Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, pe podium la Cupa Mondială a Gastronomiei. Maeștrii bucătări români au cucerit medalia de bronz

Bucătarii români au demonstrat săptămâna aceasta că sunt printre cei mai buni din lume. România nu a reușit să se califice la Cupa Mondială de fotbal, dar a reușit să se claseze pe locul trei la Cupa Mondială de Gastronomie, categoria echipă regională.

Competiția a avut loc la Luxemburg și este primul eveniment mare după doi ani de pandemie. Rezultatele sunt excelente pentru România - medalia de bronz la echipe regionale, iar la individual, bucătarii noștri au luat șapte medalii de bronz și una de argint.

Într-un interviu acordat Euronews România, Cerasela Lungu, maestru în artă culinară și căpitanul echipei României, a vorbit despre performanța obținută de specialiștii români în gastronomie.

„Aducem trofeele acasă, toate medaliile pe care le-am câștigat. Suntem bucuroși pentru asta.

Spunem «La mulți ani, România!» după o experiență plăcută și grea de patru zile și patru nopți nedormite, lucrat continuu. Numai într-o muncă de echipă poți avea rezultate”, a declarat Cerasela Lungu, la Euronews România.

Pasărea Phoenix, preparatul din ciocolată care i-a cucerit pe jurați

Preparatul cu care echipa României a dat lovitura la Cupa Mondială a Gastronomiei din Luxemburg este „Pasărea Pheonix”, o piesă realizată din ciocolată a cărei realizare a durat aproape o lună și jumătate.

„Ca temă de concurs am avut sustenabilitatea. Noi am încercat să o îmbrăcăm frumos, plecând de la ideea păsării Phoenix care a fost piesa centrală de ciocolată de ziua noastră. A fost piesă jurizată în concurs. Cu ea a participat Angela Gabrilă.

Masa noastră a fost compusă din șase secțiuni. O secțiune de albușuri, de platou festiv, a treia secțiune de startere unde am avut două startere - unul rece și un altul cald, o secțiune de meniu gourmet.

Apoi am avut patru tipuri de prăjituri de cofetărie și ultima secțiune de petits fours”, a explicat ea.

VEZI GALERIA
3 imagini

Cerasela Lungu, maestru în artă culinară: „Jurații internaționali nu înțeleg gastronomia noastră”

Cerasela Lungu a explicat de ce la concursul de gastronomie nu a fost pregătit un preparat din bucătăria tradițională românească.

„Nu a făcut parte din bucătăria tradițională românească deoarece jurații internaționali nu înțeleg gastronomia noastră 100%.

Ce am avut pe masă, o mică bucățică din gastronomia românească a fost un mușchiuleț de miel cu sărmăluțe de legume care a fost la secțiunea mea de gourmet pe individual”, a povestit ea.

Din echipa României care a cucerit medalia de bronz au făcut parte specialiștii în gastronomie din Galați, Brăila, din Vaslui, din Brașov, Târgoviște, Oradea.

La dezbaterea din studioul Euronews România a fost prezent și Laurențiu Mâță, director al Asociației Naționale a Bucătarilor din Turism.

„Bucătarii noștri au fost dintotdeauna foarte buni. De fiecare dată ne-am întors cu medalii. Am avut și aur la un moment dat. Știu să facă preparate extraordinare și să adauge gust.

La noi s-a păstrat gustul, știm să extragem gustul dintr-un preparat și să-l sintetizăm într-o piesă foarte delicată”, a menționat Laurențiu Mâță.

El a explicat că bucătarii care participă la concursurile de gastronomie trebuie să respecte cu sfințenie regulamentele pentru a obține punctajul maxim.

„Modul în care construiește o participare începe cu un an înainte, pentru că echipa trebuie să creioneze ce vor prezenta și de acolo începe toată povestea. Se creionează și se retestează până se ajunge la un element comun, apoi vine partea de finisare. Se finisează până se ajunge la piesa prezentată în concurs”, a precizat Laurențiu Mâță, la Euronews România.

„Avem niște tezaure culinare absolut fantastice”

„Noi ca națiune avem niște tezaure culinare absolut fantastice. Sunt câțiva membri în asociația noastră care în fiecare an asta fac. Se duc în sate și culeg de la bunici rețete vechi date din generație în generație, le sintetizăm și le discutăm cu membrii noștri. Noi stăm foarte bine la capitolul gust. Asta ne-a ajutat tot timpul”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE