Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV: Interviu cu Maia Morgenstern: „Oamenii sunt însetați de evenimente culturale, spectacole de toate genurile, există public”

Publicat de: Euronews

Maia Morgenstern, o actriță monumentală, o viață dedicată scenei. Vineri seară, Maia Morgenstern a vorbit în exclusivitate, la Euronews România, despre cariera sa.

Aceasta a discutat despre momentul în care a primit premiul pentru întreaga carieră, dar și despre cel mai nou film românesc „Capra cu trei iezi”, care pare să fie un real succes.

Î: Cu ce moment al carierei dumneavoastră ați asocia „lumina dimineții”

Maia Morgenstern: „Dimineața mi-e și greu să mă trezesc uneori, nu întotdeauna este așa de romantic și așa poetic cum ne place să credem. Existența mea artistică a început cu un eșec. Am picat la facultate, la IEATC, așa se numea. Poate că nu am fost bine pregătită, poate că eram năucă, poate că emoțiile, poate nu era momentul să fi intrat atunci, era o concurență acerbă: patru locuri pentru fete, patru pentru tinerii domni și concurenți, câte o mie de fiecare parte. Zorii se crapă greu, e o luptă cu noapte, speranțe multe sunt legate de zori.

Nu sunt pasărea de noapte, nopțile nu le pot pierde, sunt un om matinal. Mi-e bine să mă trezesc dimineața. Am mare nevoie de somn, iar somnul reface mult și mie îmi face bine. E o perioadă cu foarte multe deplasări, iar un lucru știu. Oamenii sunt însetați de evenimente culturale, spectacole de toate genurile, există publicuri. Întâmplarea a făcut să asociez turneele, deplasările, iar asta e o temă de gândit serios, e de călătorit, de jucat.”

Î: Cum se explică succesul filmului „Capra cu trei iezi”, care pare unul dur?

Maia Morgenstern: „Nu știu. Eu n-am răspunsul la întrebarea asta. Ușor n-a fost deloc. Nu vreau să sune a victimizare, filmul acesta a fost realizat cu atâta încredere. Am început cu scurt-metraj, nu a fost ușor, au construit totul cu mânuțele lor, de la 0. Cărau ajutați de oameni. E impresionantă povestea acelui film. S-a transformat în lung-metraj. Victor știa picătură cu picătură, secundă cu secundă, a lucrat cadru cu cadru al fiecărei scene, fiecărui moment. Au fost și conflicte. Mi-am adus aminte de proiecții. Publicul rămânea peste o oră cu realizatorii să pună întrebări.”

Î: Cum simte o actriță premiul pentru întreaga carieră, când cariera continuă?

Maia Morgenstern: „E un moment care poate să fie extrem de dureros. Mi s-a strâns inima. Sigur că e un omagiu și o formă a respectului și a dragostei și a prețuirii. Fără îndoială. Dar o strângere de inimă tot am avut atunci când am avut onoarea să mi se ofere premiul pentru întreaga acreditate UNITER, dar poate nu ar trebui să spun asta, dar dacă ați comis această indiscreție, răspund și eu cu toată sinceritatea”

Î: Cum a fost anul dumneavoastră?

Maia Morgenstern: „A fost cu mari încercări acest an și către teatru, film și pe an personal. A fost un an care a venit după o perioadă complicată, marcată de griji, îndoieli, spaime, îndoieli, o perioadă tulburată. Am fost închiși și sfâșiați în același timp, a fost o avalanșă de proiecte în lumea teatrului, a filmului, vorbesc despre această toamnă, spectacole, două premiere. A avut premiera -Capra cu trei iezi-”

Î: Există riscul să mori de foame ca actor în România?

Maia Morgenstern: „Învățăm ce înseamnă managementul cultural, ce presupune multă știință cum e comedia, tragedia, iar între altele este manangementul riscului. Riscuri sunt, să ți le asumi, trebuie să înțelegi care sunt riscuri, pericole, oportunități. Apoi necunoscutul, șansa. Asta e cam teorie ce vorbim noi. Sunt foarte mulți absolvenți ai universităților de arte și nu am eu răspunsurile într-un buzunar. Nu e o discuție ușoară. Cred că e de cunoscut legea foarte bine, care sunt drepturi, care sunt obligații”

Una din cele mai mari actrițe ale României, Maia Morgenstern s-a născut la 1 mai 1962, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu.

În perioada 1985-1988 a fost actriţă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, apoi în 1989 a devenit actriţă a Teatrului Evreiesc de Stat. Un an mai târziu, a devenit actriță a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Debutul în cinematografie a fost în 1983, cu filmul ''Prea cald pentru luna mai'' regizat de Maria Callas Dinescu.

A fost membru al juriului la numeroase festivaluri internaţionale: Festivalul de la Geneva (1995), Festivalul de la Salonic (1996), Festivalul de la Angers (1998), Festivalul de la Monte Carlo (2000), Carnavalul de la Veneţia (2014).

Pe plan mondial, Maia Morgenstern este cunoscută pentru rolul Fecioarei Maria, jucat în filmul „Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson și care a avut premiera în urmă cu 20 de ani.

Cel mai recent film în care joacă actrița este „Capra cu trei iezi”, o adaptare a cunoscutei povești românești cu același nume, scrisă de Ion Creangă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE