Autoritățile iraniene au anunțat duminică o nouă campanie pentru a obliga femeile să poarte vălul islamic, iar poliția moralității a revenit pe străzi la 10 luni după ce moartea unei femei aflate în custodia lor a declanșat proteste la nivel național, potrivit Euronews.com.
Protestele după moartea lui Mahsa Amini
Poliția moralității s-a retras în mare parte după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie anul trecut, în timp ce autoritățile se străduiau să limiteze protestele în masă care cereau răsturnarea teocrației care conduce Iranul de peste patru decenii.
Protestele au încetat în mare parte la începutul acestui an, după o reprimare dură în care peste 500 de protestatari au fost uciși și aproape 20.000 au fost reținuți. Însă multe femei au continuat să încalce codul vestimentar oficial, în special în capitala Teheran și în alte orașe.
Poliția moralității a fost văzută doar rareori patrulând pe străzi, iar în decembrie au existat chiar unele rapoarte - negate ulterior - potrivit cărora aceasta ar fi fost desființată.
Autoritățile au insistat pe tot parcursul crizei că regulile nu s-au schimbat. Conducătorii clerici iranieni consideră hijab-ul ca fiind un pilon cheie al revoluției islamice care i-a adus la putere și consideră că o vestimentație mai lejeră este un semn al decadenței occidentale.
Duminică, generalul Saeed Montazerolmahdi, un purtător de cuvânt al poliției, a declarat că poliția moralității va relua notificarea și apoi reținerea femeilor care nu poartă hijab în public. În Teheran, bărbații și femeile din cadrul poliției moralității au putut fi văzuți patrulând pe străzi în dube marcate.
Demonstrații împotriva regulilor
Sâmbătă seara târziu, poliția l-a arestat pe Mohammed Sadeghi, un actor tânăr și relativ necunoscut, într-un raid la domiciliul său pe care se pare că l-a transmis pe rețelele de socializare. Anterior, el postase un videoclip ca răspuns la un alt videoclip online în care apărea o femeie reținută de poliția moralității. "Credeți-mă, dacă aș vedea o astfel de scenă, aș putea comite o crimă", a spus el.
Site-ul cotidianului semi-oficial Hamshahri, afiliat municipalității din Teheran, a precizat că a fost arestat pentru că a încurajat oamenii să folosească arme împotriva poliției.
Bătălia pentru hijab a devenit un puternic strigăt de mobilizare în toamna anului trecut, femeile jucând un rol principal în proteste. Demonstrațiile s-au transformat rapid în apeluri pentru răsturnarea conducătorilor clerici ai Iranului, pe care protestatarii, în majoritate tineri, îi acuză de corupție, represiune și lipsă de contact. Guvernul iranian a pus protestele pe seama unei conspirații străine, fără a furniza dovezi.
Mai multe celebrități iraniene s-au alăturat protestelor, inclusiv regizori și actori proeminenți din celebra industrie cinematografică a țării. Mai multe actrițe iraniene au fost reținute după ce au apărut în public fără hijab sau după ce și-au exprimat sprijinul pentru proteste.
Într-un caz recent, actriței Azadeh Samadi i s-a interzis accesul la rețelele de socializare și un tribunal i-a ordonat să urmeze un tratament psihologic pentru "tulburare de personalitate antisocială" după ce a apărut la o înmormântare în urmă cu două luni purtând o șapcă pe cap.