Jurnalista Euronews World, Sasha Vakulina, prezentă la Forumul Economic Mondial de la Davos, a moderat o dezbatere dedicată recuperării financiare a Europei, la care au fost invitați Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, ministrul Finanțelor din Olanda, ministrul Economiei și Finanțelor din Italia și președintele-director general al Deutsche Bank.
Temerea cu privire la eventualitatea unei crize alimentare mondiale este unul dintre subiectele principale de pe agenda Forumului de la Davos.
“Criza alimentară și frica unei crize alimentare mondiale se leagă de șocul războiului din Ucraina. Este unul dintre cele mai importante subiecte aici, la Forumul Economic de la Davos. Am auzit avertizările politicienilor și ale organizațiilor precum Fondul Monetar Internațional, care spun că anxietatea privind accesul la alimente la prețuri rezonabile a crescut exponențial. Iar războiul din Ucraiana are consecințe extraordinare privind această criză alimentară. Am vorbit cu lideri africani în această săptămână, aici, la Davos, care spun că sunt foarte îngrijorați, pentru că simt deja impactul acestei crize”, a precizat Sasha Vakulina.
Ce facem cu energia
Independența energetică și actuala dependență energetică de Rusia au fost deopotrivă dezbătute la Davos.
Sasha Vakulina arată că liderii europeni încearcă să găsească soluții la aceste probleme, într-un interval de timp limitat.
“Independența energetică și dependența energetică – acestea sunt problemele zilei, din cauza temerilor legate de războiul din Ucraina. Guvernele europene și Comisia Europeană încearcă nu doar să reducă acum dependența, însă au și un termen foarte strict, iar sancțiunile împotriva Rusiei sunt la ordinea zilei. Rămâne, însă, de văzut ce va fi, pentru că intrăm în sezonul cald, iar europenii au văzut că facturile lor la curent au crescut”, a mai completat jurnalista.
Cum rămâne cu România?
Situația României îi preocupă pe liderii prezenți la Davos, a mai spus Vakulina. “În legătură cu Romania, aceasta participă la recuperarea importurilor blocate în Ucraina.
Întrebarea care se pune este: în timp ce România și-a manifestat sprijinul, cum putem să ajutăm noi România, ce alte măsuri pot fi implementate la nivel european pentru a ajuta România, astfel încât ea să poată ajuta întreaga lume?
România este unul dintre statele la frontiera cu Ucraina, România a primit atâția refugiați ucraineni, rămâne de văzut cum poate Uniunea Europeană să ajute România să continue să acorde ajutor ucrainenilor care fug de război.”
Care ar putea fi soluțiile pentru redresarea situației din Europa
“Problemele (cu care se confruntă acum Europa – n.red) sunt foarte complexe. La Davos, pentru că este o platformă unde se discută chestiuni economice și sunt prezente foarte multe business-uri, acestea au convenit că elementul cheie, în ceea ce privește independența energetică, dar și criza alimentară, este cooperarea între mediul public și cel privat, dar și maniera prin care această cooperare să fie cât mai eficientă posibil, astfel încât să fie luate măsuri cât mai repede posibil”, a conchis Sasha Vakulina.
Pentru prima dată, Forumul Mondial Economic de la Davos a fost organizat în acest an primăvara și nu în ianuarie, când are loc în mod tradițional, după ce a fost amânat în repetate rânduri, din cauza pandemiei.
Elita politică și economică mondială s-a reunit între 22 și 26 mai în Elveția, pentru dezbateri derulate în preponderent în jurul războiului din Ucraina.
Este pentru prima dată când Forumul, în istoria sa de jumătate de secol, are pe agendă probleme globale fără precedent – revenirea la normalitate după pandemie, lupta pentru a limita impactul crizei climatice și războiul din Ucraina.