Tensiunile dintre Taiwan și China se intensifică, iar Taiwanul se pregătește să se apere împotriva unei invazii iminente a chinezilor, după cum susține reprezentantul Taiwanului în SUA, Tah-rai Yui.
Insula Taiwan, cu o populație de 24 de milioane de locuitori, este stat autonom, însă autoritățile de la Beijing spun că Taiwanul aparține, de fapt, Chinei, și vor să dețină controlul insulelor pentru îndeplinirea politicii de reunificare, după cum a spus chiar președintele comunist Xi Jinping, aflat la al treilea mandat.
Taiwanul se pregătește de o invazie chineză
"Cea mai bună apărare, cel mai bun ajutor pe care îl puteți da pentru Taiwan este să vă exprimați în mod activ și deschis îngrijorările că nu veți accepta agresiunea chineză împotriva Taiwanului. China se pregătește foarte serios să aibă această capacitate de a invada Taiwanul.
Noi ne sporim capacitățile de apărare să confruntăm orice posibile agresiuni în viitor. Așadar, amenințările sunt prezente. Dar noi vrem să ne păstrăm modul de viață, vrem să ne păstrăm democrația. Vrem să păstrăm libertățile și o vom apăra", a declarat Tah-rai Yui, pentru Politico.
Acesta avertizează că, dacă începe această agresiune, va urma "stăpânirea" Chinei, în cazul în care Occidentul nu acordă suficientă atenție.
China, comparată cu Rusia
Yui a făcut o paralelă cu invazia Ucrainei de către Rusia și vede acest aspect ca pe "o posibilă oglindă a Taiwanului", pentru că Taiwanul se poate confrunta, "de asemenea, cu un atac din partea unei țări mult mai mari".
În aceste condiții, el spune că este normal ca Taiwanul că caute să-și întărească apărarea, așa cum a făcut Ucraina după ce Kremlinul a anexat ilegal Crimeea și părți din estul regiunii Donbas în 2014.
Taiwanul se pregătește și pentru viitoarele alegeri prezidențiale din 13 ianuarie, iar oficialii au avertizat că China ar putea încerca să influențeze rezultatele. Yui susține că se așteaptă o presiune enormă a Chinei asupra Taiwanului, între alegeri și învestirea noului președinte, eveniment care va avea loc în luna mai.
"Vor încerca să facă presiune maximă pentru ca noul președinte ales să cedeze cerințelor chinezești, astfel încât, în discursul său din 20 mai, să includă poziții de conciliere față de cererile chinezilor", a spus Yui.