Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii întorc foaia. Ce este "tactica defensivei elastice", pe care armata lui Putin o folosește în Ucraina

Ucrainenii continuă să avanseze lent, chiar dacă rușii au minat intens o mare parte din teritoriu și că armata lui Putin a făcut fortificații și tranșee puternice. Însă comandanții ruși au apelat la un truc vechi, ca măsură la contraofensiva ucraineană, pentru a preveni ca armata Kievului să-și mențină controlul și pozițiille asupra localităților recucerite.

Acest obstacol neobișnuit în calea trupelor ucrainene este o tactică adoptată de forțele ruse, pe care chiar ucrainenii o folosiseră: cedarea deliberată a teritoriului și folosirea sa ca rampă de lansare pentru ripostă și pentru viitoare atacuri. Adică "tactica defensivei elastice".

Ce înseamnă "tactica defensivei elastice"

După spusele experților, în loc să țină o linie de tranșee cu orice preț în fața asaltului Ucrainei, comandanții ruși au folosit această tactică militară. Pentru a executa tactica, forțele ruse se retrag deliberat pe o a doua linie de poziții, încurajând trupele ucrainene să avanseze, iar apoi ripostează când forțele adverse sunt vulnerabile, fie în timp ce se deplasează pe teren deschis, fie când ajung la pozițiile recent abandonate ale Rusiei.

Scopul este de a împiedica trupele ucrainene să-și asigure efectiv o poziție și să o folosească drept bază pentru asalturi ulterioare. Exact asta a reușit să facă Ucraina cu succes în satul Robotyne, din sud, în cel mai mare progres din ultimele săptămâni.

"Apărătorul cedează teren, în timp ce provoacă pagube cât mai grele atacatorilor, pentru a putea pregăti un contraatac decisiv asupra atacatorilor", a spus Ben Barry, cercetător senior pentru studii de război terestre la Institutul Internațional de Studiere a Strategiilor, un grup de cercetare britanic.

Unele fortificații semnificative de pe câmpul de luptă și-au schimbat "proprietarul" de mai multe ori, conform unui raport recent, care adaugă că forțele ruse "au efectuat contraatacuri tactice limitate, dar cu succes", susține acesta, citat de New York Times.

După cum susțin oficialii și experții militari ucraineni, această tactică este doar unul dintre factorii care au împiedicat progresul mai rapid al ucrainenilor, în contraofensiva pe care au început-o în iunie. Ei pun, de asemenea, acest fapt pe utilizarea de către Moscova a câmpurilor de mine dense, a rețelelor de tranșee și a așa-zișilor "dinți de dragon", făcuți pentru a opri avansul tancurilor. Iar la asta a contribuit și reticența aliaților țărilor NATO de a furniza Ucrainei mai devreme avioane de luptă avansate și arme cu rază mai lungă de acțiune.

Tactica Rusiei provine din Al Doilea Răboi Mondial

Poate cea mai mare problemă pentru Ucraina o reprezintă stocurile mari de artilerie pe care le are Rusia și care au fost desfășurate pe tot parcursul conflictului. Acestea sunt folosite în special pentru a respinge contraofensiva începută în iunie.

"Apărarea elastică nu este o strategie nouă. Uniunea Sovietică a folosit-o în timpul războiului cu Germania, în 1943, la Bătălia de la Kursk, una dintre cele mai mari lupte de pe frontul de est, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a precizat Ben Berry.

Însă este dificil să se facă o evaluare dacă această tactică este desfășurată într-o zi anume, pentru că măsura este aplicată fără acces direct la comandanții ruși, după cum precizează experții. Institutul pentru Studiul Războiului, o organizație cu sediul la Washington, a observat semne ale acestui lucru în ultimele zile, în jurul satului Robotyne, care a fost recucerit de forțele ucrainene la sfârșitul lunii august.

În ultimele zile au apărut rapoarte contradictorii din partea rușilor și ucrainenilor. Forțele ruse susțin că au atacat trupele ucrainene de pe linia frontului, în regiunea sudică Zaporojie, în sud, acolo unde Kievul a organizat principalul val al contraofensivei, în timp ce forțele ucrainene au declarat că "au respins atacurile".

Într-un raport, Institutul pentru Studiul Războiului a precizat că imaginile geolocalizate și cele din satelit par să arate că Ucraina și-a recăpătat controlul asupra unui sistem de tranșee, la sud-vest de Robotyne, pe care îl pierduse anterior în fața trupelor ruse. Un alt indiciu al acestei lupte elastice 'dus-întors' a venit marți, când și generalul Oleksandr Tarnavskyi, șeful forțelor Ucrainei din sud, a declarat că a trupele sale au avansat din nou. Însă raportul lui încă nu a putut fi verificat independent.

  • În ultimele 24 de ore, ucrainenii au eliminat 261 de ruși și au luat 10 prizonieri, potrivit generalului Oleksander Tarnavski, citat de Reuters.

De ce Ucraina face progrese mici în contraofensivă

În ultimele luni, războiul din Ucraina a constat în bătălii pentru sate micuțe și sisteme individuale de tranșee, care au ținut săptămâni întregi, fiecare parte suferind pierderi semnificative pentru a-și asigura controlul.

În ansamblu, conflictul se desfășoară pe o linie a frontului care se întinde pe sute de kilometri, de la micul oraș Kupiansk, în regiunea de nord-est a Harkovului, unde forțele ruse au încercat să avanseze, până în regiunea sudică Zaporojie. Forțele ucrainene au avansat și în sudul regiunii Donețk, unde luptele pentru Bahmut, una dintre cele mai dure bătălii din acest război, nu s-au oprit de când Moscova a preluat controlul orașului, în luna mai.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat marți trupele din apropiere de Kupiansk, pentru a înmâna medalii și a inspecta echipamentele militare, inclusiv tancurile Leopard, care au fost donate de către aliații din țările NATO. Pe contul său de Telegram, Zelenski a postat un videoclip în timp ce se afla într-o pădure dând mâna cu un grup mic de soldați.

Cum ar putea eșua tactica Rusiei

Experții militari cred că și Rusia a suferit pierderi semnificative în cursul contraofensivei Ucrainei, deși a reușit să încetinească totuși armata Kievului prin apărarea aceasta elastică, în mare parte.

Un factor cheie în implementarea cu succes a acestei tactici este folosirea rațională a rezerviștilor militari, care pot fi aruncați într-un contraatac, a spus Oleksiy Melnyk, un fost comandant ucrainean, care acum este înalt oficial la Centrul Razumkov, o organizație nonprofit din Kiev.

Michael Kofman, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, susține că, dacă forțele Moscovei încep să se retragă cu mai mult de câteva sute de metri deodată, iar trupele ucrainene, în special unitățile mecanizate, vor putea să creeze suficient elan pentru a avansa în cifre semnificative, ar fi un semn că strategia defensivă a Rusiei începe să se clatine.

"Unul dintre cele mai importante aspecte care rămân sub semnul întrebării este dacă armata ucraineană va fi sau nu capabilă să realizeze o breșă. Ceea ce vedem este, în mare măsură, cum se va desfășura această ofensivă de acum până când vom intra în iarnă, sau poate chiar mai departe", a precizat Michael Korfman, în podcastul War on the Rocks.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE