Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lumea, împărțită în războiul Israel-Hamas. Care sunt statele care susțin Hamasul

Poziția declarată a Turciei este în totală disonanță cu cele ale celorlalte țări din alianța militară a Atlanticului de Nord. Toate acestea consideră Hamas o organizație teroristă și acționează ca atare. Cât privește statele din jurul Israelului, așadar din zona apropiată războiului, părerile sunt împărțite.

Unele susțin declarat, și militar și financiar, Hamasul, motivate de neacceptarea statului Israel în sine. Deloc surprinzătoare este poziția Rusiei, care a și discutat cu o delegație a teroriștilor care au mers la Moscova.

Alte țări au tratate de pace cu Tel Avivul și nu ar vrea să vadă conflictul extins.

Împărțirea în susținători ai Hamasului sau susținători ai Israelului nu are neapărat o legătură directă cu religiile dominante în țările respective.

Pe hartă, zona cu galben este zona de conflict, iar cu roșu sunt statele care și-au declarat susținerea, în cea mai mare parte sau în totalitate, a Hamasului.

Nu departe de Israel se află Iranul, statul care e acuzat că susține grupările rebele din zonă, inclusiv mișcarea Hamas și Hezbollah, din Liban.

Tot în zonă se află Yemen, o țară unde rebelii Houthi luptă împotriva Israelului, lansând peste Marea Roșie rachete sau drone.

Turcia susține Hamas în calitate de organizație care luptă pentru independență, pentru unitate națională, nu teroristă.

În sudul Libanului există mișcarea Hezbollah, unde în ultimele zile au fost schimburi puternice de focuri cu israelienii, care au trimis o parte din armată acolo.

Egiptul, Arabia Saudită și Iordania sunt state care au tratate de pace cu Israelul și nu își doresc să vadă un război pe scară largă, așa cum s-a întâmplat cu războiul de Yom Kippur.

Există în lume multe state care condamnă ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu: statele din UE și Statele Unite ale Americii.

SUA este cel mai puternic aliat al Israelului. Annual, americanii trimit Israelului 3,8 miliarde de dolari, sub formă de ajutor militar. Statele din UE, care au primit mulți refugiați de-a lungul timpului, sunt împotriva mișcării Hamas, pe care o cataloghează drept organizație teroristă.

Rusia este un susținător declarat al Hamas. O parte dintre liderii grupării au fost primiți, zilele trecute, la Moscova de către oficialii ruși și li s-a oferit susținere. Rusia are umdeva în zona războiului, în Siria, Latakia, o bază militară.

China, o mare putere mondială, are o poziție oarecum de mijloc.

Toată această situație, în plan mondial, stârnește îngrijorare, pentru că în Orientul Mijlociu sunt importante rute comerciale. De aceea, foarte multe țări au hotărât să ducă nave militare, ca să asigure zona. În Marea Mediterană, în largul coastelor israeliene există două portavioane americane.

În Marea Roșie există distrugătoare americane. Acestea au și interceptat și distrus rachetele lansate dinspre Yemen spre teritoriul palestinian. Tot în zonă avem marina militară britanică, nave de luptă și de supraveghere, avioane care patrulează deasupra Israelului. Franța a trimis un portelicopter, un fel de navă-spital, cu 69 de paturi și două săli de operație.

Tot în zonă avem Qatarul, o țară care susține puternic Hamasul. Qatar a avut recent exerciții militare navale împreună cu China. În mod normal, navele Chinei nu rămân în zona în care au făcut exercițiile militare, fiind departe de bazele lor. Însă, de această dată, au rămas în zonă în Marea Roșie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE