Legea pensiilor a pus pe jar coaliția de guvernare. Ședința de guvern, unde urmează să fie aprobat proiectul, trebuia să înceapă la ora 12:00, dar a fost amânată pentru 13:00. Apoi a fost suspendată, după ce, inițial, a fost amânată de două ori. Și asta pentru că ministrul Finanțelor nu a vrut inițial să dea aviz noii legi, pe motiv că nu sunt bani la buget. El l-a întrebat pe Ciolacu care ar fi sursele banilor.
Ministrul Muncii susține că Guvernul va acorda două creșteri ale pensiilor în 2024
Anul 2024 va fi primul în care Guvernul va acorda două creșteri ale pensiilor. Una dintre majorări va fi raportată la rata inflației plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalculare, a anunţat, joi seara, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
”Anul 2024 va fi primul an în care un guvern acordă două creşteri ale pensiilor. Una care era era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elveţiană, adică rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalcularea pensiilor, care va aduce elemente importante.
Unu: nu vor mai fi inechităţi între românii care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în perioadă diferită, doi: diminuăm inechităţile între femei şi bărbaţi, trei: diminuăm o inechitate importantă şi anume acea cu privire la indemnizaţia minimă socială", a precizat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.
Simona Bucura-Oprescu a explicat că în prezent există români care din cauză de invaliditate au intrat în sistemul de indemnizaţie minimă socială cu un an de muncă de perioadă contributivă. În schimb, alții au 35 de ani stagiu complet de cotizare, însă în anul în care au ieşit la pensie se aflau tot în indemnizaţie minimă socială de 1.125 de lei.
”Prin noua lege, fiecare român care a muncit peste 25 de ani va obţine aceleaşi puncte de stabilitate: 0,5 puncte pentru peste 25 de ani, 0,75 de puncte pentru cei care au lucrat peste 30 de ani şi un punct pentru cei care au lucrat peste 35 de ani. În felul acesta, un român care a lucrat 35 de ani pe salariu minim şi este încă în indemnizaţie minimă socială va avea o creştere considerabilă şi nu vom mai fi la acelaşi nivel de indemnizaţie, vom face o diferenţă în funcţie de muncă”, a spus ministrul Muncii.
UPDATE: Legea pensiilor a fost aprobată în Guvern. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Proiectul a parcurs toate etapele
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: "Proiectul a parcurs toate etapele. Colegii din Guvern vor găsi soluțiile necesare ca românii să poată beneficia de creșterile de pensii. Exclus (n.r.: exclus să venim cu pensii eșaloanate după 2024, după alegeri), am făcut o lege sustenabilă.
A fost un efort susținut, continuu. Am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el, să simtă să îi respectăm printr-o lege a pensiilor sustenabilă. Știți, e binecunoscută la noi: Dă-i românului mintea de pe urmă (n.r.: referitor la contrele cu PNL). Românii trebuie să simtă că îi respectăm printr-o lege a pensiilor sustenabilă".
Știrea inițială:
Dispute în coaliție pe marginea legii pensiilor
Miniștrii de resort analizează, împreună cu specialiștii de la ministerul Finanțelor și al Muncii ultimul aviz care era necesar pentru a se intra cu acest proiect al legii pensiilor în dezbatere și adoptare în ședința de guvern, avizul Consiliului Economic și Social, un aviz pozitiv, conform unor surse, dar cu unele observații.
Încă de aseară erau semnale că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, se opune să dea un aviz pozitiv pentru că nu există sursă de finanțare pentru a acoperi tot impactul majorării acestor pensii, adică în jur de 55,6 miliarde de lei. Un impact care, anul viitor, ar fi trebuit să fie cu 10 miliarde de lei în plus față de bugetul care ar trebui să fie alocat pentru plata pensiilor indexate deja cu rata inflatiei și un impact mai mare în 2025, unde este adevărata problemă, adică un impact de peste 30 de miliarde de lei.
Conform propunerii legislative, pensiile ar trebui majorate de anul viitor
În această dimineață a avut loc o întâlnire a liderilor coaliției, împreună cu cei doi miniștri, cel al Finanțelor și cel al Muncii, a fost o discuție destul de contondentă, pentru că, în fața obiecțiilor formulate de Marcel Boloș, premierul Ciolacu aproape că l-a somat pe acesta să semneze acest aviz. S-a pus chiar și problema retragerii lui Boloș pentru că el a arătat că există pericolul ca, în 2025, să nu ne respectăm ținta de deficit pe care România și-a asumat-o în fața reprezentanților Comisiei Europene.
Până la urmă, Boloș a cedat, a trimis un aviz pozitiv de 36 de pagini, cu o serie de observații și 6 condiții, susține dânsul, pentru ca acest nou proiect de lege și impactul său să nu afecteze această țintă de deficit și să nu afecteze PNRR, angajamentele României și banii pe care țara noastră ar trebui să îi primească. În esență, Boloș cere colegilor de executiv să îl susțină în promovarea și adoptarea unor măsuri fiscale care să conducă la o mai bună colectare a taxelor și impozitelor și la combaterea evaziunii fiscale.
În momentul de față, Ciolacu își dorește doar ca acest proiect de lege să treacă, iar condțiile pe care Ministerul de Finanțe le-a pus, susține dânsul, trebuie discutate în alte ședințe ale coaliției, însă premierul spune că Ministerul Finanțelor are mână liberă să vină pe aceste zone cu măsurile necesare pentru o colectare mai bună, precum implementarea acelui proces de digitalizare și un sistem mai bun de colectare a taxelor și impozitelor inclusiv de către ANAF.
"Vreau să știu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare, sigiliul electronic împreună cu radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune - aici le știm cu toții, sunt produse de balastieră, flori fructe și legume - și un plan de măsuri administrativ și legislativ", i-a cerut Ciolacu lui Boloș.
Ședința de guvern s-a reluat la 16:30.
Pe marginea acestei legi au fost discuții cu Banca Mondială și cu reprezentanți ai CE, pentru că e unul din jaloanele importante din PNRR.
"Amatorism uriaș. Ajungem într-o situație de grădiniță"
Oana Țoiu, deputat USR, membră a comisiei de muncă din camera deputatilor: "E un caz de amatorism uriaș din partea întregului Guvern. Moi am semnalat asta în Comisia pentru Muncă, unde a venit doamna ministru. Este incredibil că o lege atât de importantă, pentru care au plătit bani serioși, inclusiv pe consultanță, să aibă pe site-ul Guvernului, documente lipsă, așa cum a fost fișa de impact financiar.
Este absolut iresponsabil din partea Guvernului și a ministrului de Finanțe și a ministrului Muncii și a premierului să nu facă publice aceste informații, către parlament, către experți, înainte de ședința de guvern. Pentru că se asta avem niște reguli de transparentizare. Către comitetul economic și social, de asemenea, nu au fost transmise cifrele privind impactul bugetar. Ajungem într-o situație de grădiniță, în care avem miniștri certându-se în direct în ședința de Guvern, după ce ne-au mințit câteva săptămâni că au căzut de acord."
Gabriel Avrămescu, deputat PNL: "Au apărut aceste informații privind impactul bugetar de 55 de milarde, dar în momentul în care calculele au fost făcute la Ministerul de Finanțe - inclusiv în raportul Băncii Mondiale este prins un astfel de calcul - reiese că avem un impact bugetar de 30 de miliarde de lei în plus în momentul în care vor avea loc cele două creșteri de anul viitor, din ianuarie și septembrie.
Sumele la care se face referire atunci când vorbim de cele 55 de miliarde reprezintă însumarea pensiilor care se acordă pe perioada septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie și tocmai de acolo reiese acest impact. Într-adevăr, vorbim de un impact bugetar de peste 30 de miliarde de lei pe tot anul viitor în condițiile în care, în medie, ANAF colectează cam 30 și ceva de miliarde de lei. Practic, este o lună de colectare. Trebuie să ne uităm și la măsurile cele mai bune pentru creșterea colectării veniturilor statului. Preocuparea noastră anul viitor va fi creșterea colectării de către ANAF."