Șefa Comisiei Europene acuză Rusia de provocarea unei crize alimentare globale, în urma războiului declanșat în Ucraina. Kievul este unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu, porumb, orz și ulei de floarea soarelui.
Rusia a reușit să restricționeze accesul Ucrainei la Marea Neagră, impunând o blocadă care împiedică navele ucrainene să transporte provizii alimentare pe piețele globale. Restricțiile au dat o lovitură uriașă economiei ucrainene și au tras un semnal de alarmă în rândul țărilor cu venituri scăzute, dependente de aceste provizii.
Dialogul cu Rusia, necesar
Pentru a preîntâmpina acutizarea crizei alimentare, oficialii europeni sunt dispuși să dialogheze cu Rusia, astfel încât să deblocheze Marea Neagră, arată președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu exclusiv acordat Euronews.
"Trebuie să profităm de toate posibilitățile, pentru a dialoga cu Rusia (...) Avem deja discuții, iar asta e un semn bun", pentru a rezolva situația, a declarat von der Leyen.
"Nu se poate ca Rusia (...) să blocheze cu bună știință Marea Neagră și să înfometeze milioane de oameni."
Kievul a cerut UE și G7 să creeze coridoare verzi, pentru a permite transporturilor cu alimente să părăsească Ucraina, prin rute terestre alternative. Ucraina are pe stoc acum 40 de milioane de tone de cereale, din care jumătate trebuie să fie exportate până la sfârșitul lunii iulie.
"Lucrăm din greu cu ucrainenii pentru a-i ajuta să scoată grâul din țară, cu trenuri și camioane, dar și alte mijloace de transport. Nu este ușor, dar lucrăm pe toate fronturile", a declarat von der Leyen.
Comisia va colabora cu Egiptul
Șefa Comisiei intenționează să organizeze un eveniment pe tema securității alimentare împreună cu președintele Abdel Fattah el-Sisi al Egiptului, una dintre țările cele mai expuse la penuria de alimente, cauzată de război.