Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Universitatea Politehnica din București: România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii 10 ani

După 1989 peste 200.000 de ingineri au plecat din România. A fost doar începutul unei crize acute de profesioniști. Ultimii ani au adus provocări aparte. Oferta din piața muncii a devenit din ce în ce mai generoasă, iar specialiștii se văd nevoiți să rezolve criza de profesioniști.

Universitatea Politehnica din București și-a asumat rolul de a fi cel mai mare pol de tinere talente ieșite de pe băncile facultăților tehnice. Pe lângă pregătirea adecvată a studenților, UPB își propune să faciliteze accesul acestora la locuri de muncă bine plătite.

Inginerii, cei mai căutați pe piața muncii

Candidații din domeniul ingineriei se numără printre cei mai căutați pe piața muncii, dar și printre cei mai bine plătiți. În jur de 3.700 de ingineri termină licența anual la Universitatea Politehnica din București, iar rata de angajare după anul III este de 90%.  Specialiștii în știința materialelor, inginerie nucleară și chimie sunt foarte căutați de companii.

„Necesarul pieței este de cca 600.000 astăzi pe ultimele studii. Noi producem cca 3.700 pe an, în următorii 10 ani, mergând cu turație maximă, universitatea poate acoperi cca 40.000, ceilalți produc circa 8.000 în toată România,” povestea, înainte de noul an universitar, Mihnea Costoiu, rectorul UPB.

La  înscrierea de anul acesta, cele mai căutate domenii de către viitorii studenți au fost automatică și calculatoare, electronică, inginerie medicală și robotică.

Absolvenții îi sfătuiesc pe viitorii studenți să se gândească atent ce facultate vor urma. „Le recomand să nu asculte de părinți, prieteni, să se gândească și să se pună în pielea angajatului din domeniul acela care se trezește în fiecare zi și merge acolo, iar dacă ajung la concluzia că nu ar face asta cu plăcere, să nu o facă, să aleagă ceva ce le-ar plăcea,” explică Ștefan, absolvent al Facultății de Electronică.

UPB și proiectele care leagă mediul academic de piața muncii

Universitatea Politehnica din București, membră a Alianței Române a Universităților Tehnice, organizează cea de a doua ediție a Proiectului ,,Ambasadori UPB - Reprezentanți ai companiilor”. Acesta are scopul de a contribui activ la dezvoltarea legăturilor dintre mediul academic și piața muncii.

În cadrul acestuia se vor desfășura mai multe conferințe și întâlniri consultative la care vor putea participa absolvenți, studenți și reprezentanți ai companiilor. Conferințele au posibilitatea de a fi înregistrate pentru a rămâne disponibile ulterior.

Printre subiectele dezbătute se numără:

  • competențele relevante pentru mediul economic actual;
  • creșterea angajabilității absolvenților de studii inginerești;
  • metode eficiente de promovare a domeniilor de studiu inginerești și științifice în rândul persoanelor din învățământul preuniversitar;
  • schimburi de bune practici pentru urmarea unei cariere tehnice în domeniul inovării.

În calitate de instituție de învățământ superior tehnic, Universitatea Politehnică din București se preocupă de dezvoltarea relațiilor cu reprezentanții mediului de afaceri local și național, în vederea unei mai bune pregătiri a studenților. Aproximativ 30.000 de studenți se înscriu la cursuri, aici, în fiecare an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE