Tot mai mulți migranți dispar fără urmă în drumul lor spre Occident. Oficial, de la începutul anului 2023 și până acum 44 dintre ei au murit. Anchetatorii spun însă că numărul real al celor despre care nu se mai știe dacă mai sunt în viață este mult mai mare, din cauza traseelor periculoase pe care aceștia le folosesc.
Serbia se află pe așa-numita rută din Balcani folosită de migranții care doresc să intre în Europa de Vest. Rapoartele despre de decesele celor care trec fraudulos granița au devenit tot mai dese. Mulți își pierd viața traversând râul Drina, aflat la granița dintre Serbia și Bosnia și Herțegovina.
Câți migranți s-au înecat în Drina - nu se știe. Așa cum nu există date nici despre cei care au murit de-a lungul traseului prin Balcani.
Milica Švabić, avocat ONG: ”Cel mai mare număr de decese este în Serbia - la granițele de intrare și de ieșire. De asemenea, în ultimii doi ani, un număr destul de mare de oameni și-au pierdut viața între Bosnia și Croația.”
400 de decese din 2015, până în prezent
Singurele surse de informații despre migrnați se găsesc într-o bază de date online administrată de ONG-uri. Din 2015 și pînă acum, au fost consemnate 400 de decese.
Vojin Ivkov, regizor film documentar: ”Îmi pot imagina câți oameni mor și nimeni nu știe despre ei. Și, mă refer la perioadele de iarnă, când (migranții – n.r.) mergeau pe jos și când traversau acele râuri uriașe, asta vreau să spun... Pur și simplu unul moare undeva, iar ceilalți își continuă drumul. El rămâne acolo. Vom găsi acele cadavre în junglele acelea din jurul granițelor peste zeci de ani.”
În cimitirul din Loznica există 12 morminte identice. Cine se odihnește aici și de unde a venit, nimeni nu va ști niciodată.
Milica Švabić, avocatul ONG-ului „Klickaktiv”: ”Problema este că de fapt nu știm cine este îngropat acolo. Toate acele morminte sunt marcate ca persoane necunoscute și este indicat doar anul morții. Așa că de foarte multe ori nu știm cine este îngropat.”
Vojin Ivkov, regizor de film documentar: ”Aceștia nu sunt eroi necunoscuți, sunt oameni necunoscuți.”
Potrivit estimărilor Centrului de Asistență pentru Migranți și Solicitanți de Azil, în prezent, în Serbia există peste 5.000 de migranți.