Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful BMW: "Nu va exista nicio maşină în UE fără componente din China". Oliver Zipse se opune taxării suplimentare a mașinilor chinezești

Uniunea Europeană ia în calcul impunerea unor taxe vamale speciale pentru mașinile electrice din China, însă șeful de la BMW, Oliver Zipse, spune că nu este o ideea bună. Totul după ce mașinile electrice chinezești au luat cu asalt piața europeană, mai ales prin prețurile mult mai mici față de mărcile consacrate.

Oliver Zipse: "Nu va exista nicio maşină în UE fără componente din China"

"În scurt timp o să vedem că ne dăm cu stângul în dreptul. Nu credem că industria noastră are nevoie de protecţie. Operarea la nivel mondial le dă producătorilor auto un avantaj industrial. Putem pune în pericol cu uşurinţă acest avantaj prin introducerea de taxe vamale", a spus Oliver Zipse, într-o conferință de presă, citat de Reuters.

BMW produce în China modelele electrice Mini EV și iX3, pe care le aduce pe piața europeană. În plus, China este a doua piață de desfacere pentru BMW, cu 32% din vânzări în primele patru luni din 2024.

Astfel, constructorul bavarez este dependent de China, la fel ca și alți mari constructori, precum Mercedes sau Volkswagen.

"Sunt dependenţe bilaterale nu doar la produsul final, ci şi pe partea de componente şi materii prime. (...) Nu va exista nicio maşină în UE fără componente din China", a spus Oliver Zipse, care crede că impunerea de tarife vamale ar afecta și noile standarde UE în ceea ce privește emisiile de dioxid de vcarbon.

În octombrie 2014, Comisia Europeană a început o analiză, care va dura 13 luni, asupra industriei chineze de mașini electrice. Scopul este de a se stabili dacă vehiculele electrice mai ieftine care sunt produse în China beneficiază de subvenții de stat fără a fi corect să le primească. Însă UE ia în calcul impunerea de taxe provizorii încă din luna iulie.

În martie 2024, Comisia Europeană a început să înregistreze vamal importurile de vehicule electrice chinezești.

Și președintele UE, Ursula von der Leyen, a precizat că este necesar să se ia măsuri pentru a preveni "inundarea piețelor europene de vehicule electrice subvenționate". În consecință, atât von der Leyen, cât și președintele Franței, Emmanuel Macron, i-au cerut președintelui Chinei, Xi Jinping, să "asigure un comerț mai echilibrat cu Europa".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE