Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Israelului, Isaac Herzog: Lavrov răspândește minciuni antisemite. Mă aștept să-și ceară scuze

Președintele Israelului Isaac Herzog a fost uluit de remarcile făcute săptămâna aceasta de ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, care a declarat, printre altele, că "până și Hitler avea sânge evreiesc", se arată într-un interviu Haaretz cu președintele Israelului.

În primul său răspuns cu privire la afirmațiile oficialului rus, Herzog a precizat că așteaptă ca ministrul Serghei Lavrov să își retragă cuvintele și să înainteze scuze.

"Adevărul este că le-am citit de mai multe ori (declarațiile ministrului Lavrov – n. red.)", a spus președintele Israelului. "Inițial, nu mi-a venit să cred că au fost rostite de un ministru de Externe rus. M-au înfuriat și m-au dezgustat.”.

Acesta a mai adăugat că nu se aștepta la astfel de declarații în timpul unei perioade în care evreii își amintesc de Holocaust. “Dintre toate săptămânile, ministrul rus de externe Lavrov alege să răspândească acum minciuni, minciuni teribile, care abundă a antisemitism. Mă aștept să își retragă cuvintele și să își ceară scuze.", a completat președintele Israelului.

Președintele Isaac Herzog a precizat că nu crede că declarațiile lui Serghei Lavrov vor dăuna relațiilor bilaterale dintre Israel și Rusia, însă cuvintele amenință să tensioneze dinamica dintre cele două state.

"Este necesar și adecvat ca el să revină asupra celor spuse", a adăugat Herzog, menționând contribuția crucială a Armatei Roșii la înfrângerea naziștilor.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat duminică, 1 mai, într-un interviu pentru o televiziune italiană că originile evreiești ale președintelui Ucrainei Volodymyr Zelenskyy nu anulează existența unui regim nazist în Ucraina. El a mai afirmat că Hitler avea origini evreiești și că cei mai mari antisemiți sunt evreii înșiși.

Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a reacționat prompt, precizând că afirmațiile oficialului de la Kremlin sunt scandaloase și de neiertat, prezentând un fals istoric. “Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să îi acuzi pe evreii înșiși de antisemitism”, a spus Lapid. Acesta l-a convocat ulterior pe ambasadorul Rusiei la Tel Aviv pentru a lămuri situația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE