Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai mari surprize de la Cupele Mondiale. Argentina lui Messi scrie istorie, însă nu pe cea dorită

Contraperformanța Argentinei din partida cu Arabia Saudită, scor 1-2, reprezintă una dintre cele mai mari surprize din istoria competiției întinse pe parcursul a mai bine de nouă decenii. Messi, DiMaria, Martinez și ceilalți veneau după 36 de partide consecutive fără înfrângere și sunt marii favoriți, alături de Brazilia, la câștigarea trofeului. Au clacat, în schimb, în fața unei naționale mult mai slab cotate.

În urmă cu 32 de ani, tot din postura de imensă candidată la titlu, Argentina se împiedica de o buturugă mică, dar memorabilă.

Argentina - Camerun 0-1 la CM 1990 din Italia

În 1990, campioană a lumii și cu Maradona încă în formă, Argentina era învinsă cu 1-0 de o națională apărută de nicăieri: Camerun.  Este drept, în urma unei gafe memorabile a portarului Nery Pumpido, sancționată de François Omam-Biyik. Cu un echipament lălâi și mulți jucători exotici, precum “bunicul” Roger Milla (care a jucat și în SUA, în 1994, la 42 de ani) ori Cyrille Makanaki, africanii au făcut un turneu memorabil.  Ne-au învins și pe noi, cu 2-1, în grupă, au făcut act de prezență cu URSS (0-4), dar s-au oprit tocmai în "sferturile" Mondialului Italian: 2-3 după prelungiri, cu Anglia lui Gascoigne și Lineker.

Italia - Coreea de Nord 0-1 la CM 1966 din Anglia

Italia, campioana Europei și marea absentă de la CM Qatar 2022, a intrat în istorie cu două înfrângeri absolut surprinzătoare. Pentru prima, ne întoarcem tocmai în 1966, la turneul în urma căruia Anglia a câștigat singurul său trofeu.  "Azzuri" câștigaseră cu Chile (2-0), dar pierdurseră cu URSS (0-1). Aveau nevoie de un egal pentru a merge în sferturile de finală ale competiției și au pășit cu mare încredere pe gazonul de pe Ayresome Park, fief-ul lui Middlesbrough. Aveau să iasă rușinos din competiție, după golul marcat în minutul 24, de anonimul Pak Doo-ik, de la Moranbong Phenian.

VEZI GALERIA
1 imagini

Coreea de Sud - Italia 2-1 la CM 2002 din Coreea de Sud & Japonia 2002

În 2002, în schimb, Coreea de Sud, una dintre gazdele competiției, a scos Italia în “optimi”, cu largul concurs al arbitrului Byron Moreno. Un personaj dubios, închis, de altfel, în țara lui, Ecuador, pentru trafic de droguri.  Mulți analiști sunt de părere că rămâne cel mai controversat meci din istoria Cupei Mondiale. Coreenii au învins cu 2-1, în prelungiri, cu un gol al vedetei Ahn Jung-Hwan - care s-a stins la fel de repede cum a apărut pe firmament. Italia îi avea pe teren, printre alții, pe Buffon, Maldini ori Del Piero.

SUA - Anglia 1-0 la CM 1950 din Brazilia

Anglia a venit în Brazilia cu pretenții la titlu. În timp ce americanii au aliniat un prim "11" format din amatori și cel mult semiprofesioniști. De altfel, singurul gol a fost marcat de studentul la contabilitate Joe Gaetjens, care spăla vase într-un local din Brooklyn, pe lângă activitatea fotbalistică. În mai toate clasamentele, aceasta este considerată cea mai mare surpriză din istoria cupei Mondiale.

Senegal - Franța 1-0 la CM 2002 din Coreea de Sud & Japonia

La precedentul mondial, din 1998, francezii au spulberat Brazilia în finală, 3-0, cu un Zidane stelar, pe post de lider. 2002 se anunța anul lor, așadar. "Les Bleues" au comis-o pe sistem argentinian: au pornit cu stângul în grupă, pierzând în fața debutantei Senegal. Papa Bouba Diop a fost marcatorul golului care a adus cele 3 puncte africanilor. Exact precum Camerun, în 1990, Senegal s-a oprit în sferturi, dar a alimentat marile cluburi europene cu o pleiadă de jucători formidabili. Francezii, în schimb, n-au reușit să se redreseze, precum Argentina, cu care am deschis această listă. Maradona, Caniggia și Ruggeri au mers, în Italia, până în finală. Naționala din Hexagon a terminat grupa sa din 2002 ultima și s-a întors acasă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE