Piața imobiliară din România își frânează creșterea. Numărul de Autorizații de construire scad semnificativ. Peste 20 de procente față de toamna anului trecut. Acest lucru înseamnă o ofertă în scădere și prețuri mai mari pentru locuințe. Însă, inflația și dobânzile tot mai mari au ponderat creșterile.
Trei mii de autorizații de construire
În București, terenurile cu autorizații sunt puține, iar dezvoltatorii se bat pentru ele. Situația urbanistică din Capitală influențează prețul final. Însă, problema se extinde și alte orașe mari din țară.
În octombrie, primăriile au eliberat în jur de trei mii de autorizații de construire, cu aproape 23% mai puține decât în aceeași lună din 2021. Este cea mai puternică scădere din acest an la capitolul construcții noi, un indicator important pentru evoluția pieței imobiliare.
Scumpirea materialelor de construcții, inflația și creșterea dobânzilor bancare fac ca un proiect început acum să devină neprofitabil pentru dezvoltatori și greu accesibil cumpărătorilor. La acestea se adaugă și noul prag, de la 1 ianuarie 2023, pentru achizițiile de locuințe la care se aplică TVA de 5%, în scădere cu 100 de mii față de anul acesta.
Bucureștiul, în urma altor orașe mari din regiune
„Creșterea TVA-ului la locuințele noi va fi pune şi mai multă presiune pe o piață a construcțiilor aflată în plină criză. TVA-ul de 19% aplicabil din 2023 este principalul motiv pentru care anul acesta am avut un vârf de tranzacții imobiliare. În 2023, să ne așteptăm la probleme mari în piaţa imobiliară, cu mulţi dezvoltatori în insolvenţă şi o ofertă de apartamente mai redusă decât în acest an,” a explicat Adrian Negrescu, consultant financiar.
Însă, tocmai cererea de locuințe noi face ca anumite zone limitrofe să fie comparabile cu cele centrale din oraș.
„Pot să dau exemplu Pipera, în 2019 era undeva la 1200 de euro pe metro pătrat. Iar astăzi ne ducem la 1850-2000. Practic s-a egalizat Pipera cu Capitala. Este foarte ciudat,” a declarat Octavian Răiuță, manager agenție imobiliară.
Acest lucru se vede și în statistica la nivel European. Dacă ne raportăm la zonele cele mai bune din capitale, Bucureștiul a rămas în urma altor orașe mari din regiune. Chiar este devansat și de Sofia. Iar dacă ne raportăm la Budapesta sau Praga diferențele de preț sunt semnificative. În capitala Cehiei, prețul pe metru pătrat depășește șapte mii de euro.