Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 70. Primarul din Mariupol spune că a pierdut legătura cu luptătorii de la Azovstal

UPDATE 16.00 Primarul din Mariupol spune că a pierdut legătura cu luptătorii din uzina Azovstal

Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, spune că noi lupte au loc la uzina Azovstal, acolo unde se află în continuare sute de civili, alături de ultimii apărători ucrainei din oraș.

Primarul a adăugat că s-a pierdut contactul cu apărătorii ucraineni și că 30 de copii sunt încă blocați în fabrică și așteaptă să fie salvați.

UPDATE 15.00 Rusia pregătește o „paradă de Ziua Victoriei” în Mariupol

Rusia ar putea plănui o „paradă de Ziua Victoriei” în orașul portuar ucrainean devastat Mariupol. Aceasta ar putea avea loc pe data de 9 mai, ziua în care Moscova sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste.

Potrivit informațiilor militare ucrainene (GUR), șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, a sosit la Mariupol pentru a se pregăti de paradă.

Mariupol „va deveni un oraș al bucuriei”, se mai arată în comunicat. „Principalele străzi ale orașului sunt curățate de urgență, dărâmăturile și cadavrele morților sunt îndepărtate, precum și munițiile neexplodate”, se arată în comunicat.

Telespectatorii ruși vor vedea reportaje despre „bucuria” locuitorilor din Mariupol la sosirea rușilor în orașul lor, a adăugat acesta. 

Sărbătoarea de 9 mai este prilejul unei mari parade militare la Moscova în Piața Roșie în fiecare an. 

UPDATE 14.00 Moscova neagă atacul combinatului siderurgic Azovstal 

Autoritățile de la Kremlin au declarat că nu atacă oțelăria Azovstal din orașul port strategic, reafirmând că președintele Rusiei a dat ordin să „oprească” asediul în aprilie. 

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că „ordinul a fost dat public (21 aprilie) de către comandantul șef (Vladimir Putin) de a anula orice atac”.

Autoritățile ucrainene au menționat că armata rusă efectuează un „asalt puternic” asupra teritoriului Azovstal, cu tancuri și infanterie.

UPDATE 12.30 ”Mercenari israelieni” luptă în Ucraina alături de regimentul Azov, afirmă Moscova

"Mercenari israelieni" luptă în Ucraina alături de regimentul Azov, calificat de Moscova ca "nazist", a declarat miercuri diplomaţia rusă, după ce anterior făcuse referire la presupusul "sânge evreiesc" al lui Hitler declanşând o virulentă polemică.

"Vă voi spune ceva despre care politicienii israelieni probabil nici nu vor să audă, dar poate că îi va interesa. În Ucraina, mercenarii israelieni sunt de partea militanţilor Azov", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova într-un interviu pentru radioul Sputnik.

UPDATE 11.30 CIA îi instruieşte pe ruşi cum să furnizeze secrete agenţiei de spionaj americane

În contextul intrării în cea de-a treia lună a războiului din Ucraina, CIA adoptă o nouă abordare a misiunii sale de bază de recrutare de spioni şi de a solicita secrete, în timp ce guvernul Statelor Unite urmăreşte de asemenea o creştere a interesului în rândul ruşilor care încearcă să evite cenzorii de stat din online.

Luni, Agenţia Centrală de Informaţii americană a publicat instrucţiuni despre modul în care ruşii pot oferi informaţii în secret folosind un canal criptat către website-ul agenţiei. Speranţa este de a atrage informaţii - şi eventual, de a obţine mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei - de la oameni nemulţumiţi care au încercat să contacteze CIA de când a început războiul, au declarat oficiali americani.

UPDATE 10.30 Kiev: Distrugerea infrastructurii, obiectivul Rusiei în noile sale ofensive

Armata rusă continuă să-şi intensifice ofensiva în estul şi sudul Ucrainei, chiar dacă în ultimele ore atacurile sale au vizat şi alte regiuni ale ţării, concentrându-se pe distrugerea infrastructurii, în special staţii de cale ferată şi poduri, informează miercuri Statul Major al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook.

”În scopul de a distruge infrastructura de transport a Ucrainei, inamicul a lansat rachete asupra unor instalaţii în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovograd, Liov (Lvov), Vinniţa, Kiev, Transcarpatia, Odesa şi Doneţk”, indică armata ucraineană, remarcând că Rusia a lovit în ultimele ore practic întreaga Ucraină.

UPDATE 09.50 Ursula von der Leyen a propus interzicerea importurilor de petrol rusesc la nivelul UE

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a dezvăluit astăzi o propunere de a interzice la nivelul UE importurile de petrol rusesc, una dintre principalele surse de venituri ale Moscovei.

UPDATE 09.30 Mai mulți civili părăsesc Mariupol pe măsură ce evacuările continuă

Un convoi de autobuze a părăsit Mariupol miercuri într-o nouă încercare a Ucrainei, ONU și ComitetulIui Internațional al Crucii Roșii de a evacua civilii din orașul din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

UPDATE 08.20 Premierul britanic Boris Johnson a anunțat un nou ajutor militar

Adresându-se parlamentului de la Kiev, premierul britanic Boris Johnson a anunțat un nou ajutor militar în valoare de 300 de milioane de lire sterline. Acesta include și drone, radare și echipament pentru vedere de noapte.

”Am un mesaj pentru voi: Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”, le-a spus Boris Johnson parlamentarilor de la Kiev. Iar ministerul apărării din Slovacia transmite că o firmă locală va repara și moderniza vehiculele blindate ucrainene avariate.

Mai mult, aflat în Alabama, într-o vizită la o uzină care produce celebrele rachete Javelin, președintele Statelor Unite ale Americii a cerut Congresului să deblocheze de urgență noi fonduri cu care să fie cumpărat armament pentru Ucraina.

UPDATE 08.15 Rusia răspunde și ea cu sancțiuni

Un decret al președintelui Putin anunță reacții la ”acţiunile neprietenoase ale anumitor state străine şi organizaţii internaţionale”. Este vorba despre interzicerea exportului de produse și materii prime și a tranzacțiilor, dar nu este clar însă cine va fi sancționat.

 În acest timp, Vladimir Putin cere țărilor din Vest să nu mai trimită arme Ucrainei. Într-o discuție prin telefon cu președintele Franței, liderul de la Kremlin a afirmat că Occidentul poate opri ceea ce el a numit ”crimele de război şi bombardarea masivă a oraşelor şi aşezărilor din Donbas”. Rusia susține că de vină pentru astfel de fapte ar fi chiar ucrainenii și respinge acuzaţiile de crime de război. Doar că răspunsul este exact opus.

UPDATE 08.00 Noile sancțiuni europene împotriva Rusiei au fost finalizate, iar documentul a fost trimis în noaptea trecută statelor membre

Este vorba despre un embargo în cazul petrolului și produselor petroliere. Unele țări primesc însă o derogare temporară. Moscova anunță și ea noi sancțiuni împotriva statelor occidentale. Pe frontul din Ucraina, Rusia a atacat cu rachete mai multe orașe, inclusiv Kiev și Lviv. Multe au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Au fost lovite centrale electrice în Lviv, iar orașul a rămas parțial fără electricitate. La Mariupol, pe malul Mării Azov, continuă evacuarea civililor.

Proiectul de embargo asupra țițeiului și produselor petroliere rusești a ajuns în capitalele țărilor din Uniunea Europeană. Al șaselea pachet de sancțiuni urmărește renunțarea treptată la astfel de achiziții, până la sfârșitul anului. Două state – Ungaria și Slovacia, vor fi exceptate de la această obligație din cauza dependenței masive de petrolul Rusiei. Au apărut însă cereri similare și din partea Cehiei și Bulgariei. De la Sofia, premierul Kiril Petkov spune că țara este dependentă 100% de astfel de importuri. Este de menționat că astăzi parlamentul bulgar va decide dacă țara va trimite sau nu armament Ucrainei.

UPDATE 07.55 Războiul din Ucraina trebuie să determine o regândire a procesului de aderare la UE, consideră ministrul de externe

Războiul din Ucraina trebuie să determine o regândire a procesului de aderare la UE, a afirmat ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg.

Şeful diplomaţiei austriece a declarat pentru Financial Times că blocul ar trebui să ia în considerare ca unor state cum sunt Ucraina şi Moldova să li se acorde rapid accesul la "părţi ale pieţei comune" şi anumite instituţii ale UE, ca proces de tranziţie către statutul de membru deplin.

Aceasta ar include şi participarea la organisme de luare a deciziilor formale, potrivit lui Schallenberg.

El a cerut Bruxellesului să nu "se piardă" în cifre, legi şi detalii când vine vorba de aderarea de noi state şi în schimb să recunoască că admiterea de noi membri este necesară pentru a combate influenţa rusă.

"Extinderea (UE) nu este o abordare juridică, birocratică, este un instrument geostrategic", a spus ministrul de externe austriac în interviul publicat marţi.

Ţări precum Albania, Macedonia de Nord şi Moldova trebuie tratate pe picior de egalitate cu Ucraina când vine vorba de aspiraţiile de aderare. "Trebuie să le ancorăm (pe toate) în Europa şi în Occident", a subliniat el.

Aderarea la UE este un proces îndelungat şi marcat de aspecte politice în care ţările trebuie să se alinieze regulilor şi valorilor Uniunii, statele membre ale UE având ultimul cuvânt în privinţa cererilor de aderare, notează dpa.

UPDATE 07.50 Un bombardament rusesc asupra unei uzine din estul Ucrainei a ucis cel puţin zece oameni

Un bombardament rusesc asupra unei uzine din Avdeevka (estul Ucrainei) s-a soldat marţi cu cel puţin zece morţi şi 15 răniţi, a anunţat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko.

Oficialul a adăugat că "informaţiile mai trebuie clarificate şi numărul de victime ar putea probabil să fie mai mare". El a acuzat forţele "ocupantului rus" că au ţintit intenţionat muncitorii care ieşiseră din schimb şi aşteptau autobuzul.

Avdeevka este un oraş cu circa 30.000 de locuitori, aflat pe linia frontului, la doar câţiva kilometri de Doneţk, "capitala" secesioniştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

În localitate au avut deja loc mai multe lupte de la începutul războiului purtat din 2014 între separatişti şi forţele guvernamentale ucrainene. În 2017, acolo au murit în doar o săptămână 27 de civili şi militari, reaminteşte AFP. Potrivit agenţiei, după 24 februarie, când a început invazia Rusiei în Ucraina, situaţia la Avdeevka a fost relativ calmă, însă a mai avut loc un bombardament în 24 aprilie.

UPDATE 07.45 Poşta bulgară, victimă a unui presupus atac cibernetic rus

Poşta bulgară, afectată de la jumătatea lunii aprilie de probleme informatice recurente, a fost ţinta unui atac de origine rusă, a anunţat marţi guvernul.

"Atacul cibernetic care perturbează serviciile poştale de la 16 aprilie poartă semnătura serviciilor ruse", a declarat vicepremierul Kalina Konstantinova, în cadrul unei conferinţe de presă.

Livrările în afara Bulgariei şi primirea de scrisori şi colete din străinătate, precum şi plata facturilor, au fost temporar blocate, ca şi plata pensiilor.

Există arhive care au fost pierdute pentru totdeauna, a deplâns Vasilev Velicikov, expert în informatică, fără a furniza mai multe detalii privind natura acestor documente.

Programul informatic rău intenţionat, care a afectat mai întâi biroul central din Sofia înainte de a se răspândi în reţea, "a fost conceput în aşa fel încât să nu poată afecta Rusia şi fostele republici sovietice", a explicat el.

În cadrul Poştei există peste 6.000 de computere, dintre care jumătate sunt vechi de mai bine de 15 ani şi sunt vulnerabile la astfel de atacuri în lipsa unor sisteme de protecţie antivirus adecvate.

"Alte instituţii publice" au fost victime ale atacurilor informatice, dar la o scară mai redusă, potrivit agenţiei de securitate naţională.

UPDAE 07.40 Parlamentul ucrainean aprobă suspendarea partidelor politice ''pro-ruse''

Parlamentul ucrainean a aprobat marţi o lege ce reglementează suspendarea activităţii partidelor politice considerate ''pro-ruse'', o măsură care este în vigoare din 20 martie, după ce a fost aprobată de Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare.

În total, 330 din cei 450 de deputaţi din Rada Supremă au votat în favoarea proiectului de lege, care fusese introdus în parlamentul unicameral ucrainean la 28 martie, potrivit agenţiei de presă Unian.

Legea permite suspendarea activităţii partidelor politice care neagă sau justifică agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la 20 martie că suspendarea temporară a activităţii a 11 partide politice pe durata aplicării legii marţiale a primit acceptul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare. Ministerul Justiţiei a primit instrucţiuni să oprească imediat activităţile acestor forţe, care sunt acuzate de a avea "legături cu Rusia", deşi unele dintre ele au cerut în instanţă dizolvarea lor.

UPDATE 07.30 Occidentul îşi poate folosi influenţa pentru a opri ''atrocităţile'' din Ucraina, afirmă Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat despre situaţia din Ucraina cu omologul său francez Emmanuel Macron într-o convorbire telefonică desfăşurată marţi, prilej cu care i-a cerut Occidentului să exercite presiuni asupra Kievului pentru a opri ceea ce liderul de la Kremlin a numit ''atrocităţi'', au relatat agenţiile de presă ruse.


Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul ar putea contribui la încetarea ''crimelor de război şi a bombardării masive a oraşelor şi aşezărilor din Donbas''.

Rusia respinge acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale în Ucraina şi a învinovăţit naţionaliştii şi ''neonaziştii'' ucraineni pentru decesele din rândul civililor, acuzaţie respinsă de Kiev şi Occident.

''Occidentul ar putea ajuta la stoparea acestor atrocităţi prin exercitarea influenţei adecvate asupra autorităţilor de la Kiev şi prin oprirea livrărilor de arme către Ucraina'', a menţionat Kremlinul, potrivit agenţiei de presă ruse RIA.

101 persoane au fost evacuate marți din oțelăria Azovstal din Mariupol

Un oficial al ONU din domeniul umanitar a anunţat marţi evacuarea cu succes a 101 persoane din oţelăria Azovstal din Mariupol, precizând că majoritatea evacuaţilor se află la Zaporojie, unde beneficiază de asistenţă umanitară, relatează Reuters.

"Mulţumită operaţiunii, 101 femei, bărbaţi, copii şi persoane în vârstă au putut în cele din urmă să părăsească buncărele de sub oţelăria Azovstal şi să vadă lumina zilei după două luni", a menţionat Osnat Lubrani, coordonator umanitar al ONU pentru Ucraina, într-o declaraţie pentru jurnalişti.

Celor 101 evacuaţi de la Azovstal li s-au adăugat 58 de civili din cartierul Manhuş de la periferia oraşului. La Zaporojie au ajuns în total 127 de persoane, întrucât unii evacuaţi au decis să nu meargă cu convoiul, potrivit EFE.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, care a fost de asemenea implicat în operaţiune, a dat publicităţii un alt comunicat în care a precizat că circa 100 de persoane din zona oţelăriei din Mariupol au ajuns la Zaporojie marţi. Printre ei se află şi răniţi, a precizat CICR.

Potrivit ONU, operaţiunea de evacuare a fost iniţiată vinerea trecută, după recentele vizite ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la Moscova şi Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE