Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful serviciului de pază, după tentativa de asasinat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe șeful serviciului de pază, Serghii Leonidovici Rud (47 de ani), prin decret prezidențial. Decizia a fost luată după ce doi oficiali de rang înalt din Armata ucraineană au fost reținuți, sub suspiciunea de implicare într-o tentativă de asasinare a liderului de la Kiev, din urmă cu câteva zile, la începutul lunii mai.

Zelenski l-a demis pe șeful serviciului de pază, după tentativa de asasinat

Președintele ucrainean nu a prezentat motivele pentru care Rud a fost demis. El deținea această funcție din octombrie 2019.

Serviciul de pază și protecție are misiunea de a asigura securitatea președintelui și a altor demnitari, dar și a familiilor acestora.

Cei doi oficiali ucraineni de rang înalt care ar fi complotat la uciderea lui Zelenski sunt colonei și sunt suspectați că fac parte dintr-o rețea de agenți coordonată de serviciile secrete de informații din Rusia. Unul dintre ei ar fi "furnizat personal rachete, drone și mine antipersonal pentru ca un alt agent să efectueze atacuri", conform publicației France 24.

Cei doi colonei care făceau parte din departamentul de securitate al președintelui ar fi urmat să-l răpească și să-l ucidă pe Volodimir Zelenski, drept cadou pentru inaugurarea celui de-al cincilea mandat al lui Putin. Mai erau vizați șefii serviciilor de informații și securitate.

În locul lui Serghii Leonidovici Rud nu a fost numit altă persoană deocamdată.

De-a lungul timpului, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Zelenski s-a confruntat cu mai multe tentative de asasinare și atentate asupra vieții sale.

Doar anul trecut, chiar el a spus anul trecut că au fost "cel puțin cinci sau șase" tentative de asasinat dejucate, însă în total, ar fi fost peste 15.

Zelenski a mai înlocuit personalități-cheie din forțele de securitate ucrainene. Joi, 9 mai, a făcut un anunț potrivit căruia comandantul Forțelor Speciale, colonelul Serhiy Lupanchuk, a fost mutat de pe această funcție după doar câteva luni de la numire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE