Singura clinică medicală socială construită în România din donații a fost inaugurată la Iași și se adresează copiilor din familii defavorizate, orfanilor și mamelor fără posibilități materiale.
A fost nevoie de un an și un pic, de mii de oameni dornici sa facă bine și de un preot care să îi mobilizele pentru ca proiectul să prindă viață. Numele clincii este „Veronica”, în memoria unei mame care s-a stins pentru că nu s-a putu trata la un medic.
Clinica "Veronica" vine în ajutorul a mii de mame fără posibilități financiare, care nu pot ajunge la un medic. Printre ele se numără și Mirabela. Are zece copii și niciodată nu a mers la un consult ginecologic.
Ca această femeie sunt și alte mii. De altfel, clinica Veronica poartă numele unei mame cu cinci copii care nu a avut posibilități financiare să meargă la medic. Când a ajuns, a fost prea târziu.
Unitatea medicală are peste 40 de cabinete
Clădirea, de aproape 1.300 de metri pătrați, are patru etaje și 42 de cabinete și saloane și secții de cardiologie, pediatrie, ginecologie sau stomatologie.
”Am reușit să dotăm secția de cardiologie cu 11 holtere de tensiune, 17 holtere EKG, un test de efort performant, două defibrilatoare automate și manual și șase electrocardiografe de ultimă generație.
Aceste echipamente vor veni în sprijinul medicilor pentru a diagnostica afecțiuni cardiace. Sunt echipamente de top.”, a declarat Sorin Ignat - reprezentant companie aparatură medicală.
La acestea se adaugă un RMN, un Computer Tomograf de ultimă generație și o farmacie, de unde pacienții pot lua rețete gratuit. Totul a fost posibil cu ajutorul donațiilor făcute în mai puțin de un an și jumătate.
O parte din personalul medical care va lucra în clinică va fi angajat, însă cei mai mulți medici vor fi voluntari. Primii pacienți vor călca în clinică în mai puțin de o lună.
Primii pacienți ar urma să fie consultați peste trei săptămâni în clinica ”Veronica”.