Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin, interesat ca războiul Israel-Hamas să continue. Analist: Îi ține pe americani mai puțini capabili să dedice suficiente resurse pentru Ucraina

Rusia are interesul ca actualul conflict dintre Israel și gruparea Hamas să continue deoarece ”îi ține pe americani mobilizați pe un al doilea front și mai puțini capabili să dedice suficiente resurse și atenție frontului din Ucraina”, a declarat Oana Popescu Zamfir, analist de politică externă, în direct la Euronews România. Directorul organizației Global Focus Center a evidențiat că Israelul va recurge la o operațiune terestră, însă nu va reușit să elimine gruparea Hamas, ci doar să-i limiteze capacitatea de acțiune.

Invitată la emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Oana Popescu Zamfir a explicat ce state au interesul ca războiul Israel-Hamas să escaladeze în Orientul Mijlociu.

”Cele mai multe (dintre statele din vecinătatea Israelului, n.red) nu își doresc asta. Au destule probleme. Să luăm exemplul Egiptului. Frăția Musulmană continuă să fie extrem de influentă. Ultimul lucru pe care l-ar vrea regimul de la Cairo ar fi un reviriment al terorismului intern. La fel e și cazul Iordaniei. (...) Familiile conducătoare nu au cea mai bună relație cu propria populație. Se pot trezi cu proteste și mișcări la ei acasă”, a precizat directorul organizației Global Focus Center.

Oana Popescu Zamfir a amintit că încă ne aflăm într-o perioadă ”cu recesiune, criză economică, cu tot felul de provocări din cauza războiului din Ucraina”.

”China trebuie să facă o declarație de prezență atâta timp cât SUA sunt acolo. Nici ei nu au interesul unei instabilități (...) Iranul are interesul ca acest conflict să escaladeze. Nu cred că Iranul se va grăbi să se implice ca stat.

Rusia are interesul ca acest conflict să continue pentru că îi ține pe americani mobilizați pe un al doilea front și mai puțini capabili să dedice suficiente resurse și atenție frontului din Ucraina”, a mai precizat analistul de politică externă.

Oana Popescu Zamfir: Israelului îi va fi extrem de greu să elimine Hamas

De asemenea, analistul de politică externă este de părere că Israelul va recurge la o operațiune terestră în Fâșia Gaza, însă Israelul nu a reușit să elimine în totalitate gruparea Hamas.

”Operațiunea are faze preliminare. Scopul final să nu-l uităm din punct de vedere militar și politic. Chiar dacă Israelul a definit scopul eradicarea Hamas, lucrul ăsta nu are cum să se întâmple.

Hamas este și o mișcare politică, nu este doar o forță militară. În aceste momente, din cauza protestelor care au loc în jurul lumii, din cauza prelungirii acestei situații tensionate și a războiului de propagandă, Hamas tocmai are un pat de recrutare nou.

În acest moment, o mulțime de musulmani care sunt sau nu înclinați către fundamentalism au motive suplimentare să se inflameze, să își dorească să participe la ceea ce văd ca un episod al jihadului global”, a mai precizat Oana Popescu.

”Hamas nu o să dispară atâta timp cât va exista combustibil pentru fundamentalism”

”Îi va fi extrem de greu să elimini Hamas. Hamas o să se ducă în exil, în cel mai rău caz, o să regrupeze. Am putut să reducem capacitatea de acțiune al al-Qaid, a Daesh. Se poate acest lucru și cu Hamas.

Atâta timp cât va exista un conflict israelo-palestinian, va exista combustibil pentru fundamentalism, Hamas nu o să dispară. Atunci, tot ce poate Israelul să facă este să anihileze capacitatea Hamas de a derula operațiuni de amploare, operațiuni care să provoace un număr de victime și de daune”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE