Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA blochează aderarea Palestinei la ONU. Autoritatea Națională Palestiniană a criticat decizia Washingtonului

Statele Unite ale Americii au respins prin veto aderarea deplină a Palestinei la Organizația Națiunilor Unite. Autoritatea Națională Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas a criticat decizia, pe care o consideră „o agresiune flagrantă ce împinge Orientul Mijlociu pe marginea prăpastiei”.

Proiectul de rezoluție a fost dezbătut de cei 15 membrii ai Consiliului de Securitate. Era de așteptat ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze iarăși demersul, deoarece acest lucru ar însemna recunoașterea efectivă a statului palestinian.

Washingtonul susține că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părți, nu în cadrul Națiunilor Unite.

Palestinienii au în prezent statut de observator la ONU, o recunoaștere de facto a statalității în Adunarea Generală, în 2012. Palestinienii doresc ca statul lor să cuprindă Cisiordania, estul Ierusalimului și Fâșia Gaza.

Ei au cerut insistent Consiliului de Securitate al ONU să accepte un "stat palestinian", deja recunoscut de majoritatea capitalelor, să îşi ocupe locul "legitim" în cadrul Naţiunilor Unite.

"Acordarea statutului de membru cu drepturi depline la Naţiunile Unite Palestinei ar atenua o parte din nedreptatea istorică suferită de generaţii de palestinieni", a susţinut joi în faţa Consiliului Ziad Abu Amr, înalt oficial al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

Statele Unite nu au ezitat să recurgă la dreptul de veto, pe care îl folosesc frecvent pentru a-şi proteja aliatul israelian.

Ce prevedea proiectul privind aderarea Palestinei la ONU, blocat de SUA

Proiectul de rezoluţie prezentat de Algeria, care "recomandă Adunării Generale ca statul Palestina să fie admis ca membru al Naţiunilor Unite", a primit 12 voturi pentru, 1 împotrivă şi 2 abţineri (Regatul Unit şi Elveţia).

Admiterea unui stat la ONU trebuie să primească o recomandare pozitivă din partea Consiliului (cel puţin 9 voturi din 15 pentru, fără niciun veto din partea unui membru permanent), apoi să fie aprobată de Adunarea Generală, cu o majoritate de două treimi.

Potrivit sursei citate, Statele Unite au reiterat în ultimele săptămâni că poziţia lor "nu s-a schimbat" din 2011, când cererea de aderare prezentată de preşedintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a fost respinsă de opoziţia americană, chiar înainte de a ajunge în Consiliu.

Ultimul drept de veto exprimat în cazul aderării unui stat la ONU datează din 1976, când SUA au blocat intrarea Vietnamului.

Israelul a denunţat virulent iniţiativa palestiniană, criticând simplul fapt că a fost examinată cererea în Consiliu, pe care ambasadorul lor la ONU, Gilad Erdan, a considerat-o "imorală". Guvernul israelian se opune soluţiei cu două state, apărată de o mare majoritate a comunităţii internaţionale, inclusiv de către SUA. Majoritatea celor 193 de state membre ale ONU (137, conform ANP) recunosc unilateral un stat palestinian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE