț și un tată minunat.

Moștenirea lui merge mai departe prin toți cei care l-am iubit, l-am susținut și am fost martori la parcursul său unic. Nu te vom uita niciodată”.

Mihai Leu a părut să învingă boala la un moment da, dar la câțiva ani distanță, a recidivat. El s-a operat prima dată în 2014 și a mărturisit că s-a dus foarte târziu la doctor.

La finalul anului 2024, când s-a dus să-i fie înlocuit un stent la rinichi, doctorii i-au spus că șansele sale de supraviețuire erau foarte mici, după cum a mărturisit chiar el.

Cine a fost Mihai Leu

Mihai Leu s-a născut pe 13 februarie 1969, la Hunedoara și a început boxul când nu avea nici 9 ani împliniți, în 1977, la CS Constructorul Hunedoara, sub îndrumarea antrenorului Ion Turica.

Leu a fost primul campion mondial la profesioniti din istoria boxului românesc, însă până atunci, a fost campion național la amatori, la 15 ani, iar apoi a luat aceeași distincție timp de patru ani la rând (1983, 1984, 1985, 1986). În 1987, el a devenit și campion mondial la amatori, după o prestație de excepție la Mondialele din Cuba (Havana).

Apoi a participat la Balcaniada din Grecia, în 1991, moment în care a decis că vrea să părăsească România. Pentru a reuși, și-a vândut echipamentul de concurs și niște haine pe care le avea cu el în geantă și a strâns 350 de doalari. Cu acei bani, s-a dus în Germania, cu un tir, și a ajuns la clubul Bayer Leverkusen.

În Germania, el a urcat în ring cu numele de Michael Lowe, adică o „adaptare” a numelul său în limba germană, mai ales că și-a obținut cetățenia germană în mai puțin de două zile, după cum povestea chiar el. Pentru a se convinge de valoarea lui Leu, nemții i-au adus la sală mai mulți adversari germani foarte buni din loturile naționale.

Pentru că a fugit din România când era legitimat la Dinamo (clubul Ministerului de Interne), regimul comunist l-a declarat trădător și l-a condamnat la închisoare. De altfel, Leu a povestit de mai multe ori cum era pus să dea informații despre colegii lui, însă el refuza mereu. De aceea, a și preferat să fugă din țară.

Mihai Leu a impresionat rapid în Germania, la profesioniști, mai ales că venea cu un palmares impresionant la amatori: 280 de meciuri, dintre care 267 de victorii.

Apoi, la Hamburg, a semnat cu puternicul club Universum. În scurt timp, el a devenit campion al Germaniei, iar în doar doi ani, Leu a câștigat o centură intercontinentală a Germaniei (1993), apoi alta intercontinentală mai importantă, în versiunea WBO (1995).

La șase ani de când a trecut la profesioniști, Mihai Leu devenea campion mondial la categoria semimijlocie (66,68 kg), versiunea WBO, în 1997. S-a întâmplat la 9 zile după ce a împlinit 28 de ani, iar Leu a obținut centura mondială după victoria la puncte în fața panamezului Santiago Samaniego.

  • Mihai Leu rămâne primul campion mondial la profesioniști din istoria boxului românesc, un adevărat deschizător de drumuri pentru ceilalți trei care i-au urmat: Leonard Doroftei (2002), Lucian Bute (2007) și Adrian Diaconu (2008).

Mihai Leu și-a apărat centura WBO în septembrie 1997, în fața irlandezului Michael Carruth, fost campion olimpic, însă din păcate, tot în acel an, Leu a fost nevoit să se retragă din box, din cauza unei accidentări.

Palmaresul său la profesioniști este unul impresionant. El s-a retras neînvins, cu 28 de victorii, dintre care 10 înainte de limită.

Pentru că nu mai putea face box, Mihai Leu s-a reprofilat pe raliuri, începând cu 1998, deși mai încercase și în 1994. De altfel, el a moștenit talentul tatălui său, un reputat pilot de raliuri. Astfel, în 2003, Mihai Leu a câștigat primul titlu de campion național. A adunat trei astfel de distincții la viteză în coastă.

Mihai Leu este și arbitru internațional de box, dar și organizator în cadrul campionatului Naţional de Raliuri.

Printre altele, pentru că era o persoană foarte activă, Mihai Leu a lucrat și ca specialist în marketing la Auto Italia (2006), ca director de cabinet la Agenţia Naţională pentru Tineret şi Sport (2005-2007), ca asistent universitar la Universitatea Tibiscus din Timişoara (2005-2006), iar apoi ca și consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Karoly Borbely (2008). El a şi candidat pentru primăria oraşului natal, Hunedoara, din partea Partidului Conservator, dar a ieșit pe locul 3, iar apoi a ocupat funcția de consilier.

Mihai Leu este căsătorit cu o italiancă, Anna, iar cei doi au un fiu în vârstă de 31 de ani, Marco.

Leu a absolvit, în 2002, Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest din Timișoara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE