Meteorologii au emis cod portocaliu și cod galben de viscol și ninsori în 26 de județe din țară. La munte, la altitudini mari, sunt rafale de viscol puternic și ninsori abundente, iar în zona litoralului vântul bate cu putere și valurile ajung în larg până la nouă metri înălțime. Vremea rea a făcut deja primele victime. Un copil de 14 ani a murit după ce un copac a căzut peste mașina în care se afla împreună cu părinții săi.
Infotrafic: Tronsonul autostrăzii A1 Sibiu-Boiţa şi un tronson al DN22 în judeţul Buzău sunt închise circulaţiei
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă că duminică, la ora 11,00, mai erau închise circulaţiei rutiere, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, tronsonul autostrăzii A1 dintre Sibiu şi Boiţa, segmentul DN 22 din judeţul Buzău, între Râmnicu Sărat şi limita cu judeţul Brăila, iar pe tronsonul DN 2 dintre Mărăcineni şi Oreavul, tot în judeţul Buzău, se circulă dirijat, cu antemergător.
Totodată, traficul este restricţionat pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone pe DN 22, între municipiul Brăila şi limita cu judeţul Buzău, şi pe DN 2B, între municipiul Brăila şi limita cu judeţul Buzău.
De asemenea, este restricţionat traficul pentru autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone pe tronsonul DN 2C dintre localitatea Costeşti, în judeţul Buzău, până la limita cu judeţul Ialomiţa, dar şi pe tronsonul DN 2B dintre municipiul Buzău şi limita cu judeţul Brăila.
S-a redeschis circulația fără restricții de tonaj pe A1, între Cunța și Cisnădie
După acțiunile drumarilor s-a reușit redeschiderea circulației pentru toate categoriile de autovehicule pe A1 între Cunța și Cisnădie (km 229+000 – km 238+000).
„Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, a transmis CNADNR.
40 de localități din 18 județe au fost afectate de vremea rea, în ultimele 24 de ore
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 40 de localități din 18 județe.
Pompierii împreună cu celelalte structuri și autorități implicate în gestionarea situațiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule înzăpezite, precum și pentru degajarea a 48 copaci, șase stâlpi de electricitate și mai multe cabluri electrice, care au avariat 11 autoturisme, trei case, 13 imobile, o anexă gospodărească.
În ceea ce privește traficul rutier, 1 tronson de autostradă (A1 Sibiu-Deva, tronsonul Boița-Cunța), trei drumuri naționale și șapte drumuri județene sunt blocate din cauza zăpezii.
De asemenea, traficul este restricționat pe trei drumuri naționale. Pentru remedirea situațiilor, autoritățile competente acționează constant cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant.
În prezent se intervine în județele Alba, Argeș, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Galați, Gorj și Sibiu pentru deblocarea mai multor autoturisme blocate în zăpadă, pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil, cât și pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.
„Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele afectate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri: menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente, pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp, asigurarea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub incidența codurilor de vreme rea, activarea Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției parțial prin operaționalizarea Grupelor Operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 14 județe”, a mai precizat IGSU.
Vremea se va înrăutăți în aproape toată țara
Meteorologii nu au vești bune pentru orele următoare. Vremea se va înrăutăți în aproape toată țara. De duminică va fi și din ce în ce mai frig. Vremea va deveni geroasă, în special în regiunile intracarpatice. Temperaturile vor cobori pana la minus 20 de grade.
Meteorolog de serviciu ANM: „Vor fi, în primul rând, intensificări ale vântului asociate cu ninsori moderate cantitativ, va fi vizată zona de munte, zona de peste 1.800 de metri, rafale de peste 90km/oră, viscol foarte puternic și vizibilitate foarte scăzută. Zona litoralului și zona Dobrogei se va afla sub cod portocaliu.”
Pe litoral, toate porturile au fost închise. Va fi vânt care va bate cu peste 80 de km la oră, care va ridica valuri uriașe atât la țărm, cât și în larg,. Vorbim de patru, cinci metri la țărm și opt, nouă în larg, cam cât un bloc de două etaje.
Tranportul maritim va fi și el afectat.
Gheorghe Chiriac, căpitan: „Recomandăm ca navele să fie întotdeauna pregătite de a ridica ancora și de a părăsi locul de ancoraj în caz că se pune în pericol nava sau echipajul. Vorbim de o furtună foarte puternică. Nu am mai avut în ultima perioadă un vânt de o asemenea putere. Vremea rea se anunță până marți, pe 7 februarie.”
Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis o avertizare, după ce au fost emise codurile portocaliu și galben de vreme rea: Evitați să porniți la drum pe viscol şi ninsoare puternică, ci doar dacă deplasarea este absolut necesară.
Un copil a murit, după ce un copac a căzut peste o mașină aflată în mers
Ninsoarea puternică și viscolul au făcut deja primele victime. Un copac a căzut peste o mașină aflată în mers, la intrarea în municipiul Reșița. Patru persoane se aflau în mașină în momentul în care copacul, din cauza greutății zăpezii, a căzut peste autoturism. Echipajele de intervenție au găsit una dintre victime, un minor, în stare de inconștiență, dar în ciuda manevrelor de resuscitare copilul a decedat.
Și iubitorii sporturilor de iarnă sunt avertizați de salvamontiști să nu se aventureze la altitudini superioare cabanelor sau refugiilor. Startul de zăpadă proaspăt depus depășește 80 de centimetri, iar riscul de avalanșe este crescut. La peste 1.800 de metri traseele montane nu mai pot fi practicate.
Două avalanşe mari au avut loc în Munţii Făgăraş
Două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, una a lovit cabana Capra, alta a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită.
Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, recomandă turiştilor să nu părăsească zona cabanelor.
„Sunt avalanşe care se declanşează singure, fără victime, şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană (Munţii Făgăraş - n.r.), inclusiv sub 1.800 de metri este un risc mare de avalanşe. Pentru cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor”, a declarat duminică, pentru Agerpres, directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei
O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei, în cursul nopţii, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook, „Avalanşe în Carpaţi” şi confirmate de directorul Salvamont Sibiu.
„Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor). În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari in zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, adaugă sursa amintită.
Stratul de zăpadă a depăşit doi metri în zona turistică Bâlea Lac, unde este de aşteptat ca meteorologii să ridice gradul de risc de avalanşă la cinci, un grad maxim de avertizare.
Mii de locuinţe fără energie electrică în Alba
Mii de gospodării din Alba, din Munţii Apuseni şi Munţii Sebeşului, erau, duminică dimineaţa, fără energie electrică, din cauza avariilor provocate de viscol la zeci de posturi de transformare, în judeţ.
Potrivit unui bilanţ al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, compania de electricitate a informat că, pe timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, s-au înregistrat „defecţiuni la 7,8 linii de transport energie electrică, două posturi transformare în zona Blaj, 21 posturi de transformare în zona Băiţa-Vârtop (372 abonaţi nealimentaţi) şi 39 posturi de transformare în zona Sebeş (3.462 abonaţi nealimentaţi)”. În teren sunt echipe care lucrează pentru remedierea defecţiunilor.
Întreruperi parţiale de energie electrică în 21 de localităţi în județul Harghita
Un număr de 21 localităţi din judeţul Harghita au rămas parţial nealimentate cu energie electrică, sâmbătă seara, după ce viscolul a afectat mai multe posturi de transformare.
Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, au fost afectate 35 de posturi de transformare şi sunt nealimentaţi cu energie 2.817 utilizatori din localităţile Benţid, Cădaciu Mare, Cădaciu Mic, Ceheţel, Chedia Mare, Chedia Mică, Cobăteşti, Firtănuş, Firtuşu, Inlăceni, Medişoru Mare, Mihăileni, Morăreni, Nicoleni, Păltiniş, Păuleni, Rugăneşti, Satu Mic, Şimoneşti, Tărceşti şi Turdeni.
Echipele distribuitorului de energie electrică acţionează în teren pentru remedierea defecţiunilor, a mai arătat ISU Harghita.
Localităţi fără curent electric în județul Caraș-Severin
Potrivit datelor centralizate de ISU Caraş-Severin, duminică dimineaţa nu aveau curent electric localităţile Muntele Mic, Poiana Mărului, Brebu Nou, Feneş, Gărâna, Dognecea, Ocna de Fier, Ruşchiţa şi parţial oraşul Anina.
Drumul spre staţiunea Păltiniş, închis din cauza ninsorii
Drumul judeţean 106 A Răşinari - Păltiniş a fost închis circulaţiei, duminică dimineaţă, pentru a permite drumarilor să îl deszăpezească, a anunţat purtătoarea de cuvânt a societăţii de drumuri, Monica Iliescu.
„DJ 106A Răşinari-Păltiniş este închis circulaţiei. Ninge abundent. Se acţionează cu trei utilaje cu lamă şi material antiderapant (până la această oră s-au folosit 35 tone material antiderapant). Numărul de telefon la care se poate apela pentru sesizări şi informaţii legate de starea drumurilor este 0269.210.884 (apelabil 24 ore din 24)”, a declarat Monica Iliescu.
Staţiunea Păltiniş este singura cu pârtii amenajate din judeţul Sibiu.
Alte drumuri închise
Circulaţia rutieră a fost închisă sâmbătă seara, din cauza viscolului, pe A1, între Cunţa şi Boiţa, şi începând de duminică, ora 00:00, pe DN2, între Mărăcineni şi Focşani, pe DN22, între Râmnicu Sărat şi Grădiştea, şi pe DN2B, între Buzău şi Vizireni, limită cu judeţul Brăila, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Conform CNAIR, din cauza ninsorii abundente, a viscolului şi a vizibilităţii reduse (10 - 15 m), Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Poliţia Rutieră au decis să închidă circulaţia pe A1 între Cunţa şi Boiţa, km 224+000 - km 292+000.
„Precizăm ca vizibilitatea redusă face imposibilă acţiunea utilajelor de deszăpezire, dar acestea vor acţiona pentru redeschiderea circulaţiei în condiţii de siguranţă imediat ce condiţiile meteorologice o vor permite”, menţionează compania într-un comunicat.
De asemenea, din cauza ninsorii abundente, a viscolului şi a vizibilităţii reduse (10 - 15 m), CNAIR şi Poliţia Rutieră au decis, începând cu ora 00:00, se închidă circulaţia pe DN 2 (Mărăcineni - Focşani) km 147+000 - km 152+430, DN 22 (Râmnicu Sărat - Grădiştea) km 2+000 - km 30+000, DN 2B (Buzău - Vizireni, limită judeţ Brăila) km 9+000 - km 38+731, pe raza judeţului Buzău.
„Menţionăm că pentru a evita blocajele in trafic, vom organiza tranzitarea zonelor cu probleme, dacă este cazul, în coloane însoţite de autovehicule ale CNAIR şi Poliţiei Rutiere”, subliniază reprezentanţii CNAIR.
Alba
Autorităţile au intervenit şi în sprijinul a două autoturisme rămase blocate din cauza vremii nefavorabile, dintre care unul în care se aflau şase adulţi şi un copil, în județul Alba.
S-a acţionat, de asemenea, pentru degajarea carosabilului de un arbore căzut în Cugir, pe DJ 704, în zona barajului Râul Mic, şi de un arbore căzut pe DN 67C, între Şureanu şi Şugag.
Doi stâlpi au căzut pe şosea la ieşirea din localitatea Măhăceni, pe DC 86.
ISU Alba aminteşte că Autostrada A este în continuare închisă circulaţiei pe ambele sensuri, din cauza ninsorii şi a viscolului, între Boiţa, judeţul Sibiu, şi Cunţa, judeţul Alba.
Brăila
DN 2B - limita judeţului Brăila cu municipiul Buzău şi DN 22 Grădiştea - Râmnicu Sărat sunt închise din cauza efectelor fenomenelor meteo, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă seară de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, colonel Ştefan Stoian.
„Sunt instalate filtre de informare la ieşire din municipiul Brăila şi de restricţionare la limita cu judeţul către Buzău pe DN 2B şi DN 22. Începând cu ora 22, se introduc filtre de informare şi de restricţie (DN 22 şi DN 2B) pe toate drumurile naţionale din judeţul Brăila”, a declarat colonel Ştefan Stoian.
IPJ Brăila anunţă restricţii de circulaţie pe DN22, DJ203, DN22 şi DN2B către judeţul Buzău din cauza zăpezii viscolite.
„Pe DN 22, în localitatea Grădiştea, este restricţie de circulaţie către judeţul Buzău; pe DJ 203, în localitatea Galbenu, restricţie circulaţie către judeţul Buzău; pe DN 2B, în localitatea Surdila-Greci, restricţie de circulaţie către judeţul Buzău. Pe DN 22, la intrare în localitatea Cazasu, se află un filtru de informare cu privire la restricţia de circulaţie Grădiştea - Râmnicu Sărat. În municipiul Brăila, pe Şoseaua Buzăului, se află un filtru de informare cu privire la restricţia de circulaţie Surdila - Greci - Vizireni”, potrivit IPJ Brăila.
Caraș-Severin
Circulaţia autovehiculelor spre staţiunea Muntele Mic şi spre localitatea Brebu Nou a fost restricţionată din cauza zăpezii şi a copacilor care au căzut pe carosabil, din cauza vremii nefavorabile nouă localităţi fiind lipsite de energie electrică, a informat duminică Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Caraş-Severin.
Astfel, pe drumul judeţean DJ 608 A Borlova-staţiunea Muntele Mic se lucrează pentru îndepărtarea zăpezii şi a copacilor care au ajuns pe şosea.
De asemenea, pe DJ 582 Slatina Timiş-Brebu Nou nu se poate circula din cauza arborilor care au căzut pe carosabil.
Galați
Circulaţia rutieră este îngreunată pe un drum naţional şi două judeţene din cauza sulurilor de zăpadă viscolită, informează, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi.
Potrivit sursei citate, pe DN 24D, pe sectoarele Scânteiesti - Cuca şi Cuca - Varlezi sunt suluri de zăpadă viscolită. Se actionează cu 6 ATB şi un unimog. Este aşteptată o autofreză de zăpadă pentru a servi la lărgirea drumului.
Pe DJ 253 Cudalbi - Baleni, se acţionează pentru îndepărtarea zăpezii depusă de viscol. Se estimează că ar mai fi 200 de metri de drum înzăpezit. Pe acel sector de drum sunt 5-6 vehicule care se deplasează în spatele utilajului de deszăpezire. Se acţionează din două direcţii cu două utilaje şi este aşteptată şi o sărăriţă pentru împrăştiere antiderapant.
Informarea ISU Galaţi precizează şi că a existat un vehicul blocat, o autoplatformă de transport autoturisme, pe un segment cu suluri de zapadă de pe DJ 242A, între Slivna şi Găneşti. S-a intervenit cu un utilaj şi s-a reuşit deblocarea vehiculului şi a unui sens al drumului, iar în prezent se acţionează şi pentru curăţarea celuilalt sens.
Maramureș
Pe toate tronsoanele de drumuri naţionale, judeţene şi comunale din Maramureş se circulă în condiţii de iarnă, iar cea mai scăzută temperatură, - 18 grade Celsius, s-a înregistrat duminică dimineaţă la staţia meteorologică Iezer din Munţii Pietrosul Rodnei, a informat purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş, Dan Bucă.
„A nins seara şi noaptea trecută în zonele de deal şi de munte. În zona montană înaltă ninsoarea a fost viscolită. Zăpada frământată cu grosimea de până la 1 centimetru se găseşte depusă pe carosabilul DN18, în Pasul Prislop, între kilometrul 156 şi kilometrul 181. Celelalte sectoare de drumuri naţionale au partea curată şi umedă în zona înaltă de munte, curată şi partţal umedă la deal şi la munte, respectiv curată şi uscată la şes. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Angajaţii secţiei de Drumuri Naţionale au intervenit cu 16 utilaje şi au împrăştiat 105 tone de material antiderapant. Carosabilul sectoarelor de drumuri judeţ este curat şi umed. Angajaţii SC Drumuri şi Poduri SA au acţionat cu 38 de utilaje şi au răspândit 535 tone de material antiderapant”, a spus Dan Bucă.
Cea mai scăzută temperatură, -18 grade Celsius. a fost înregistrată la staţia meteorologică Iezer din Munţii Pietrosul Rodnei.
„Temperaturile minime au avut valori de -18 grade la staţia meteo Iezer, -12 grade în Pasul Prislop, -11 grade în Pasul Gutâi, -10 grade la Târgu Lăpuş şi Ocna Şugatag, -9 grade la Sighetu Marmaţiei şi Cavnic, -7 grade în municipiul Baia Mare”, a precizat sursa citată.
Stratul de zăpadă măsura 50 centimetri la staţia meteo Iezer, 34 centimetri la Cavnic, 27 centimetri în Baia Borşa, 26 centimetri în Pasul Gutâi, 24 centimetri la Băiuş şi Moisei, 7 centimetri la Ocna Şugatag, 6 centimetri la Târgu Lăpuş şi în municipiul Baia Mare.
Constanța
Manevrele de intrare-ieşire a navelor din porturile maritime sunt suspendate din cauza vântului puternic, un autoturism în care se aflau doi adulţi şi un copil a rămas înzăpezit în apropierea localităţii constănţene Negru-Vodă, iar o localitate este fără electricitate, a informat duminică Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”.
În mai multe localităţi din judeţul Constanţa se circulă în condiţii de iarnă, iar pe unele porţiuni carosabilul este umed.
Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, în cursul nopţii lucrătorii regiei au acţionat cu 115 autoutilaje şi au răspândit 1.090 tone de sare şi 14.000 litri de clorură de calciu pe drumurile naţionale din administrare.